Haberler

Doç. Dr. Göksu: "Güneş Kentler Geleceğin Kentleridir"

ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çetin Göksu, temiz ve sağlıklı kentlerin güneş enerjili kent projeleri ile mümkün olabileceğini belirterek, Mersin’in en büyük zenginliğinin güney olduğunu söyledi.

ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çetin Göksu, temiz ve sağlıklı kentlerin güneş enerjili kent projeleri ile mümkün olabileceğini belirterek, Mersin'in en büyük zenginliğinin güney olduğunu söyledi. Göksu, "Güneş kentler geleceğin kentleridir. Güneş enerjili imar planları yaparsak, güneş enerjili kentler kurabiliriz" dedi.

Sağlıklı Kentler Birliği'nin(SKB), Mersin Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen 25'inci buluşması sona erdi. Teması, "Sağlıklı Kentler İçin Yenilenebilir Enerji' olan Sağlıklı Kentler Birliği Mersin Buluşması'nın iki gün süren oturumlarında, akademisyenler dünyada yenilenebilir enerji kaynakları, elektrik tüketimi ve bu tüketimin doğurduğu sonuçlar ve yeni enerji potansiyellerinin önemine vurgu yaptı.

Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı ve SKB Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Cengiz Türe başkanlığında gerçekleştirilen "Türkiye'nin Yenilenebilir Enerji Potansiyeli ve Geleceği" konulu oturumda, Anadolu Üniversitesi Porsuk MYO Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Demir, oturumda yaptığı konuşmada, "Yenilenebilir Enerji Kaynaklarımız ve Elektrik Üretimi" konusu ile ilgili bilgiler paylaştı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının, gücünü güneşten alan, hiç tükenmeyeceği düşünülen ve çevreye emisyon yaymayan enerji kaynakları olduğunu belirten Prof. Dr. Demir, yenilebilir enerji kaynaklarının fosil yakıtlar gibi sera gazı yaymadıklarını belirtti. Demir, 2013-2020 yılları arasında yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminin yüzde 45 artacağını dile getirdi.

"Güneş kentler geleceğin kentleridir"

ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çetin Göksu ise "Yenilenebilir Enerji Potansiyeli ve Sağlıklı Kentler İçin Değerlendirilmesi" üzerine yaptığı konuşmada, temiz ve sağlıklı kentlerin güneş enerjili kent projeleri ile mümkün olabileceğini ifade etti. Kentlerdeki asıl kirlenme nedeninin fosil enerjiler olduğunu kaydeden Göksu, kirliliğin nedenlerinin tespit edilip bu kirlenme odaklarının nasıl giderileceğinin belirlenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Türkiye'nin, güneş odaklı sisteme geçebilirse dışarıya para ödeyen değil, dışarıya enerji satan ülke konumuna gelinebileceğinin altını çizen Göksu, Mersin'in güneşli gün konusunda en şanslı illerin başında geldiğini söyledi. Mersin'in en büyük zenginliğinin de güneş olduğunu aktaran Göksu, "Güneş kentler geleceğin kentleridir. Güneş enerjili imar planları yaparsak, güneş enerjili kentler kurabiliriz. Güneş kent, güneş enerjisiyle çalışan kent demektir. Doğayla birlikte yaşayan, yapay olmayan kent demektir. Sağlıklı kentleri Güneş'i kullanmadan yaratamazsınız" diye konuştu.

Buluşmanın ikinci gününde gerçekleşen panelde ise Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin 'Evsel Katı Atıklardan Elektrik Üretim Projesi'ni anlattı. Proje, 2016 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulamaları Yarışması Ödül Töreni'nde Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldü.

Belediye başkanları Mersin'i gezdi

Konferansların ardından yapılan teknik gezi ile misafirler Mersin'in tarihi ve turistik mekanlarını gezerek Mersin'i yakından tanıma imkanı buldu. Gezinin ilk durağı, Mersin'in tarihi güzelliklerinden Kanlıdivene oldu. Burada Kanlıdivane hakkında bilgiler alan davetliler, daha sonra Mersin'in Akdeniz'in sembollerinden biri olan Kızkalesi ile dünyaca ünlü Cennet ve Cehennem obruklarını inceledi. Davetliler teknik gezi kapsamında Astım Mağarası ve Tarsus'u da gezdi. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Anadolu Üniversitesi Zafer Demir Çetin Göksu Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title