Haberler

Doktorlardan Organ Bağışı

Balıkesir Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri 3-9 Kasım 2016 tarihleri arasında kutlanan "Organ Bağış Haftası" nedeniyle farkındalık oluşturmak için organ bağışında bulundular.

Balıkesir Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri 3-9 Kasım 2016 tarihleri arasında kutlanan "Organ Bağış Haftası" nedeniyle farkındalık oluşturmak için organ bağışında bulundular.

Balıkesir Tabip Odası tarafından düzenlenen basın toplantısında konuşan başkan Necdet Uçan organ bağışını kişinin, hayatta iken özgür iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka insanlarda yararlanılmasına izin vermesi ve bunun belgelendirmesi olarak tarif ederek " Organ bağışında, dünya çapında yetersizlik söz konusudur. Bu nedenle bekleme listeleri zaman geçtikçe uzamaktadır. Kalp, karaciğer ve akciğer organ bekleme listelerindeki birçok hasta, zamanında organ bulunamadığı için maalesef ölmektedir. Yaşam beklentilerinin yükselmesi ve teknolojinin gelişmesi sonucu, tıbbın giderek daha çok hastalığa organ nakli yapılabilir gözüyle bakması da gereksinimi artırmaktadır. ABD'de ise organ bağışını teşvik için vergi indirimleri ve iş kaybını karşılama yöntemlerine başvurulmaktadır. Türkiye'de ne yazık ki organ nakli bekleyen hastaların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Organ nakli ile ilgili en önemli sorun ise bağış sayısındaki yetersizliktir. Ülkemizde canlıdan canlıya nakiller daha çok yapılmaktadır. Organ bağışının az olması da buna etkendir. Türkiye'de bağışlanması gereken organ sayısında (milyon nüfus başına göre) günümüz koşullarında 10 kat daha fazla bağışa ihtiyaç bulunmaktadır. Avrupa ülkelerinde organ vericilerinin yüzde 80'i kadavra, yüzde 20'si canlı kaynaklıyken, Türkiye'de tam tersine organ vericilerinin yüzde 75'i canlı, yüzde 25'i kadavra kaynaklıdır. Son yıllarda yapılan organizasyonlar ile ülkemizde kadavra verici bulma oranı artmış olsa da bu konuda daha duyarlı davranılması gerektiği açıktır. Bu konuda görevlilerimiz ve sorumlularımızın üstün gayreti ile ilimiz en çok bağış alman iller arasındadır. Ancak üzülerek belirtmek gerekir ki değişik gerekçelerle ORGAN BAĞIŞI konusunda gerek ülkemizde ve gerekse ilimizde organ bağışı istenilen düzeyde değildir.Bu amaçla farkındalık yaratmak için Balıkesir Tabip Odası Yönetim Kurulu olarak karar alıp, meslektaşlarımızı da organ bağışı yapma davetinde bulunduk" dedi.

Açıklamanın ardından Balıkesir Devlet Hastanesi Organ Doku Nakil Koordinatörü Mehmet Suluoğlu Balıkesir'de ki organ nakli konusunda yapılan çalışmaları hakkında bilgiler verdi. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title