Haberler

Dokuma Çalışma Komisyonu İlk Toplantısını Yaptı

Kepez Belediye Başkanı Tütüncü: "Bir tek bina yıkılmadan, bir tek ağaç kesilmeden, var olan bitki dokusuna asla zarar verilmeden Dokuma'yı Antalya kazandırmak arzusundayız"

Dokuma İplik Fabrikası alanında nelerin yapılacağı ile ilgili fikir projesi hazırlanması amacıyla oluşturulan Dokuma Çalışma Grubu, ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Dokuma İplik Fabrikası'nda memurların yemekhanesi olarak kullanılan binada düzenlenen basın toplantısında konuşan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, kendisinden önceki dönemde 2005'te yapılan sözleşme ile Dokuma alanının üst kullanım hakkının 49 yıllığına özel bir şirkete verildiğini anımsattı.

Antalya kamuoyu tarafından kabul görmeyen bu durumun Antalyalıların ortak girişimiyle 2012 yılının sonunda idari yargıdan kesin şekilde iptal edildiğini anlatan Tütüncü, 2012'de idari yargıda kesinleşen karara göre Dokuma arazisinin Antalyalıların elinde kaldığını bildirdi.

Bunun önemli bir hukuk zaferi olduğunu ifade eden Tütüncü, "Kent parkı alanında hukuki problem ortadan kalktı. Şirket ticari alanda yapmış olduğu masraflarına karşılık tazminat davası açtı" dedi.

Tütüncü, ticari kısımda hukuki süreç devam ederken, hukuk engelinin olmadığı kent parkı alanını, hatıralarıyla canlı bir müze olarak Antalya'ya kazandırma kararı aldıklarını bildirdi.

- "Her kesimin temsilcisinin olmasını sağladık"

Dokuma'nın geleceğini ortak akılla şekillendirmeyi arzuladıklarını vurgulayan Tütüncü, şöyle konuştu:

"2015 Ocak meclisimizde aldığımız bir kararla Dokuma'da ne yapılacağıyla ilgili fikir projesi hazırlaması için çalışma komisyonu kurduk. Komisyonun çalışmaları neticesinde idaremize bir yol haritası hazırlamasını arzu ettik. Komisyon, bugün düzenlenen toplantıyla ilk çalışmasını gerçekleştirdi. Çalışma grubundan sivil toplum, meslek odaları ve siyasi parti temsilcileri var. Dokuma gibi üzerinde uzun yıllar spekülasyonların, gölgeler olmasın, tam bir şeffaf ortamda Dokuma, ortak aklın yol göstericiliğinde şehre kazandırılsın diye, çalışma gurubunda her kesimin temsilcisinin olmasını sağladık."

Tütüncü, Dokuma'nın 250 bin metrekare ticari alan, 238 bin metrekare park alanı olarak düşünüldüğünde kentin en büyük alanlarından olduğunun altını çizdi.

Dokuma Kent Parkı'nda neler olacak?

Tütüncü, Dokuma İplik Fabrikası alanıyla ilgili ne yapmak istediklerini de şöyle özetledi:

"Dokuma'nın, 1961'de açıldığı günkü haliyle aslına sadık kalarak restorasyonunu tasarlıyoruz. Peyzaj düzenlemelerini o dönemdeki peyzaj düzenlemeli haline getirmek istiyoruz. Bir tek bina yıkılmadan, bir tek ağaç kesilmeden, var olan bitki dokusuna asla zarar verilmeden Dokuma'yı Antalya kazandırmak arzusundayız. Atölye binaları 2005 yılında yıkılmış. Çalışma grubu nasıl değerlendirir, bilemiyorum ama atölye binalarını aslına uygun olarak tekrar ayağa kaldırmak gerekir. Belediye başkanı olarak atölye binaların yeniden yapılmasını çok arzu ediyorum. Çünkü Dokuma Fabrikası'nın bir bütün halinde yaşamasını, geleceğe taşınması gerekiyor. Bu alanda herhangi bir ticari kaygı güdülmeyecek. Herhangi bir şekilde ticari durum söz konusu olmayacak. Sadece restore edilen binaların kültür ve sanata tahsis edilecek. Fabrikanın depo binaları, resim, heykel atölyesi, sahne sanatları ya da değişik sanatların icra edileceği atölyeler olabilir. Komisyonun yapacağı değerlendireme neticesinde yapacağı öneriler ile fabrika binasını değerlendireceğiz. Fabrika binasında sosyal, kültürel ve sanatsal içerikli mekanlar tesis edilmesini gönülden arzu ediyoruz."

