Haberler

Doğadan Mantar Yemek "Rus Ruleti" Oynamak Gibi

Güncelleme:

Sinop İl Sağlık Müdürü Gökhan Telatar, doğada yetişen mantarların yenilmesinin "Rus ruleti" oynamaktan farksız olduğunu söyledi.

Sinop İl Sağlık Müdürü Gökhan Telatar, doğada yetişen mantarları zehirli veya zehirsiz diye ayırt edebilme şansı olmadığını, bunların yenilmesinin "Rus ruleti" oynamaktan farksız olduğunu ifade etti.

Gökhan, yaptığı açıklamada, ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde genellikle ormanlık alanlarda ve nemli yerlerde yetişen ve zehirlenmelere yol açan mantarlara karşı vatandaşları uyardı.

"Kültür mantarının lezzet ve besin değeri yönünden doğada yetişen mantarlardan geri kalır bir yanı yok" diyen Telatar, şöyle devam eti:

"Mantarı, 'zehirli' ya da 'zehirsiz' diye gözle ayırabilmek mümkün değil. Köylüler, 'biz bu işi senelerdir yapıyoruz, biliyoruz, alıştık ve tanıyoruz' diyorlar. Buna rağmen her yıl çor sayıda kişi mantardan zehirleniyor. Hayatlarını kaybedenler oluyor. Mantarlar özellikle pazarlarda, her yerde açık olarak satılıyor. Doğada yetişen mantarların bir üretim izni ve denetimi olmadığı gibi açıkta satışı da yasak. Birçok mevzuata göre aykırılık teşkil ediyor. Ancak bu tür mantarlar bizim bir kültürümüz haline gelmiş. Oysa izinli ve denetimli olan kültür mantarlarının lezzet ve besin değeri yönünden doğada yetişen mantarlardan geri kalır bir yanı yok."

Sinop'ta bu yıl mantardan zehirlenenlerin sayısının 100'e ulaştığını söyleyen Telatar,  "Bu rakam ambulans çağrılarak taşınan vakalar için geçerli. Kendi imkanlarıyla hastaneye gidenler de oluyor. Bunlarla birlikte sayı 200 - 250 civarında. Bazıları da çok hafif olarak sağlık kuruluşlarına başvurmadan kusma, ateş, ishal şikayeti ile evlerinde atlatıyorlar. Bu mantarları bile bile yemek gerçekten enteresan. İnsanların zehirli, zehirsiz mantarı tanıma şansı ve alabileceği önlemi çok fazla yok. Bu durum tıpkı Rus ruleti oynamak gibi bir şey" diye konuştu.

Doğada yetişen mantarların yenmemesi gerektiğinin altını çizen Telatar, şunları kaydetti:

"Doğada yetişen mantarların her an risk taşıdığını zehirsiz olamayacağını hiç kimse garanti edemez. Maliyetsiz bir yiyecek, ulaşması kolay, vatandaş satın almadan kendisi toplayabiliyor. Sadece satılmasını yasaklamak çözüm değil. Doğadan toplanan yabani mantarların hiç bir bilimsel yöntemle zehrini sıfıra indirme durumu da söz konusu değil. Teknolojiyi kullanarak mantarları tanıma şansımız zor hele çıplak gözle tanıma şansımız hiç yok. Olası mantar zehirlenmeleri karşısında kişiler şüphelendikleri andan itibaren derhal sağlık kuruluşlarına baş vurmalılar." - Sinop

Kaynak: AA / Yerel

Gökhan Telatar Sinop Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı? Kalkınma Yolu Projesi nedir, nereden geçiyor? Sivasspor'un penaltısı doğru mu? Hakem yorumları ne diyor? (Sivasspor - Fenerbahçe) Derin Futbol ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda??????
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title