Haberler

Doğu Akdeniz 2015 Davet Tatbikatı

Türk Deniz Kuvvetleri ev sahipliğinde planlanan çok uluslu Doğu Akdeniz 2015 Davet Tatbikatı kapsamında basın brifingi gerçekleştirildi.

Türk Deniz Kuvvetleri ev sahipliğinde planlanan çok uluslu Doğu Akdeniz 2015 Davet Tatbikatı kapsamında basın brifingi gerçekleştirildi.

Marmaris'teki Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nda bulunan TCG Gediz fırkateyninde düzenlenen brifinge Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Nazmi Ekici, 4'üncü Muharip Filotillası Komodoru Deniz Kurmay Albay Sebahattin Çoruk, 2'nci Muhrip Filotillası Komodoru Deniz Kurmay Albay Aykar Tekin, 4'üncü Hücumbot Filotillası Komodoru Deniz Kurmay Albay Murat Uğur, TCG Gediz Komutanı Deniz Kurmay Yarbay Levent Gün, USS Donald Cook gemisinin komutanı Yarbay Charles Hampton, ABD Ankara Deniz Ataşesi Yarbay Benjamin Pipes katıldı.

Tatbikatı sevk ve idare eden Tuğamiral Ekici, Doğu Akdeniz Davet Tatbikatı'nın bu yıl 19'uncusunun gerçekleştirildiğini söyledi.

Ekici, Doğu Akdeniz Tatbikatı'nın öncelikle su üstü, deniz altı ve hava savunma harbiyle konvoy harekatı dahil olmak üzere, deniz harekatının gerektirdiği diğer eğitim ihtiyaçlarını da karşılayabilen ve Türkiye ev sahipliğinde iki yılda bir icra edilen çok uluslu bir davet tatbikatı olduğunu belirtti.

18 Ekim'de Batı ve Orta Akdeniz'de başlayan tatbikatın 6 Kasım'a kadar Doğu Akdeniz'de devam edeceğini bildiren Ekici, "Bu yılki tatbikatı diğer Doğu Akdeniz tatbikatlarından ayıran en önemli özellik, Türkiye dahil 30'dan fazla dost, müttefik ülkeden yaklaşık 36 bin personelin iştiraki ile Batı Akdeniz ve Atlantik'te yapılan ve NATO'nun son 20 yılında en büyük tatbikatlarından olan Trident Juncture 2015 tatbikatı bağlantılı olarak icra edilmesidir" dedi.

Doğu Akdeniz 2015 tatbikatına muhrip, fırkateyn, korvet, hücum bot, deniz altı, akaryakıt gemisi, sahil güvenlik arama kurtarma gemilerinin katıldığını anlatan Ekici, "Tatbikata 19 su üstü unsuru ile helikopter, deniz karakol uçağı, hava erken ihbar kontrol ve havadan yakıt ikmal uçağı ile havacı bombardıman uçaklarından oluşan 21 hava vasıtası olmak üzere toplam 40 platform ve 2 bin 500'ün üzerinde personel iştirak ediyor" diye konuştu.

"Amaç işbirliğini artırmak"

Basın brifingini sunan Albay Sebahattin Çoruk ise tatbikatın amacının, katılan kuvvetlere başta temel harp olmak üzere, deniz harekatının gerektirdiği diğer alanlara yönelik eğitim fırsatı sunmak olduğunu kaydetti.

Çoruk, tatbikatta karargah personelinin planlama ve icra yeteneklerini geliştirerek, müttefik ülkeler arasında karşılıklı çalışabilirlik ve iş birliğini artırmak istediklerini ifade etti.

Tatbikata bu yıl Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığının 5 fırkateyn, 1 korvet, 6 hücumbot, 3 denizaltı, 3 lojistik destek gemisi, 3 deniz karakol uçağı ve 5 helikopterin katıldığını bildiren Çoruk, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığının 4 görev uçuşu savaş uçağı, 1 havada yakıt ikmal uçağı, 1 havadan erken ihbar ve kontrol uçağı, Türk Sahil Güvenlik Komutanlığının ise 1 arama kurtarma gemisi ve 1 arama kurtarma helikopteri ile tatbikatta yer aldığını kaydetti.

Çoruk, ABD donanmasının 1 muhrip, 2 deniz karakol uçağı ile tatbikatta bulunduğunu söyledi.

Akdeniz'in tamamında icra edildi

Tatbikatın NATO tarafından bu yıl gerçekleştirilen Trident Juncture 2015 tatbikatı ile bağlantılı olarak Akdeniz'in tamamında icra edildiğini vurgulayan Çoruk, şöyle konuştu:

"Tatbikatın Orta ve Batı Akdeniz'de icra edilen safhalarına katılan Türk Deniz Kuvvetlerine ait unsurlar, 18 Ekim'de 4'üncü Muhrip Filotillası Komodoru komutasında Aksaz Deniz Üssü'nden ayrılarak Batı Akdeniz'e intikal edip, NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 ve İngiliz Cougar Deniz Görev Grubu unsurlarının da katılımıyla müşterek eğitimler yaptı. Batı Akdeniz'deki eğitimlerin tamamlanmasının ardından Türk Görev Grubundaki 1 fırkateyn 25 ve 26 Ekim tarihlerinde Napoli liman ziyareti gerçekleştirdi. Diğer 2 fırkateyn ise 26-28 Ekim tarihleri arasında İspanya'nın Rota limanını ziyaret edip, Trident Juncture 2015 Tatbikatı'nın Batı Akdeniz'de devam eden kısmında İspanyol Deniz Görev Kuvvetiyle müşterek eğitimler icra etti."

Çoruk, tatbikatın Doğu Akdeniz'deki kısmının liman faaliyetleri ve deniz safhası olmak üzere 2 bölümden oluştuğuna işaret ederek, "Liman faaliyetleri 30 Ekim'de birliklerin Aksaz Deniz Üssü'nde toplanmasıyla başladı" diye konuştu.

Deniz safhasının ilk kısmında su üstü harbi, denizaltı savunma harbi, hava savunma harbi eğitimleri ile arama kurtarma eğitimleri yapıldığını bildiren Çoruk, ikinci safhada ise çok tehditli ortamda konvoy harekatı eğitimin icra edileceğini vurguladı.

Tatbikatın son safhasında 6 Kasım'da Antalya Limanı ziyareti yapılacağını anlatan Çoruk, bu safhada tatbikat sonu değerlendirme toplantısı gerçekleştirileceğini ve resmi ziyaretlerin ardından tatbikatın sona ereceğini sözlerine ekledi.

Bu arada, brifingin ardından Aksaz Deniz Üssü'nde bağlı bulunan savaş gemileri AA ekibi tarafından görüntülendi.

Kaynak: AA / Yerel

Doğu Akdeniz Marmaris Gediz Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title