Haberler

Doğu Karadeniz'de Sel ve Heyelan İçin Riskli Dönem

Güncelleme:

Yaz aylarında etkili yağışlar nedeniyle önceki yıllarda sel ve heyelanların yaşandığı Doğu Karadeniz'de, vatandaşlar, olası afetlerden zarar görmemeleri için tedbir almaları konusunda uyarıldı.

Trabzon İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ömer Kıratlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de, jeolojik ve meteorolojik özellikler nedeniyle sık sık doğal afetler yaşandığını belirterek, bu afetlerin can ve mal kayıplarına yol açtığını söyledi.

Ülke genelinde özellikle deprem başta olmak üzere çığ, sel ve heyelanın en sık karşılaşılan doğal afetler olduğuna işaret eden Kıratlı, "İlimizde en sık meydana gelen doğa olaylarının sel, heyelan ve kaya düşmesi olduğu bir gerçektir. Nüfusu yoğun olan ilimizde doğa olayları sık sık afetlere dönüşmekte ve ülkemizin diğer illerinde olduğu gibi can ve mal kayıpları oluşmaktadır" dedi.

Trabzon'da yaşanan sel ve heyelanlarda 80 yılda 300'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini, çok sayıda kişinin ise yaralandığını hatırlatan Kıratlı, şunları söyledi:

"1990'da meydana gelen sel, hala hafızamızda. 1990'da ilimizde meydana gelen sel ve heyelanlar, merkez ile Maçka, Akçaabat, Çarşıbaşı, Vakfıkebir, Beşikdüzü ilçelerini etkilemişti. Sel sonucu yöremizde 56 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, yaklaşık bin konut, çok sayıda köprü ve altyapının büyük kısmı hasar görmüştü. Yine Haziran 1988'de oluşan Çatak heyelanı sonucu 64 kişi hayatını kaybetmiş, Maçka ilçemizde 46 konut, 3 iş yeri hasar görmüş ve karayolu uzun süre trafiğe açılamamıştı."

Kıratlı, özellikle haziran-ağustos-kasım aylarında yaşanan yağışlarda can kaybının yanı sıra maddi yıkımın da bir hayli fazla olduğunun görüldüğünü, bu aylardaki yağış rejiminin tehlike oluşturabileceğini vurguladı.

Sel ve heyelanlarda can ve mal kaybının yüksek olmasında çeşitli etkenlerin öne çıktığını dile getiren Kıratlı, "Bölgemizde sel ve heyelanlara aşırı yağış, dere yataklarının daraltılması, doğal drenajların engellenmesi, yanlış yer seçimi, proje hataları, doğal bitki örtüsünün yok edilmesi, yetersiz altyapı, jeolojik yapı, aşırı kazı yapılması gibi nedenlerin sebebiyet verdiği görülmektedir. Tüm bunlar dikkate alınmadan yapılaşmaya gitmek afetlere davetiye çıkarmaktadır. Bireyden yerel yönetimlere, sivil toplum örgütlerine kadar iş birliği halinde her an hazırlıklı ve teyakkuz halinde olmalıyız" diye konuştu.

TALEP EDEN VATANDAŞLARA AFET BİLİNCİ EĞİTİMİ

Devletin, afetin önlenmesi, afete hazırlık ve zararların giderilmesi için her türlü tedbirleri almaya gayret ettiğini belirten Kıratlı, "Olası bir afetle karşılaştığımızda nasıl hareket etmemiz gerektiği yönünde AFAD müdürlükleri talepte bulunan vatandaşlarımıza eğitim veriyor. Bireyler afetlerden en fazla etkilenen kesim olduklarından, müdahale çalışmaları hakkında bilgilenmelidir" ifadesini kullandı.

Kıratlı, can ve mal kayıplarını en aza indirmek için daha duyarlı olmak ve geçmişte yaşanan felaketlerden dersler çıkartmak gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Aksi takdirde bu tür felaketler her zaman başımıza gelebilir. Çatak heyelanının üzerinden 26, sel felaketinin üzerinden 24 yıl geçti ama hala dere yataklarına inşaat yapmaya ve doğal dengeyi bozucu kazılara devam etmekteyiz. Oysa yaşadıklarımızdan dersler çıkarmalıyız ki bu tür felaketler tekrar yaşanmasın. Afete hazır olmak için önce bilgilenmeli ve bireysel olarak tedbirlerimizi almalıyız. Yapı inşa ederken veya satın alırken yaşam alanının güvenli olup olmadığını, afet risklerini mutlaka araştırmalıyız." - Trabzon

Kaynak: AA / Yerel

Doğu Karadeniz Türkiye Trabzon Maçka Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title