Haberler

Doğu Karadeniz İhracatında Artış Sürüyor

Doğu Karadeniz'den bu yılın ilk 3 ayında gerçekleştirilen ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1 arttığı bildirildi.

Doğu Karadeniz'den bu yılın ilk 3 ayında gerçekleştirilen ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1 arttığı bildirildi.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, sorumluluk alanlarındaki Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2017 yılının ocak-mart döneminde 363 milyon 800 bin 465 dolarlık ihracat gerçekleştiğini belirtti.

Yörede geçen yıl aynı dönemde 349 milyon 481 bin 801 dolarlık ihracat yapıldığını anımsatan Gürdoğan, bu yılın ilk üç ayında yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1 arttığını vurguladı.

Gürdoğan, söz konusu dönemde ihracatta ürün sıralamasında 243 milyon 578 bin 161 dolarla fındık ve fındık mamullerinin birinci, 50 milyon 763 bin 255 dolar tutarındaki ihracatla yaş meyve sebze ürünlerinin ikinci, 28 milyon 766 bin 33 dolar tutarındaki ihracatla madencilik ürünlerinin üçüncü sırada yer aldığını kaydetti.

Doğu Karadeniz'den 2017'nin ilk 3 ayında 94 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğine değinen Gürdoğan, en fazla ihracatın sırasıyla İtalya, Almanya, Fransa, Rusya Federasyonu ve Gürcistan'a yapıldığını ifade etti.

Önceki aylarda 2017 yılının ihracat açısından bir atılım yılı olacağını, yıl genelinde ihracatçıların yeni rekorlara imza atacaklarını belirttiklerini anımsatan Gürdoğan, bu söylemlerinin açıkça rakamlara yansıdığını, gelecek aylarda bölge ihracatının istikrarlı artış trendini koruyacağını umduklarını belirtti.

Gürdoğan, 2016 yılının Türkiye için çok zor bir yıl olmasına rağmen tüm uluslararası kuruluşların ve derecelendirme kuruluşlarının dahi tahminlerini alt üst ederek yüzde 2,9 oranında bir büyüme rakamına ulaşılmasının Türkiye'nin gücünü açıkça ortaya koyduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"2017 yılında da tüm kredi derecelendirme kuruluşlarının yanlı ve maksatlı not düşürme oyunlarına inat, büyüme rakamlarının çok daha yüksek oranlara ulaşacağını açıkça göreceğiz. Yurt dışı pazarlarımızda ve küresel boyutta yaşanmakta olan birçok olumsuzluğa rağmen ihracatçılarımız, sayın Cumhurbaşkanı'mızın başlattığı istihdam seferberliğine katılarak bölge istihdamına son iki ayda önemli oranda katkı sağlamış ve önümüzdeki aylarda da bu katkıyı artırarak devam ettirecektir. Bunun yanında 16 Nisan 2017 referandumu sonrasında da piyasalar istikrarı fiyatlayarak çok daha rahat bir ortamın oluşması ile ülke ve bölge ekonomimiz ve ihracatımızda başarıların art arta gelmeye başlayacağını açıkça göreceğiz."

Gürdoğan, bunun yanında daha yüksek ihracat artışının önünde engel olarak duran Rusya Federasyonu'nun mevsim ihraç ürünleri olan domates, salatalık, biber ve çilek gibi ürünlere uyguladığı yasağın kaldırılacağını umduklarını, bu durumun ihracata doping etkisi yapacağını kaydetti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Doğu Karadeniz Trabzon Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title