Haberler

Doğu Türkistan'da Öldürülen Uygur Türkleri İçin Gıyabi Cenaze Namazı Kılındı

Çin’in işgali altındaki Doğu Türkistan’da geçtiğimiz günlerde öldürülen 28 Uygur Türkü için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Çin'in işgali altındaki Doğu Türkistan'da geçtiğimiz günlerde öldürülen 28 Uygur Türkü için gıyabi cenaze namazı kılındı.

22 Haziran'da Kaşgar'da Çin polisi tarafından öldürülen 28 Uygur Türkü için, Kayseri Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından kentteki Uygur Türkleri'nin de katılımıyla gıyabi cenaze namazı kılındı. Gıyabi cenaze namazı kılınırken Uygur Bayrağı musalla taşına konuldu. Hunat Camii'nde Cuma namazına müteakiben kılınan gıyabi cenaze namazının ardından basın açıklaması yapan Kayseri Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Aytaç Gezici, Çin'i ve vahşeti görmezden gelenleri lanetlediklerini söyleyerek, "Çin'in işgali altındaki Doğu Türkistan'da uzun yıllardan beri zulüm devam etmekte, Müslüman Uygur Türkleri yaşam mücadelesi vermektedir. Bu mücadelenin bir tarafında asimilasyon politikalarına karşı kendi vatanlarında milli kimliklerini ve dini değerlerini muhafaza etmeye çalışan soydaşlarımız, diğer tarafta Doğu Türkistan'ın demografik yapısını değiştirmek için her türlü vahşeti reva gören zalim Çin bulunmaktadır. Çin'in vahşet ve zulmü en son 22 Haziran tarihinde Kaşgar'da kendini göstermiştir.Çin polisi tarafından 28 soydaşımız acımasızca şehit edilmiştir. İşgalci Çin yönetiminin keyfi ve yargısız infazlarına bir yenisi daha eklenmiştir. Ne vahimdir ki, söz konusu Türk olduğunda uluslararası sivil toplum kuruluşları lal olmuş, ileri demokrasi aşıkları üç maymunu oynamaktadır. Zulmün baş mimarı Kızıl Çin'i ve bu vahşete sessiz kalarak ortak olanları lanetliyoruz. Ramazan ayında din ve soy kardeşimiz Uygur Türkleri'nin acılarını görmezden gelerek çizdikleri pembe tabloların hayalleri içerisinde milletimizi de bu senaryolarla uyutmaya çalışanları kınıyor ve uyarıyoruz" şeklinde konuştu. Basın açıklamasının ardından Uygur Türklerinden bir kişi müftülük ve Diyanet İşleri Başlanlığı'na çağrıda bulunmak istediğini söyleyerek, "Cuma namazlarında, kutlu gecelerde Allah rızası için müminlerin yardımına dua ederken Doğu Türkistan diyebilsinler. Biz Filistin için 'Amin' diyor kıyama kalkıyoruz, Suriye için üzülüyoruz kıyama kalkıyoruz. Allah rızası için müftülerimiz hutbelerde Doğu Türkistanlılar için dua etsinler" dedi. Namaz ve açıklama sırasında bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadıkları görüldü.

Açıklamanın ardından grup olaysız şekilde dağıldı. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Doğu Türkistan Kayseri Uygur Politika Güncel Haberler

title