"Dokuma rotasından kimse geri dönemeyecek"

Çalışma grubunun 2 ay boyunca Dokuma'ya katkı verecek kesimleri dinleyerek "fikir harmanlaması yapacağını" anlatan Tütüncü, bu fikirlerin nisan ayında Kepez Belediye Meclisi'ne bir rapor halinde sunulacağını anlattı.

Tütüncü, "Rapor doğrultusunda Dokuma'ya bir rota çizeceğiz bu rotadan hiç kimse ama hiç kimse bir daha geri dönemeyecek" dedi.

Başkan Hakan Tütüncü, hukuki sürecin devam ettiği 250 dönümlük ticari alanı nasıl değerlendirecekleriyle ilgili de şöyle konuştu:

"Ticari alanda bir otel, AVM, toplu konut gibi bir düşüncemiz yok. Ne olacağı ile ilgili şahsımın bir önerisi var. Önerimi, hukuki süreç tamamlandıktan sonra ortak akılla değerlendireceğiz. Ne yapılmalı, Antalya'nın neye ihtiyacı var, nasıl değerlendirilmeli ortak akılla kararımızı vereceğiz. Kesinlikle kesinlikle ben yaptım oldu, anlayışı yok. Bütün bir şehir olarak, hep birlikte düşüneceğiz ve hep birlikte planlayacağız. Uygulamayı da hep birlikte yapacağız. Bu alanı akıp geçen zaman içerisinde, halkımıza kazandırabilmenin mutluluğunu yaşayacağız."

ATSO Başkanı Budak

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya'nın tarihi günlerinden birini yaşadığını söyledi. Ortak akılla sivil toplumu yanına aldığı için Başkan Tütüncü'yü kutlayan Budak, geçen yıllarda Antalya'da diyaloğun eksik olduğunu vurguladığını hatırlattı.

Son iki yılda diyalog eksikliğini gidermek için çalıştıklarını belirten Budak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün Antalya'nın konuştuğunu görüyoruz. Birbiriyle diyalog kurabilen bir kent haline geldik. Dokuma Fabrikası, çocukluğumun da hafızasında son derece geniş yer tutmuş bir yerdir. Antalya hiçbir aile yoktur ki Dokuma'dan nasiplenmesin. Birçok genç, Dokuma'da çalıştı, evlendi ve çocuk sahibi oldu. O nedenle Antalya'da böyle bir başka etkili bir yer yok. Dokuma alanını tahsis edildikten sonra çok mücadele verildi. Şimdi bugünlere geldik. Hakan Başkan'ın diyalogdan yana, istişareyi öne çıkaran bir kişiliği var. Bu kişilik Antalya için bir kazançtır. Dokuma'da kültür ve sanata ağırlık verilmesi, Antalya'yı önemli bir kültür merkezi haline getirme gayretine de katkı verecektir. Ortak akılla bir yerde ne yapılacağına karar vermek her baba yiğidin harcı değildir."

AESOB Başkanı Sevimçok

Antalya Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok, Dokuma Fabrikası'nın özüne yaraşır bir toplantı düzenlendiğini ifade etti. Dokuma'nın Antalyalıların iştirakiyle kurulduğunu anlatan Sevimçok, "Rahmetli dedem de Dokuma'nın ortaklarındandı. Birçok Antalyalı Dokuma'nın ortaklarından birisiydi. Dokuma'nın özüne yaraşır bir şekilde, yeniden kente kazandırılıyor" dedi.

