Haberler

'Doğalgaz ve Petrolde Yüzde 98 Dışa Bağımlıyız'

Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, (DHA) BORU Hatları ile Petrol Taşıma A.

Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, (DHA)

BORU Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) Genel Müdürü Fazıl Şenel, enerjide dışa bağımlılığı en aza indirmeye çalıştıklarını ifade ederek, "Doğalgaz ve petrolde yüzde 98 dışa bağımlıyız. Ülkemizdeki tüketilen enerjinin geneline baktığımızda da yüzde 70 oranında dışa bağımlıyız. Enerji de dışa bağımlılığı yüzde 50 oranına indirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Selçuk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü ile Makina Mühendisleri Odası tarafından 'Enerji Güvenliğinde Türkiye'nin Rolü' konulunu konferansta konuşan Fazıl Şenel, ülkemizin enerjide dışa bağımlılık oranlarına değindi.

Türkiye'ye giren doğalgazın yıllık 38 milyar metreküp olduğuna dikkat çeken Fazıl Şenel, bu miktarın yaklaşık yüzde 54'ünün elektrik üretiminde, yüzde 23'ünün evlerde diğer kalan miktarının ise sanayide kullanıldığını belirtti. Şenel, Türkiye'ye doğalgazın gelmemesi halinde sanayinin ve hayatın duracağını söyledi. Doğalgazın iki yerde depolanacağını anlatan Şenel, "Bir tanesi işletiliyor. Diğeri proje aşamasında. İşletilen Marmara Denizi Silivri kıyılarındaki Değirmenköy Bölgesi'ndeki tesisimiz. İkinci doğalgaz depolama merkezini Tuz Gölü çevresinde oluşturacağız" dedi. Şenel şunları söyledi:

"Tuz Gölü'nün çevresinde Konya- Aksaray- Şereflikoçhisar kesiştiği bölgelerde yerin altında devasa tuz kitleleri var. Buralarda mağaralar oluşturacağız. Buralarda da 1 milyar metreküplük doğalgaz depolama alanı oluşturmak için çalışmalarımız devam ediyor. Her şey bitti ve ihale aşamasındayız. İhalede sonuçlanmak üzere. Bu yılın içinde ihaleyi sonuçlandırıp çalışmalara başlayacağız. 12 tane mağaradan oluşacağı için kademe kademe hizmete girecek. 3-4 yıl içinde burada da 1 milyar metreküplük bir depolama tesisiz olacak. Bu konuda özel sektörde çalışma yapmak istiyor. Bu konu ile ilgili EPDK'dan lisans almak için müracatta bulundular. Biz de görüşlerimizi olumlu olarak verdik."

Türkiye'ye giren doğalgazın yüzde 2'sinin Yunanistan'a satıldığını belirten Fazıl Şenel, "Asıl Avrupa'ya satmak istiyoruz. Yunanistan ile başladık. Bulgaristan, Balkan ülkeleri ve İtalya ile devam edip, Nabucco Boru Hattı Projesi ile bütün Avrupa'nın ihtiyacını karşılamaya yönelik çalışmalarda bulunmayı amaçlıyoruz" dedi.

Ham petrol boru hatlarıyla ilgili de açıklama yapan Fazıl Şenel, "Iraklılar bizim petrol boru hattındaki kapasiteyi artırma yönünde dilekleri olduğunu belirtti. 3 yıl içinde maksimum seviyeye ulaşacağız. Üçüncü boru hattı yapalım istiyorlar" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title