Haberler

Doğru besin seçimiyle sınav başarısının artması mümkün!

Güncelleme:

Olağan okul sınavlarının dışında hayatın devamında etkili olacak üniversiteye giriş gibi büyük sınav dönemlerinde bu stres daha da artıyor.

Sınav stresi herkesçe malum...

ENERJİ İÇİN YE!

Karbonhidratlar kan şekeri seviyesini etkiler ve beynimizin öncelikli enerji kaynaklarıdır. Liforanı yüksek tam tahıllı besinler uzun süre kan şekeri seviyesini dengede tutar ve beynimize enerji kaynağı olurlar. Tatlılar gibi kan şekerimizi hızlı ve geçici yükselten besinler ise kısa süreli enerji verir ve sonrasında yorgunluk, dikkat bozukluğu gibi hislere sebep olurlar.

ÖĞÜN ATLAMA!

Her gün benzer saat aralıklarındaana ve ara öğünler yaparak vücudunun kendi biyolojik ritmini oluşturması çok önemlidir çünkü bu konsantrasyonu artırdığı gibi enerji seviyesini de dengede tutar.

EN ÖNEMLİ ÖĞÜN KAHVALTI!

En iyi protein kaynaklarından yumurta içerisindeki kolin isimli bileşenle, zihinsel performansı artırır, hafızayı kuvvetlendirir. Hergün kahvaltıda yumurta tüketilebilir. Ayrıca yulaf, tam tahıllı ekmek, tam tahıllı kahvaltılık gevrekler gibi enerjiyi uzun süre sabit tutan sağlıklı karbonhidrat kaynaklarına kahvaltıda mutlaka yer verilmelidir.

SUSUZ KALMA!

Susuz kalmak beynimizin işleyişini olumsuz etkilenecektir. Günde 8-10 bardak su içmeyi hedeflemeliyiz.

KAHRAMAN BESİNLER

E ve B vitaminleri, folat, omega 3 yağ asitlerinin kaynakları zekanın kahramanlarıdır. Tam tahıllı besinler, koyu yeşil sebzeler, ceviz, fındık, badem, keten tohumu gibi yağlı tohumlar, yağlı balıklar ve muz beslenmemizde mutlaka yer almalı. Haftada 2 kez somon, uskumru, ton balığı, lüfer, alabalık gibi yağlı balıkları tüketmeye çalışın.

ARA ÖĞÜNLERİN AVANTAJINI KULLAN!

Çilek, kivi, portakal gibi C vitamini içeren meyveler, ceviz, fındık, badem gibi E vitamini ve çinko içeren kuruyemişler zihnini açar, enerji verir ve tok kalmaya yardımcı olurlar. Ara öğünler bu gibi yiyeceklerin avantajları kullanılmalı.

İYİ UYU

Uykusuzluk öğrenmeyi zorlaştırır, huzursuzluk, sinirlilik hali ve enerji düşüklüğüne sebep olabilir. Günde 7-8 saat düzenli uykunun beden ve zihin performansını artıracağı söylenmektedir!

SINAV GÜNÜ NE YEMELİ?

Sınav günü geldiğinde ise zihne ve mideye iyi gelecek yiyecek ve içeceklerle beslendiğimizden emin olmalıyız.


* Aşırı yağlı , şekerli, tuzlu ve baharatlı yiyecekler zihne ve mideyekötü gelir, bunlar asla tüketilmemeli.

* Bazı bitki çayları, siyah çay, kahveve kola kafein içeriği sebebiyle huzursuzluk ve çarpıntıya sebep olabileceğinden fark etmeden performans düşüklüğü yaratabilir.

* Dışarıda ve açıkta satılan besinler sindirim rahatsızlıkları ve zehirlenmeye yol açabileceği için tercih edilmemeli.

* Kahvaltı asla geçiştirilmemeli. Hatta yumurta, az yağlı peynir, zeytin, bal/pekmez, ceviz, tam buğday ekmeği, domates, salatalık, yeşil biber taze ve kuru meyvelerden oluşan zengin bir kahvaltı zihinsel fonksiyonların artmasına yardımcı olur.

* Sınav günü sağlıklı olduğu düşünülse bile daha önceden denenmemiş bir besin tüketilmemeli! Vereceği tepki süpriz olabilir.

* Eğer süt içmek gaz problemine sebep oluyorsa, sınav günü ve öncesinde normal süt yerine laktozsuz süt tüketilmesi daha iyi olacaktır.

* Sınav gününden bir gün önceki gün çok yağlı, ağır gıdalar yerine ton balıklı veya kıymalı makarna, etli sebze yemekleri, ızgara tavuk,et veya balık ve esmer pirinç gib protein, karbonhidrat, yağ dengeli hafif gıdalar tercih edilmeli.

* Sadece besinlerden gelen enerji yeterli değil, iyi uyku bir sonraki günkü zihinsel performans için çok önemli çünkü beynin iyi ve rahat bir uykunun verdiği enerjiye ihtiyacı var.

* Püf nokta! Sınava girmeden 30 dakia önce 1 avuç kadarkuru meyve ve ceviz, fındık veya badem enerjini yüksek tutmana yardımcı olabilir. Sınav sırasında enerjinin düşmesine sebep olacak çikolata veya tatlı yiyeceklerden uzak durun.


Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title