Haberler

Doğalgaza İndirim Müjdesi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 1 Ocak itibarıyla Türkiye'ye sattıkları doğalgaz fiyatlarında yüzde 6 indirim sağlayacaklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, davetlisi olarak Türkiye’ye gelen ve bir dizi temaslarda bulunan Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin’in ortak basın toplantısı öncesinde iki ülke arasında, Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş (BOTAŞ) ile Gazprom arasındaki mutabakat zaptı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ve Rusya Fedarasoynun Enerji Bakanlığı Federal Devlet Bütçe Organizasyonu "Rusya Enerji Ajansı" arasında enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına ilişkin mutabakat zaptı, KOSGEB ile Rusya Federasyonu Kalkınma Bakanlığı arasında KOBİ'ler alanında işbirliği mutabakat zaptı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev arasında yayımlanacak ortak bildiri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Atom Enerjisi Devlet Kurumu Rosatom arasında nükleer enerji ile ilgili alanlarda personel yetiştirilmesine yönelik mutabakat zaptı, Türk - Rus hükümetlerarası karma ekonomik komisyonu 13. Dönem toplantısı protokolü, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu hükümeti arasında çalışma, sosyal güvenlik ve istihdama dair mutabakat zaptı ve Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile Rusya Federasyonu arasında cezai konularda adli yardımlaşma ve suçluların iadesine yönelik anlaşma imzalandı.

Anlaşmaların imzalanmasının ardından kameraların karşısına geçen iki lider açıklamalarda bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve heyet üyeleriyle çok verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin’in 2 yıl aradan sonra tekrar Türkiye’de misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Rusya ilişkilerindeki atılımın ve yakınlığı nişanesi olarak 2010 yılında kurulan Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin (ÜDİK) 5. toplantısını gerçekleştirdiklerini belirterek, geçen toplantıdan bu yana ikili planda hangi adımların atıldığı, hangi başlıklarda ilave gayret gerektiği gibi hususları ilgili bakanların tespit ve izahatları çerçevesinde değerlendirdiklerini kaydetti.

“2023 YILINA KADAR HEDEF 100 MİLYAR DOLAR”

Türkiye ile Rusya ile arasında 2013'te yıllık 32 milyar dolarlık bir ticaret hacminin gerçekleştiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunu yeterli görmediklerini ve bu ticaret hacminin 2023 hedefi olarak 100 milyar dolara ulaştırılmasına yönelik siyasi iradenin mevcut olduğuna dikkat çekti.

“TİCARET HACMİNDE BİR AÇIKLIK SÖZ KONUSU”

İşbirliğiyle ilgili konuları ayrıntılı görüşme imkanlarının olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu doğalgazın yüzde 50'sini Rusya'dan temin ettiğini ve bundan kaynaklı ticaret hacminde farklılık bulunduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “32 milyar dolardan 25 milyar doları Rusya Federasyonu'nda bize, 7 milyar dolarda bizden Rusya Federasyonu'na. Orada ticaret hacminde bir açıklık söz konusu. Bunun giderilmesi konusunda neler yapabileceğimizi aramızda müzakere ettik. Ortak menfaatler temelinde enerjiden turizme, müteahhitlikten yatırıma işbirliği alanlarını zenginleştirmeyi arzu ediyoruz” dedi.

“200 GENCİMİZ RUSYA’DA EĞİTİM ALIYOR”

Türkiye’ye gelen turist sayısında Rusların birinci sıraya yükseldiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye'de hayata geçirdiğimiz en önemli ve stratejik yatırımlardan biri olan Akkuyu Nükleer Enerji Santrali ile ilgili geniş, detay bir çalışmayı, değerlendirmeyi değerli dostumla aramızda yaptık, 3 yılı aşkın süredir devam eden bu çalışmaların bundan sonraki süreci, dün ÇED'in onaylanmasıyla birlikte daha da artacak. Bu yatırımla ilgili ki bu yatırımın bedeli 20 milyar dolar civarında. Bununla ilgili yine gerek Sayın Başbakan gerek ilgili bakanlarla müşterek çalışmayı yapacağız ve bu müşterek çalışmayla Rusya Federasyonu'nun Türkiye'deki yatırımlarına yönelik bu konudaki hassasiyetlerini aldık, bunları da aramızda değerlendireceğiz. Şu anda gençlerimiz Rusya'da eğitim alıyorlar, 200 civarında gencimiz tekrar Türkiye'ye dönüp bu projeyi ellerine alıp bunu taşıyacaklar, götürecekler. Bunun yanında yeni mühendislerimizi bu ekip yetiştirecek” diye konuştu.

