Haberler

Doğu Türkistan'da Oruç Yasaklandı

Güncelleme:

İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (MAZLUM DER) Malatya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Keleş, "Orucun engellenmesi, insan hakları evrensel beyannamesinde hak ihlali olarak değerlendirilmektedir" dedi.

Dernek binasında, dernek yöneticileriyle birlikte yaptığı basın açıklamasında Doğu Türkistan'da orucun yasaklanmasını kınayan Keleş, "Doğu Türkistan bölgesinde Müslüman Uygurlar'ın oruç tutmasının yasaklandığı, zorla yemek yedirilerek oruç bozdurulduğu, ev baskınları yapılarak oruçlu avına çıkıldığı bildirilmektedir.

Bölgesel resmi internet sitelerinde yayınlanan bildirilerde 'kamu görevlilerinin ve öğrencilerin oruç tutamayacağı ve diğer dini faaliyetleri yerine getiremeyeceği' uyarısının yapıldığı, Bölgedeki resmi radyo istasyonlarının internet sitesinden yayımlanan uyarılarda, 'parti üyeleri, öğretmenler ve gençlerin Ramazan faaliyetlerine katılamayacağının' belirtildiği, benzer nitelikli uyarıların pek çok resmi makam tarafından yayımlandığını, yerel kaynaklardan öğrenildiği kadarıyla yetkililerin gün içinde oruçlular için ücretsiz yemek organizasyonları düzenlediği belirtilmektedir" ifadelerini kullandı.

"Oruç, İslam'ın temel ibadetlerinde biridir ve cinsiyeti, dili, rengi ve milliyeti ne olursa olsun bütün dünya Müslümanları bu ibadeti yılın aynı diliminde gerçekleştirmektedir. Dünyanın başkaca hiç bir bölgesinde ülkenizde olduğu gibi bir yasaklama ve zorlaştırma yok iken, ülkenizin ortaya koyduğu en temel insan haklarını çiğneyen ve yok sayan bu uygulama imzacısı olduğunuz uluslararası sözleşmelerin ihlali olduğu gibi uluslararası hukuk mekanizmalarında ve insan hakları evrensel beyannamesinde hak ihlali olarak değerlendirilmektedir. Onlarca yıldır ülkenizin işgali altında bulunan Doğu Türkistan Müslümanlarının en temel dini özgürlüklerin kısıtlanıyor olması; ekonomik ve siyasi anlamda büyük devlet olma iddiasıyla örtüşmediği gibi ülkenizin yersiz korkuların esiri olduğunu da göstermektedir" diyen keleş, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Doğu Türkistan'ın, Uygur Türklerinin talepleri doğrultusunda statüsünün belirleneceği günlerin yakın olduğunu umuyor, Müslüman Doğu Türkistan halkı üzerinde uyguladığınız baskıcı politikalara son verilmesini ve bu güne kadar işlenen hukuk ihlallerinin sürdürülmemesini talep ediyoruz." - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Doğu Türkistan Mehmet Keleş Malatya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title