Haberler

Yen Trend Doğal Yaşam Köyü

Güncelleme:

Kocaeli'de 100 dönümlük alanda kurulu Narköy'e gelen, aralarında yabancıların da bulunduğu doğaseverler, çiftçilik yaparak şehrin stresinden uzaklaşıyor.

HALİL İBRAHİM TAŞEL - KADİR YILDIZ - Kandıra ilçesinde 100 dönümlük alanda kurulu, şehrin stresinden uzak, organik tarımın yapıldığı Narköy'e gelen doğaseverler, doğal hayatın tadını çıkarıyor.

Narköy'ün kurucularından emekli öğretmen Nardane Kuşçu, AA muhabirine, yörük kültüründen geldiğini, bu nedenle doğayla iç içe olmayı sevdiğini söyledi.

Kızının kendisine aldığı deftere eğitim çiftliği kurmak istediğini yazdığını ifade eden Kuşçu, defter yaprağını koparıp cüzdana koyduğunu, emekliye ayrılınca aklındakileri uygulamak için danışmanlık şirketi kurduğunu dile getirdi.

Çevresine hayalini anlattığını, fikrinin beğenilmesi üzerine bir yıl boyunca uygun yer arayışına girdiklerine dikkati çeken Kuşçu, "Bu kadar doğal olacak, İstanbul'daki bir yere hareket edebileceğiniz kadar yakın bir yer burası. Hayalimi yalnız gördüğümü zannediyordum ama ortak düşümüzmüş. 2007'de bu arsayı satın aldık" şeklinde konuştu.

"Güney Kore'den, barış için yürüyen rahipler geldi, bizimle patates ektiler"

Kuşçu, çocukluğundan beri köyde kullandıkları tohumları biriktirdiğini belirterek, bunları toprakla buluşturduklarını anlattı.

Dünyanın birçok ülkesinden misafirleri köylerinde ağırladıklarına işaret eden Kuşçu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Güney Kore'den, barış için yürüyen rahipler geldi, bizimle patates ektiler. Enerji mimarları, sanatçılar, şefler, bir yandan kültür alışverişi... Öğrenmeyle kendilerine model oluşturuyorlar. Türk ve yabancı eğitimciler geliyor, her yerden köye gelenler var. Birbirimizin gözüne bakmak, ortak çalışmak, barışa da etkisi olacağına inanıyorum. Beraber yaşıyoruz, çalışıyoruz, eğleniyoruz, öğreniyoruz. Buradaki yapılaşma çok düşünülerek, multidisipliner yaklaşımla, sıfır noktadan yeşil doğaya uyumlu tasarlandı.

Kadim bilgiyle bilimsel bilgiyi bir araya getirmek adına çalıştığımız ve bunu da paylaşmak istediğimiz için her şeyin kaydı tutuldu. Bu binaları yaparken tek ağaç kesilmedi. Oradaki toprak sıyrıldı, buraya alındı, insanların yok etmeye çalıştığı yabani bitkiler 'kalabilsin' diye geri götürdük, oraya serdik. Dünyada benzer oteller var, farkımız eğitimci olmamız, hayatımızı eğitimle kazanan insanlarız. Eğitimi sürdürülebilir yaşam ve ekonomik anlamda bir araya getiren multidisiplinerproje. Kültür ve Turizm Bakanlığının yeşil yıldızlı onayını aldı projemiz."

"Burada enerji depoluyorum"

Köy sakinlerinden Eda Kamhi de iki haftadır organik tarımla ilgilendiğini belirterek, zamanının keyifli geçtiğini söyledi.

Bazen mutfakta, bazen de tarlada tarımla uğraştıklarını ifade eden Kamhi, "Burada çok çeşitli domateslerimiz var, onları bağlamak, toparlamak ve ot yolma gibi işlerimiz oluyor. Burası enerjiyi tekrar yukarıya çekiyor. Belli aralıklarla tatillerimi organik çiftliklerde yapıyorum. Burada çadırda yaşıyorum. En basiti lavaboya gitmek için bile doğanın içinden geçiyorsun. Herhangi bir tatil bölgesine gittiğinde yoruluyorsun, çok ciddi para harcıyorsun, yorgun olarak hayata başlıyorsun ama bu tarz yerlerden yenilenmiş, toparlanmış dönüyorsun" diye konuştu.

Singapurlu Karen Seah de Narköy'e 3 gün önce geldiğini anlatarak, güzel tecrübe edindiğini vurguladı.

Tarlalardaki sebzeleri topladıklarını ifade eden Seah,  insanların çok sıcak kanlı olduğunu, Türk kültürünü öğrenmeye çalıştığını sözlerine ekledi. - Kocaeli

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İstanbul Kandıra Narköy Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title