“TÜRKİYE-YUNANİSTAN SINIRINDA, TÜRKİYE TOPRAKLARINDA DAĞITIM MERKEZİ OLUŞTURACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Enerjide atacağımız adımlardan ki bu çok çok önemli, bugüne kadar Güney Akım diye bilinen, ama şu ana kadar şu veya bu nedenlerle engellenen süreçte de bizler bu akşam yaptığımız görüşmelerle birlikte dayanışma içerisinde, herhangi bir hukuki neticesi olmayan, ama bu ön mutabakatla tarafların bir çalışma yapıp, süratle, kısa zamanda neticelendirip bu ön mutabakatı daha sonra kesin bir mutabakata çevirmek suretiyle bir adım atacağız ve bu adımdan Türkiye olarak doğalgaz açığımızda bizler istifade edeceğimiz gibi, Yunanistan sınırında Türkiye topraklarında bir dağıtım merkezi, hat oluşturmayı ve oradan talep neyse bu talebe göre o merkezden cevabın verilmesi noktasında bir ön mutabakatımız var” dedi.

“SURİYE, IRAK, KIRIM’I SORUNLARINI ELE ALDIK”

Bölgesel sorunların olduğunu ve bölgesel sorunları da Rusya Devlet Başkanı Putin ile ele alma fırsatlarının olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle terör örgütlerine yönelik, DEAŞ gibi PKK gibi bunları görüşme imkanlarının olduğunu ifade etti.

Suriye sorununu, Irak sorununu da ele alma imkanlarının olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunların değerlendirmesini aramızda yaptık. Bölgesel, uluslararası meselelerde toplantımızın ana başlıklarından birini teşkil etmiş oldu. Bir diğer önemli başlığımız, Kırım ile ilgili sorunumuzdu. Kırım Tatarları ile ilgili ki bu soydaşlarımızla ilgili bu konuyu çok geniş ele aldık ve bu konuyla ilgili olarak kendilerinin yaklaşımının olumlu olduğunu ve Kırım halkına yönelik her türlü bugüne kadar elde edilmeyen hakları biz veriyoruz, vermeye de hazırız dediler. Bizim kişilere belli menfaat sağlamak değil, Kırım halkının bütününe menfaat sağlamak hatta hatta Kırım Tatarları'nın dilini resmi dil olarak şu anda kabul ettiklerini, yerleşim noktasındaki birçok sıkıntılarını giderdiklerini ve gidereceklerini, buna benzer herhangi bir sıkıntı olması halinde de biz bunları direk görüşebiliriz, görüşeceğiz dediler. Sağolsunlar bu konuda da bir mutabakatımızın olduğunu da gördük” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE VE RUSYA ARASINDAKİ KARŞILIKLI GÜVEN HUZUR VE İSTİKRARA KATKI SAĞLAYACAK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açık ve samimi diyalog içinde görüşmeleri devam ettirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Bu görüşün, teatilerin bundan sonraki süreçte de müşterek menfaatler temelinde, belirli ortak paydalarda buluşarak devam ettirmek. Ukrayna'daki krizin, uluslararası hukuk temelinde çözülmesi, barış ve huzurun tesisi, kalıcı barış için de önemli bir vizyon sunan Minsk mütabakatından herkesin titizlikle riayet etmesi konusunda da daha önceden düşüncelerin bildiğim için bu konuda da hemfikir olduğumuz rahatlıkla söyleyebilirim. Bölgesel ve uluslararası konulardaki temaslarımızı bundan sonrada sürdürme, krizlere çözüm üretmede ortak adımlar atma noktasındaki gayretleri gördük. Şüphesiz Türkiye ile Rusya arasında karşılıklı güvene dayalı ilişkiler ve gelişen işbirliği ülkelerimizin yanı sıra tüm bölgenin barış, huzur ve istikrarına da katkıda bulunacaktır.”