İMO Antalya Şubesi Başkanı Oğuz

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi Başkanı Cem Oğuz, kentte geçmişten bugüne birçok projenin halkın tepkisini alınarak yapıldığına işaret etti.

"Ben yaptım oldu" anlayışıyla yapılan yatırımlara tepki gösteren Oğuz, Dokuma toplantısının Antalya için tarihi bir gün olduğunun altını çizdi. Oğuz, şöyle konuştu:

"Kent kimliği, kent tarihi olan, geçmişte de ciddi mücadeleler verilerek yapılan yanlış projeden döndürülen bir alanın ortak akılla ilgili kuruluşların bir araya gelerek örnek bir projeyle Antalya'ya yeniden kazandırılacak olması gerçekten çok önemli. Bu kente bundan sonra yapılacak yatırımların aynı şekilde ortak akılla yapılması hepimizin temennisidir. İlk defa ortak aklı bir araya getirerek doğru bir projeyi Antalya kazandırmak için attığı adımdan dolayı Hakan Başkan'a teşekkür ederim."

ATB Başkanı Çandır

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, kentte artık "taş üstüne taş koymanın" yeterli bir kavram olmaktan çıktığını söyledi. Dokuma için oluşturulan çalışma komisyonunda doğru taşın üstüne, doğru taşın nasıl konulacağının tartışıldığına değinen Çandır, "Dokuma projesi, tüm kent yaşayanlarının talep ettiği ama çok fazla ülkemizde göremediğimiz bir örnek bir çalışma olacak. Tüm birimimizle bu projenin fark yaratıcı özellikler taşıması için çalışacağız. Antalya birlikte hareket ederek yönetme alışkanlığını bir adım daha yaklaştı" dedi.

MMO Antalya Şubesi Başkanı Aydın

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şubesi Başkanı Osman Aydın, Dokuma'da oluşturulan ortak aklın bir dünya projesi olduğunu belirtti. Kente bir yapı kazandırmaktan çok, mevcut bir yapıyı tarihi kimliğiyle korumanın önemine işaret eden Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dokuma, Antalya'ya kazandırılırken tarihi, kültürel değerlerin, kimlikli kentler için ne kadar önemli olduğunu çok iyi bilen Hakan Başkan ile yeni bir projede birlikte olmaktan mutluluk duyduğumu belirtmek isterim. Dokuma alanında proje elde etme ve uygulama yönteminin Mimarlar Odasının bugüne kadar savunduğu şekilde olduğunu söylemek isterim. Ülkemizde doğal, kültürel değerlerin, kamu eliyle korunarak geleceğe taşınması, kent kimliğine, ülke kimliğine önemli bir katkı sağlayacaktır."

PMO Odası Antalya Şubesi Başkanı Arıcan

Peyzaj Mimarları Odası (PMO) Antalya Şubesi Başkanı Keziban Arıcan, Dokuma'nın tarihi güzellikleriyle kent parkı olarak düzenlemesini ve halka açılmak istenmesini önemsediklerini söyledi.

Dokuma alanının şehir merkezinin kuzeyinde, ihtiyaç olan kent parkı şeklinde düzenlenmesinin önem arz ettiğini belirten Arıcan, "Oda olarak her türlü katkıyı sağlayacağız" dedi.

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadettin Sarı ise kültürel değerlerin, peyzajının korunarak Antalya'ya kazandırılmasının çok bir önemli karar olduğuna değindi. Dokuma Projesi'nin Antalya'nın kültür ve sanat alanındaki mekan eksikliğinin giderilmesine önemli katkı sağlayacağını belirten Sarı, "Fakülte olarak Dokuma Projesi'ne katkı vermekten mutluluk duyuyoruz" diye konuştu. - Antalya

Kaynak: AA / Yerel

Hakan Tütüncü Hakan Başkan Antalya Kepez Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title