Haberler

Doç. Dr. Alev Erkilet: "Ne Doğu Ne Batı. Sadece İslam"

Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı (YTB) ile Medeniyetin Burçları Derneği tarafından düzenlenen ‘Kayseri Uluslararası Öğrenciler Akademisi’ kapsamında seminer veren Doç Dr. Alev Erkilet, ‘‘Ne doğu ne batı.

Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı (YTB) ile Medeniyetin Burçları Derneği tarafından düzenlenen ' Kayseri Uluslararası Öğrenciler Akademisi' kapsamında seminer veren Doç Dr. Alev Erkilet, "Ne doğu ne batı. Sadece İslam." dedi.

Kırıkkale, Sakarya ve İstanbul Sebahattin Üniversitesi Sosyoloji Üniversitelerinde akademik personel olarak görev yaptıktan sonra ayrılan ve İslam kitap ve araştırmalarıyla tanınan Doç. Dr. Alev Erkilet, Kayseri'de yurt dışı öğrencilerle bir araya geldi. Doç. Dr. Alev Erkilet, Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı (YTB) ile Medeniyetin Burçları Derneği tarafından düzenlenen ' Kayseri Uluslararası Öğrenciler Akademisi'nin 18. Hafta seminerlerine konuşmacı olarak katıldı. Yazar Doç.Dr. Erkilet, "Mazlum Doğu'nun Mağrur Çocukları' konusuna değinerek, batı ve doğu medeniyetleri ve İslam dini hakkında bilgiler verdi. Doğu-Batı ayrımının neredeyse Antik Çağlara kadar gittiğini hatırlatan Erkilet, 'Batı denilince Avrupa, Yunan medeniyeti; doğu denilince Müslümanların yaşadığı bölgeler akla gelmektedir. Bu ayrım ilk kez, Yunan medeniyeti ile Pers medeniyeti arasında yapılmıştı. O zaman da Yunanlılar, uygar bir toplum olarak Pers medeniyeti ise geri kalmış bir medeniyet olarak tanımlanmaktadır. 300 Spartalı filminde de bu konu işlenmektedir. Batıyı temsil eden Yunan medeniyeti, güçlü, cesur ve fedakar bir toplum olarak anlatılmaktadır. Diğer medeniyet ise, ölümlerin kol gezdiği, güvensiz, kötü ve çirkin bir medeniyettir. Bu ayrım, aynı şekilde devam etmektedir. Ancak, bu ayrımı yapan da Batı medeniyetidir." diye konuştu.

Bu ayrım sonucunda Doğu medeniyetinde; ya yenilgiyi kabul edip o şekilde hayatı sürdürmek ya da bu fikri reddedip yeni düşünce geliştirmek şeklinde görüşler ortaya çıktığını hatırlatan Doç. Dr. Alev Erkilet, söz konusu görüşleri savunan yazarlara dair şunları söyledi:

"İlk fikir, Halide Edip Adıvar'ın fikridir. O, batı medeniyeti ile islam medeniyetinin birleştirilmesi düşüncesidir. Ancak, Adıvar'ın düşüncesinde Batı medeniyeti ağır basmaktadır. Elma ile armutuntoplanması gibi bir durum sözkonusudur. Diğer fikir Said-i Nursi efendinindir. O doğu ve batının uzlaşamayacağını, yeni bir fikir geliştirilmesi gerektiğini savunmuştur. Diğer bir görüş de Sezai Karakoç'undur. Karakoç da islam medeniyetinin ayrı bir medeniyet olduğunu ortaya koymaya çalışmıştır. 3. bir medeniyet ortaya konulmasını savunmuştur. Bunun fikri alt yapasını önemli bir oranda da kitaplarıyla ortaya koymuştur. Bu alanda; Bosna-Hersek'in merhum Cumhurbaşkanı Aliye İzzetbegoviç'in de görüşleri önemlidir. İzzetbegoviç, 3. bir medeniyetin oluşturulması gerektiği görüşünü benimsemiştir. Yeni bir medeniyet; o da islam medeniyetidir. Doğu medeniyeti, sadaka verir. Batı medeniyeti, vergi alır. İslam medeniyetinde ise, zekat vardır. Çünkü, sadaka gönüllü olarak verilir. Vergi de zorunludur. Zekat ise, fakirin zengindeki hakkıdır. Doğu, ibadet eder, batı hijyeni benimser. İslam medeniyetinde ise namaz vardır. Hem ibadettir hem de hijyendir. Onun için ne doğu ne batı Yeni medeniyet islam üzerine kurulmalıdır."

Konuşma sonrası Medeniyetin Burçları Derneği Başkanı Ali Dursun, Alev Erkilet'e Yazar Sezai Karakoç'un üzerine yazdığı kitabını hediye etti.

Seminere, Suriye, Azerbaycan, Gürcistan, Kırgızistan, Çad, Moğolistan, Cezayir, Fildişi Sahili, Gürcistan, Özbekistan, Tanzanya gibi ülkelerden gelen ve üniversitede okuyan uluslararası öğrenciler katıldı.

ALEV ERKİLET KİMDİR?

Aslen Kayseri olan Alev Erkilet, 1962'de Ankara doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini TED Ankara Koleji'nde tamamladı. 1983'te Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nü bitirdi. Yüksek lisans (1985) ve doktorasını (1996) araştırma görevlisi olarak çalıştığı aynı bölümde tamamladı. Bu dönemde DPT'nin Özel İhtisas Komisyonları'nda ve Aile Araştırma Kurumu için yapılan "Metropolde Kariyer Meslekleri ve Aile Yapısı Temelinde Yaşama Tarzları" başlıklı araştırmada görev aldı. Bölümlerinden birini yazdığı araştırma raporu 1997 yılında yayımlandı. 1997-2000 yılları arasında Kırıkkale Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde yardımcı doçent olarak çalıştı. 2006-2007'de İBB'nin Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı Kentsel Tasarım Projesi'nin sosyolojik araştırma ayağını yürüttü. Aynı yıl ASAGEM için yapılan "Medya Profesyonellerinin ve Medyanın Aile Algısı" araştırmasında görev aldı. Bu rapor 2008 yılında yayımlandı. Erkilet 2012-2013 yılları arasında Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nde görev yaptı. Ardından Sakarya Üniversitesi İletişim Tasarımı ve Medya Bölümü ile Şehir ve Bölge Planlama Bölümlerinde çalıştı. 2015 yılında da İstanbul Sebahattin Zaim Üniversitesi'nde göreve başladı. Bu görevinden de ayrıldı.

ESERLERİ

Ortadoğu'da Modernleşme ve İslami Hareketler, Ele Geçirilemeyen Toprak: Kuzey Kafkasya, Eleştirellikten Uyuma, Toplumsal Yapı ve Değişme Kuramları ve İstanbul Halkının Dilencilik Olgusuna Bakış Açısı (İ. Coşkun ile birlikte) adında beş kitabı ve çeşitli kitap ve dergilerde yayımlanmış makaleleri vardır. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Alev Erkilet İstanbul Kayseri Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title