“MİLLİ PARALARLA TİCARET HACMİ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının ardından konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, Rusya’nın, Almanya’nın ardından Türkiye’nin ikinci büyük ticaret ortağı olduğunu söyledi.

“2016 YILINDA “TURİZM YILI OLMASI PLANLANIYOR”

Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacminin arttığına dikkat çeken Putin, milli paralarla ticaretin arttırılmasına çalıştıklarını, finansal kurumları buna teşkil edeceklerini ifade etti.

Putin, Türk müteahhitlerinin Rusya’da etkili olduklarını belirterek. Soçi olimpiyatlarında Türk müteahhitlerinin 3 milyar dolarlık proje üstlendiğine dikkat çekti. 4 milyon Rus turistin Türkiye’ye geldiğine vurgu yapan Putin, 2016 yılında da taraflar arasında “turizm yılı” olmasının planlandığını kaydetti.

“PROJENİN FİNANSMANINDA SORUN YOK”

Akkuyu Nükleer Enerji Santrali Projesi'ne inşasıyla ilgili olarak Putin, ne finansman ne de süre konusunda sorun olmadığının söyledi.

Türkiye topraklarında Güney Avrupa tüketicileri için yeni bir enerji hattının kurulması konusunda Türkiye ile mutabakata varıldığını açıklayan Putin, “Türkiye'nin enerji taleplerini karşılamaya hazırız. Yeni enerji hattı kurulmasında da yardımcı olacağız. Türk-Yunan sınırında bir gaz dağıtım merkezi oluşturulabilir” ifadelerini kullandı.

“1 OCAK’TAN İTİBAREN YÜZDE 6 İNDİRİM”

Türkiye’nin enerji ihtiyaçlarının karşılanması için Mavi akım boru hattının kapasitesinin artırılması konusunda mutabakata vardıklarını ve Türkiye’ye ulaştırılan doğalgaz miktarında da 3 milyar metreküplük bir artışa gidilmesi yönünde tarafların anlaştığını belirten Putin, “Türk ortaklarımızla enerji işbirliği ile ilgili, 1 Ocak itibarıyla doğalgaz fiyatlarında yüzde 6 indirim sağlayacağız. Buna yönelik görüşmelerimiz devam edecek" dedi. 

“DEĞERLİ DOSTUM BURADA SURİYE SEÇİMLERİYLE İLGİLİ BİR DEĞERLENDİRME YAPACAĞIM, DÜNYADA DARBECİLER HEP YÜKSEK OYLA GELİRLER”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beşşar Esed’in halkın büyük oyu ile iktidarda olduğunu belirten Rusya Devlet Başkanı Putin’in açıklamalarına göndermede bulundu. Erdoğan, “Değerli dostum burada Suriye seçimleriyle ilgili bir değerlendirme yapacağım. Dünyada darbeciler hep yüksek oyla gelirler. Yüzde 90-95 böyle oylarla gelirler. Bizde de geçmişte yapılan darbelerin ardından yapılan seçimlerde şunu gördük; hep açık oy gizli tasnifle seçim neticelenir ondan sonra istedikleri gibi bir netice açıklanırdı. Bunu biliyorsunuz Mısır'da da neticesini aynı şekilde gördük” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, davetlisi olarak Türkiye’ye gelen ve bir dizi temaslarda bulunan Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Anlaşmaların imzalanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Suriye ile ilgili bir soruya Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye ile ilgili tutumunu daha önce açıkladığını belirterek, Esad’ın iktidarda kalması konusunu Suriye halkına yönlendirmek istediğini söyledi. Suriye’de seçimlerin yapıldığını ve bu seçimlerin farklı şekilde değerlendirildiğinin altını çizen Putin, Suriye’deki durumun normal olduğunu düşünmediklerini söyledi.

