Haberler

Doğu Akdeniz'de Zeytin Bereketi

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: -Zeytin toplamadan genel detay-Seyhan Ziraat Odası İkinci Başkanı Cahit İncefikir ile röportaj Doğu Akdeniz'de zeytin bereketi- Seyhan Ziraat Odası İkinci Başkanı İncefikir: - "Hava koşulları oldukça iyi gitti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: -Zeytin toplamadan genel detay- Seyhan Ziraat Odası İkinci Başkanı Cahit İncefikir ile röportaj Doğu Akdeniz'de zeytin bereketi- Seyhan Ziraat Odası İkinci Başkanı İncefikir: - "Hava koşulları oldukça iyi gitti. Rekolte, gerçekten mümkün olabilecek, ağacın tutabileceği en güzel şekilde gerçekleşti"- "Biz havza olarak dünyada ağaç sayımızı gittikçe artıran, zeytin ve zeytinyağına önem veren bir ülke konumuna girdik" ÖMER FANSA - Türkiye'nin önemli tarım alanlarından Çukurova'yı da bünyesinde barındıran Doğu Akdeniz'de, zeytinde bereketli bir yıl yaşanıyor. Mersin, Adana, Hatay ve Osmaniye illerini kapsayan Doğu Akdeniz, meyve veren yaklaşık 27 milyon zeytin fidanı ile Ege ve Marmara bölgelerinin ardından zeytin üretiminde önemli bir yere sahip.Seyhan Ziraat Odası İkinci Başkanı Cahit İncefikir, AA muhabirine, yıllara göre zaman zaman değişiklik gösterse de Türkiye'de ortalama zeytin rekoltesinin 1 milyon 300 bin ton ila 1 milyon 750 bin ton arasında değiştiğini, rekoltenin yüzde 30'unun sofralık, yüzde 70'ini yağlık olarak kullanıldığını belirtti.Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay'ı kapsayan bölgede rekoltenin bu yıl oldukça iyi olduğunu, üreticinin adeta "altın yıl" yaşadığını ifade eden İncefikir, şunları söyledi: "Bu kıyı şeridinde hasattan önceki yağmurlar verimin oldukça iyi olmasını sağladı. Hava koşulları oldukça iyi gitti. Rekolte, gerçekten mümkün olabilecek, ağacın tutabileceği en güzel şekilde gerçekleşti. Özellikle geçen 2-3 yılda çok zayıf bir rekoltemiz vardı ama bu yıl gerçekten o denli güzel ki geçmiş yılları kapatacak kadar çok tutum var, oldukça iyi bir rekolteye sahibiz."Bu yıl nisbi olarak Ege bölgesinde verimin düşük olduğunu, ortaya çıkan açığı bölge olarak belirli ölçüde kapatabileceklerini düşündüklerini belirten İncefikir, "Geçen yıl 130 bin ton zeytinyağı rekoltesi vardı. Bu yıl 200-220 bin ton aralığında bekliyoruz. Bu da fiyatların bir miktar geri çekilmesinin önünü açmasını bekliyoruz. Tüketiciye daha uygun koşullarda gitmesinin sağlayacağını zannediyorum" dedi.- Zeytin üretimi artacakİncefikir, Akdeniz havzasında ortalama zeytinyağı tüketiminin 14-15 kilogram, Suriye'de 8 kilogram iken, Türkiye'nin bir kilogram tüketimle ortalamaların çok altında olduğunu dile getirdi.Tüketicinin bir an önce zeytinyağına hak ettiği ilgiyi göstermesini isteyen İncefikir, "Biz havza olarak dünyada ağaç sayımızı gittikçe artıran, zeytin ve zeytinyağına önem veren bir ülke konumuna girdik. Önümüzdeki yıllarda hava koşullarının uygun gitmesiyle ağaç sayımıza göre rekoltemizde çok artış olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Doğu Akdeniz Türkiye Mersin Seyhan Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title