Haberler

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde, Hukuk’a Farklı Bir Bakış

Güncelleme:

Hukuk Ve Sinema Dersi, Popüler Kültür Ve Hukukun İlişkisi Anlamında Farkındalık Yaratmayı Hedeflemektedir.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde, hukukla bütünleşen teorik ve pratik bir tartışma alanı yaratmayı amaçlayan hukuk ve sinema dersi, sinemaya hukukun muhakeme özelliğini katarak öğrencilerle popüler kültürün topluma ektiği öğeleri hukukla bağdaştırmayı bu anlamda da popüler kültür ve hukukun ilişkisi anlamında farkındalık yaratmayı hedeflemektedir.

DAÜ Hukuk Fakültesi'nde ilk kez 2003 yılında ders müfredatına eklenen Hukuk ve Sinema dersinin hedeflerinden birinin de, hukuk eğitimine egemen olan monolog tarzı ders anlatımını bir nebze dahi olsa kırmak olduğunu dile getiren, Doğu Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Seda Orbay Yücel ile Ar. Gör. Mazlum Doğan, birlikte verdikleri Hukuk ve Sinema dersinin, her dönem farklı bir konu üzerinden hareket ettiğini belirtmişlerdir.

Böylelikle "sinema aracılığıyla" sinemayı araç haline getirmeden, öğrencilerin dogmatik hukuk eğitimi dışında, farklı kapıları aralamalarına fırsat tanıyan eleştirel bir ortam sunulduğuna dikkat çektiler. Sinemanın, "tek bir karede, tek bir imajda en fazla gerçekliği taşıma, yansıtma potansiyelini taşıyan sanat dalı olarak tanımlanabileceğine değinerek, sinemada gerçeğin temsili, görünenle, ya da gösterilenle, gerçekte yaşanmakta olan ve dahası yaşanmakta olan ile yaşanması arzu edilen arasındaki ayırım açısından önemli bir teorik ve pratik tartışma alanı oluşturduğunu belirten

Dr. Yücel ve Ar. Gör. Doğan, DAÜ Hukuk Fakültesi'nde verilen Hukuk ve Sinema dersinin, sinemayı günlük sıkıntılardan ve düşüncelerden uzaklaşmanın eğlenceli bir yolu olarak görmek yerine, bir sanat olarak benimseyen ve bu anlamda öğrencilere yeni bir şeyler düşündüren, sinema üzerinden hukuk ilintili sorular sorduran, onları etkileyen ve bu çerçevede ciddi entelektüel doyum sağlamakta olduğunu kaydettiler.

Hukuk ve Sinema dersinin 2010-2011 Akademik Yılı Güz Dönemi'nde İşlenen Teması "Kitle, İktidar ve İdeoloji":

DAÜ Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Seda Orbay Yücel ile Ar. Gör. Mazlum Doğan, içinde bulunduğumuz 2010-2011 Akademik Yılı Güz Dönemi'nde Hukuk ve Sinema dersinde "kitle, iktidar ve ideoloji" konusunun işleneceğini, bu amaçla öğrencilerle öncelikle "Truman Show", "V for Vendetta" ve "La Historia Oficial" filmlerinin izlendiğini dile getirerek, bu dönem seçilen filmlere ilişkin öğrencilerle yapılan tartışmalarda, ideolojinin hem egemen sınıf hem de devlet elinde nasıl tehlikeli bir silaha dönüşebileceğinin gösterilmeye çalışıldığına değindiler.

Bu düzlem üzerinde ideoloji olgusu, karşımıza hem bir "dünya görüşü" hem de bir "sınıf bakışı"nı tamamlayan anlam üretim sistemleri olarak çıktığını belirterek, bu üretim sistemlerinin, aynen "Alice"e sunulan "harikalar diyarı" gibi, bize de yapay bir harikalar dünyasında her gün bambaşka bir kalıba büründüğümüz yaşamlar sunduğunu dile getirdiler.

Dr. Yücel ve Arş. Gör. Doğan, Hukuk ve Sinema dersinin öğrencilere kazandırdığı en belirgin özelliklerinin olayları daha net görebilmelerini sağladıklarını, düşünce yapısını şekillendirdiklerini ve öğrencilerin bu gerçekleri bir harikalar diyarı mı, yoksa sadece bize "gerçek" veya "doğru" olarak sunulan anlam ve değerlerin kuşatmış olduğu bir sahne midir? şeklinde bir sorunsalı gündeme getirerek, işte bu ve benzeri ufuk açıcı sorulara nihai cevaplar bulmak yerine, bu soruları sormanın ve bu sorular üzerine bir tartışma ortamının kurulmasının amaçlandığı bir ders olduğuna değinmiştirler.

Kaynak: Bültenler / Eğitim

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title