“SEÇİMLERİN SONUCUNDA ESAD BÜYÜK BİR DESTEĞİ SAHİP OLDUĞUNU GÖRDÜK”

Putin, “Seçimlerin sonucunda Esad’ın büyük bir desteğe sahip olduğunu, Oradaki durumun normal olduğunu ve Suriye’nin Dışişleri Bakanıyla ve tüm siyasi sürecin aktörleri için tatmin edici bir işbirliği şeklini oluşturmaya çalışıyoruz. Oradaki kanlı çatışmanın, oradaki kardeşlik savaşının bitmesi uğruna biz çabalarımızı sarf edeceğiz. Bu konularda bazı teknik sorunlarımız var. Suriye yönetimi ile belli nedenlerden dolayı kontaklarımız sınırlı ve doğrudan oradaki süreçleri etkileyemiyoruz. Ama biz bunlar için uğraşacağız” diye konuştu.

“DÜNYADA DARBECİLER HEP YÜKSEK OYLA GELİR”

Ayı soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Platformdan önce değerli dostum burada Suriye seçimleriyle ilgili bir değerlendirme yapacağım. Dünyada darbeciler hep yüksek oyla gelirler. Yüzde 90-95 böyle oylarla gelirler. Bizde de geçmişte yapılan darbelerin ardından yapılan seçimlerde şunu gördük; hep açık oy gizli tasnifle seçim neticelenir ondan sonra istedikleri gibi bir netice açıklanırdı. Bunu biliyorsunuz Mısır'da da neticesini aynı şekilde gördük. Kimler seçimlere katıla bildi, kimler katılamadı. Aynı şekilde Suriye'de seçimlere kimler katıldı, kimler katılamadı. Bunların gerçekten objektif olarak burada seçimler yapılabildi mi? Bunları teraziye çıkardığımız zaman demokratik bir ortamda bu seçimlerin yapılmadığın görürüz. Nitekim Mısır’da demokratik bir ortamda seçimler yapıldığında yüzde 52 ile Mursi işbaşına geldi ama antidemokratik yolla bir darbe ve bu darbenin neticesinde Mursi şuan hapiste. Bütün olaylar neticesinde gelinen durum ortada ve artidemokratik yöntemlerle şuanda işbaşında duran kişinin meşrulaştırılması gayretleri var dünyada. Bunları göreceğiz.”

“ESED GİDERSE HALKIN İRADESİ, MİLLİ İRADE GELİR”

Türkiye-Rusya-İran’ın müşterek çalışma yaparak bir çözüme varılması konusundaki teklifini yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu müşterek çalışma neticesinde burada bir çözüme varalım. Bu konuyla ilgili olarak Türkiye-Rusya-Arap Ligi bütün bunları da bu işin içerisine dahil etmek suretiyle bir çalışma yapılabilir. Fakat şunu unutmayalım ki 141 ülke buradaki ulusal koalisyonu destekliyor. Böyle bir üç var bu işin arkasında. Böyle bir koalisyon gücünün olduğu süreçte kimsenin istemediği tek şey var; ‘Esed bu işin başından çekilmesi.’ Fakat karşı soru şu; ‘Esed giderse kim gelir.’ Şimdi bu bir defa çok önemli. Ben diyorum ki, ‘Esed giderse halkın iradesi, milli irade gelir’ bu zemini hazırlamak lazım. Eğer bu zemin hazırlanıyorsa hiç endişe etmeye gerek yok. Ama DEAŞ gibi bir terör örgütü iş başına gelirse diye bir korkuyu yaşıyorsak işte buna karşı biz bir platform oluşturmamız lazım. Bu tür terör örgütlerine karşı mücadelemizi ortak yapmamız lazım. Suriye’yi bu noktada dayanışma içerisinde tüm tarafların katıldığı bir yönetime teslim ederek bu terör belasından veya belalarından kurtarmamız lazım.”

TÜRKER BEKTAŞ 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Vladimir Putin Suriye Kırım Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title