Haberler

Doktorunun Kürtaj Önerisine Rağmen Bebeğini Doğurdu

İzmir'in Çeşme ilçesinde yaşayan kadın, doktorunun, hamileliğinin 22. haftasında bebeği özürlü doğabileceği için kürtaj yaptırması önerisine rağmen oğlunu doğurdu.

İzmir'in Çeşme ilçesinde yaşayan kadın, doktorunun, hamileliğinin 22. haftasında bebeği özürlü doğabileceği için kürtaj yaptırması önerisine rağmen oğlunu doğurdu.

Asiye Gürsoy (31), gebeliğinin 22. haftasında doktorunun, bebeği özürlü doğabileceği için hamileliğini sonlandırması önerisini kabul etmedi.

Doktorunun kürtaj önerisini reddeden Gürsoy, lokanta işletmecisi eşi Eyüp Sabri Gürsoy ile başka bir doktora gitmeye karar vererek, özel hastanede görevli kadın doğum uzmanı Prof. Dr. Serkan Güçlü'ye başvurdu.

Tetkikler üzerine daha önce bebeğe konulan, "nöral tüp defekti" de denilen, bebeğin omurgasındaki açıklığın ileri boyutlarda olmadığı, doğduktan sonra operasyonla düzeltilebileceği ve bebeğin alınmasını gerektirecek durumun bulunmadığı anlaşıldı.

Gürsoy, 25 Nisan'da sezaryenle 50 santimetre boyunda ve 3 kilo 300 gram ağırlığında, "Kerem" adını verdikleri erkek bebek dünyaya getirdi.

Prof. Dr. Güçlü, gazetecilere yaptığı açıklamada, bebeğe konulan "nöral tüp defekti" tanısıyla her hamileliğin sonlandırılmasının doğru olmadığını savundu.

Güçlü, şunları dile getirdi:

"Çift, bize gebeliğin 5. ayında geldi. Bebeğe meningosel tanısı konulup gebeliğin sonlandırılması önerilmiş. Meningosel ya da diğer adıyla nöral tüp defekti, bebeğin omurga kanalındaki kemiklerin kapanmasındaki bir bozukluk. Bu, genelde ilk 6-7 haftada oluyor. Özellikle folik asit eksikliği sorumlu tutuluyor. Gebe kalmadan iki ay önceden anne adaylarına folik asit takviyesi yapılmalı. Değerlendirmemizde kemiklerdeki açıklığın sinir dokularını etkilemediği ve bebeğin kafasında büyümeye neden olmadığı anlaşıldı.

Gebeliğin devamı kararı alındı, seyrinde de olumsuz bir gelişme gözlenmedi."

Bebeğin genel sağlık durumunun iyi olduğuna dikkati çeken Güçlü, "Beyindeki kese sağlam olarak duruyor. Omurgadaki kemik açıklığını beyin cerrahları bebek, 2-3 aylık olunca kapatacak ve sağlığına kavuşacak inşallah. Anne karnında bebeklere bu tanı konulduğunda gebeliğin sonlandırılması isteniyor. Beyin gelişim bozukluğu, nörolojik problemler, yürüme problemleri olabiliyor. Bu sorunları düşünen anne babalar da uğraşamayacaklarını düşünerek gebeliğin sonlandırılması yönünde karar veriyor. Oysa tanı iyi konulmalı, derecesi değerlendirilmeli, nöral defekti çok ağır bir bulgu gibi kabul edip, 'orada bir açıklık var' diye gebeliğin sonlandırılması yanlış." şeklinde konuştu.

"Dünyam başıma yıkılmıştı"

İkinci kez anne olmanın mutluluğunu yaşayan Asiye Gürsoy da bebeğinin doğması halinde özürlü olacağının söylendiği anı hatırlamak bile istemediğini söyledi.

Karar vermek için çok zor bir süreç geçirdiğini belirten Gürsoy, "O an dünyam başıma yıkıldı sandım. Bebeğin özürlü oluşunu kabullenmek ya da gebeliği sonlandırma düşüncesi çok yıpratıcıydı. Az daha vazgececektim bebeğimden, çok şükür ki başka bir doktora daha gitmişiz, çok şükür, bebeğim Kerem'imi sağlıklı kucağıma aldım." ifadelerini kullandı.

Allah'a tevekkül ettiklerini vurgulayan baba Eyüp Sabri Gürsoy da "Öyle hemen kabullenmedik, koydukları tanının dereceleri olduğunu sonradan öğrendik. Sonra da Allah'a tevekkül edip bebeğimizi yaşatma kararı aldık. Aksi bir karar alsak, vicdan azabını bir ömür çekecektik. Doktorumuzun da söylediği gibi teşhis çok önemli. Doktorlarımıza her zaman minnettarız" görüşünü paylaştı.

Kaynak: AA / Sağlık

Serkan Güçlü Çeşme İzmir Eyüp Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title