Haberler

Doğu Türkistanlı Lider İsa Yusuf Alptekin Anıldı

Doğu Türkistanlı lider İsa Yusuf Alptekin, vefatının 20. yılında anıldı.

Doğu Türkistanlı lider İsa Yusuf Alptekin, vefatının 20. yılında anıldı.

Türkiyat Araştırmalar Enstitüsü ve Doğu Türkistan Vakfı tarafından İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyumda konuşan Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkin Ekrem, Doğu Türkistan'ın bağımsızlık mücadelesinin önde gelen isimlerinden biri olan Alptekin'in doğunun yanı sıra batıda da önemli çalışmalarda bulunduğunu ifade etti.

Ekrem, Doğu Türkistan'dan Balkanlar'a kadar Türk bağımsızlık mücadelesinde gayret gösteren bütün büyükleri anmak gerektiğini belirtti.

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türk Folkloru Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alimcan İnayet de Alptekin'in yasakçı uygulamalara karşı edebi atılımlarla bağımsızlık şuuru oluşturmaya çalıştığını ve bu amaçla 1933'te Doğu Türkistanlılar Cemiyeti'ni kurarak "Çin ve Türkistan'ın Avazı" dergisini çıkarttığını söyledi.

Alptekin'in Çin'de bulunduğu yıllarda Dr. Mesut Sabri Baykuzu ve Mehmet Emin Buğra ile "Güçlü ortak düşmanlara karşı zayıf ortak rakipleri yanlarına alarak birlikte mücadele edilmesi ve ülkenin kurtarılması" fikri etrafında birleştiğine değinen İnayet, "Çin'de Türkistan'ın Sesi" ve "Altay"ın da aralarında bulunduğu yayınlarla seslerini duyurmaya çalıştıklarını anlattı.

İnayet, "Alptekin Hoca bu amaçla Çin devlet adamları ile kişisel dostluklar kurdu ve ilk lobi faaliyetini Çin'de başlattı. Bu yollarla Doğu Türkistan sorununun, Çin'in devlet gündemine gelmesine gayret etti" dedi.

Prof. Dr. İnayet, Alptekin'in bağımsızlık mücadelesini Türkiye'deki medya organlarına da röportajlar vererek ve makaleler yazarak sürdürdüğünü dile getirdi.

İsa Yusuf Alptekin'i yakından tanıyan Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş ise Alptekin'in, Zeki Velidi Togan ve Mehmet Emin Resulzade gibi istiklal ve hürriyet davasında ömrünü harcadığını ve yaşamı boyunca Türklük şuurunu aşılamaya çalıştığını söyledi.

Hz. Muhammed'in "Vatan sevgisi imandandır" sözüne işaret eden Yalçıntaş, "İsa Hoca gibi vatan mücadelesi veren abide şahsiyetlerin anılması, sadece vefa borcu değil, bir nevi iman tazelenmesidir" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti İsa Yusuf Alptekin Doğu Türkistan Ömer Özkan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi! Ateş Kuşları dizisi final mi yapıyor? Ateş Kuşları dizisi bitiyor mu? SURVİVOR BERNA KİMDİR? Berna Canbeldek kaç yaşında, nereli, elendi mi? Nisan ayı faiz kararı açıklandı mı? 25 Nisan Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 25 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı yüzde kaç? Ekonomistler ne diyor? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 25 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faiz kararı ne olacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title