Haberler

Doç. Dr. Erkan: Pasaportlu Kurbanlık Satın Alın

Güncelleme:

Dicle Üniversitesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Emin Erkan, kulak küpesi ve pasaportu olan kurbanlıkların tercih edilmesini istedi

Kurban Bayramlarında çok sayıda hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası gereken kontrollerin yeterince yapılamamasının birçok zoonoz hastalığının yayılmasına ve çok sayıda insanın da bu hastalıklara yakalanmasına neden olduğunu söyleyen Doç. Dr. Emin Erkan, kurbanlık satın alınırken dikkat edilecek hususlar konusunda açıklamalarda bulundu.


Erkan: "Veteriner hekim sağlık raporu veya menşe şahadetnamesi olmalı, büyük baş hayvanlar da kulak küpesi ve pasaportu olmalı, çok zayıf, gebe veya yeni doğum yapmış, ateşi yüksek olan, genç ve etleri olgunlaşmamış, kılları karışık ve mat halde olan, bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, salya akıntısı bulunan, pis kokulu ishali olan, pis kokulu burun akıntısı olan ve çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız, hayvanların satın alınmaması gerekmektedir" dedi.


Kurbanlık hayvanların kesimi, şehir ve kasabalarda çalışma izni almış mezbaha ve kombinalar ile belediyeler tarafından sadece kurban kesimi için hazırlanmış, alt ve üst yapıları bulunan kesim yerlerinde ve kurban hizmetleri komisyonlarının önceden belirlediği yerlerde yapılması gerektiğine dikkat çeken Dicle Üniversitesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Emin Erkan, kesimlerin profesyonel kasaplar tarafından yapılması halinde hem kurbanlık hayvanlara fazla acı çektirilmemiş olacağını, hem de ekonomik kayıpların önlenerek halk sağlığının da korunmuş olacağını belirtti.

"Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, dişi ise gebe olmaması ibadet açısından, sağlık ve ekonomik açıdan önem arz eder" diyen Erkan, bu nedenle, hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzları kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük ve gebe olan hayvanların kurban olamayacağını ifade etti.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Dicle Üniversitesi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title