Haberler

Doğu'nun Adanası"Ndan Yurtdışına Karpuz

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Tarladaki karpuzlardan görünümler- Karpuz hasadının yapılması,- Karpuzların römorka yüklenmesi- Karpuz yetiştiriciliği yapan Alican Ackan'ın konuşması- 20 kilogramlık karpuzun koparılması- Karpuzların römorktan indirilmesi- Karpuzun kesilmesi "Doğu'nun Adanası"ndan yurtdışına karpuz- Karpuz üretiminde "Doğu'nun Adanası" olarak bilinen Iğdır'da yetiştirilen karpuz, Rusya, Azerbaycan ve Gürcistan'a ihraç ediliyor- Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Türkeli: "Karpuz verimindeki artışla bu yıl 35 bin ton ürün hasadı bekliyoruz" Iğdır'da ekilen ve bu yıl 35 bin tonluk üretimi beklenen karpuz, yurtiçinin yanı sıra Rusya, Azerbaycan ve Gürcistan'a gönderiliyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Tarladaki karpuzlardan görünümler- Karpuz hasadının yapılması,- Karpuzların römorka yüklenmesi- Karpuz yetiştiriciliği yapan Alican Ackan'ın konuşması- 20 kilogramlık karpuzun koparılması- Karpuzların römorktan indirilmesi- Karpuzun kesilmesi "Doğu'nun Adanası"ndan yurtdışına karpuz- Karpuz üretiminde "Doğu'nun Adanası" olarak bilinen Iğdır'da yetiştirilen karpuz, Rusya, Azerbaycan ve Gürcistan'a ihraç ediliyor- Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Türkeli : "Karpuz verimindeki artışla bu yıl 35 bin ton ürün hasadı bekliyoruz" Iğdır'da ekilen ve bu yıl 35 bin tonluk üretimi beklenen karpuz, yurtiçinin yanı sıra Rusya, Azerbaycan ve Gürcistan'a gönderiliyor.Karpuz yetiştiriciliğinde "Doğu'nun Adanası" olarak bilinen kentte aroması ile farklı bir lezzete sahip olan Iğdır karpuzu, çiftçinin yüzünü güldürdü.İlkbahar aylarında 10 bin dekar alana ekilen karpuzu tarlalardan toplamaya başlayan üreticiler, yetiştirdikleri karpuzu yurt içinin yanı sıra çevre ülkelere de ihraç ediyor.Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Kürşad Türkeli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Iğdır karpuzunun markalaşma yönünde hızla ilerlediğini söyledi.Doğu Anadolu Bölgesi'nde karpuz denilince Iğdır'ın akla geldiğini belirten Türkeli, şöyle konuştu: "İlimizde karpuz yetiştiriciliği uzun yıllar öncesine dayanmakta olup yetiştirilen ürünler çevre illere pazarlanmaktadır. Iğdır'ın mikroklima özelliği nedeniyle Doğu Anadolu Bölgesi'nin diğer illerine göre erkenci olması bir avantaj olarak karşımıza çıkmaktadır. Iğdır'da karpuz tarımının en çok yapıldığı köyler Melekli, Özdemir, Yüzbaşılar, Alican, Evci, Oba ve Kazancı köyleridir. Bu yıl ramazan ayından dolayı karpuz fiyatları 20-25 kuruş arasında seyretmektedir. Çiftçilerimizin ihracata uygun yetiştiricilik yapmasıyla bu fiyatların artacağı aşikardır." - "Bu sezonun hasadı herkesi sevindirdi"Yurdun her bölgesinden insanların Iğdır'a karpuz toplamak için geldiğini dile getiren Türkeli, "Geçen yıl 7 bin 800 dekarlık üretim alanı bulunan karpuzdan 23 bin ton civarında verim elde edildi. Bu yıl her üründe olduğu gibi karpuzda da bereketli bir sezon yaşanıyor. Karpuzun verimli hasadı hem çiftçinin hem de ihracatçıların yüzünü güldürdü. Bu sezonda ilimizde tahmini verilere göre üretim alanı 10 bin dekara çıktı. Karpuz verimindeki artışla bu yıl 35 bin ton ürün hasadı bekliyoruz" ifadelerini kullandı.Alikamerli köyündeki 10 bin dönümlük alanda karpuz yetiştiriciliği yapan Alican Ackan ise "Yetiştirdiğimiz karpuzu Erzurum, Kars, Ağrı, Van, Ardahan, Bitlis, Trabzon ve Sivas'a kadar gönderiyoruz. Azerbaycan, Rusya, Gürcistan gibi komşu devletlere de ihraç ediyoruz" dedi.Ackan, hasadın bu yıl verimli olduğuna değinerek, bir dönümden ortalama 6 ila 7 ton verim aldıklarını, verim arttıkça üretim alanlarının da genişlediğini kaydetti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Rusya Federasyonu Azerbaycan Türkeli Iğdır Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title