Haberler

Doğa Tutkunlarının Yeni Adresi, Tunca Tabiat Parkı

Güncelleme:

Rize'nin Ardeşen ilçesinde bulunan Tunca Vadisi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından "tabiat parkı" ilan edildikten sonra doğa tutkunlarının yeni adresi haline geldi.

MUHİTTİN SANDIKÇI - Rize'nin Ardeşen ilçesinde bulunan Tunca Vadisi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından "tabiat parkı" ilan edilmesinin ardından doğa tutkunlarının yeni adresi oldu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tunca Tabiat Parkı'nın Rize'nin ilk, Türkiye'nin 187. tabiat parkı olduğunu belirtti.

Tunca Tabiat Parkı'nın 4 bin 82 hektar alanı kapsadığını ifade eden Bulut, "Doğa turizmi, eko turizm ve bölgenin kalkınması için önemli bir alan. Tabiat parkı, bakir bitki örtüsü, manzarası, buzul gölleri ve doğal yaşlı ormanları ile eşsiz bir kaynak. Yüzyıllardır oluşan buzul göllerinin envanteri belki de tabiat parkı ile birlikte ortaya çıkacak, turizmin ve insanların hizmetine sunulacak" dedi.

Bölgenin adeta el değmemiş olduğunu vurgulayan Bulut, "Park içerisinde krater gölleri ve çok sayıda ismi konulmamış şelale var. Tabiat parkı, tescille insanların istifadesine sunuluyor ve kontrollü şekilde kullanıma açılıyor. Yöre insanının gelirinin artmasına ve bölgenin tanıtımına ciddi katkı sağlayacak" diye konuştu.

-Yaban hayatı çeşitliliği ile hassas bölge

Tabiat parkının bölgenin flora, fauna ve yaban hayatının korunması açısından önemli olduğunu belirten Bulut, "Park çok önemli yaban hayatını barındırıyor. Bölgenin tabiat parkı ilan edilmesiyle koruma ve kontrol faaliyetleri artacak, bunun kaçak avcılığı engelleyeceği kanısındayım" dedi.

Bulut, boz ayı, karaca, çengel boynuzlu dağ  keçisi gibi türlerin yaşamını sürdürdüğü tabiat parkında, orman gülü, kayın, göknar, şimşir gibi ağaç ve çalı türleri de bulunuyor.

Tabiat Parkının hassas koruma, sürdürülebilir kullanım ve kontrollü kullanım bölgesi olarak üç bölgeye ayrıldığını vurgulayan Bulut, Orman ve Su İşleri Bakanlığının desteği ile bölgede yayla göçlerini anlatan kültürel festivallerin yapılacağını kaydetti. - Rize

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title