Haberler

Dmedd'in Geleneksel Buluşma Çayı

Dışişleri Mensupları Eşleri Dayanışma Derneği (DMEDD) Onursal Başkanı ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun eşi Hülya Çavuşoğlu, "Ben de bir kadın ve anne olarak uluslararası toplumun Suriye'de sergilediği kayıtsızlıktan utanç duyuyorum" dedi.

Dışişleri Mensupları Eşleri Dayanışma Derneği (DMEDD) Onursal Başkanı ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun eşi Hülya Çavuşoğlu, "Ben de bir kadın ve anne olarak uluslararası toplumun Suriye'de sergilediği kayıtsızlıktan utanç duyuyorum" dedi.

DMEDD'in bayan diplomatlar, diplomat eşleri ve Ankara'da bulunan yabancı misyon şeflerinin eşlerine yönelik geleneksel buluşma çayı, Hilton Otel'de düzenlendi. Etkinlikte konuşan Çavuşoğlu, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kadın olmanın kolay olmadığını, her kadının hayatının değişik aşamalarında bunu tecrübe ettiğini söyledi.

Kadına seçme ve seçilme hakkını dünyanın pek çok ülkesinden önce tanıyarak öncülük eden Türkiye'de son yıllarda da kadın hakları alanında örnek oluşturacak çalışmalara imza atıldığını kaydeden Çavuşoğlu, anayasada ve temel kanunlarda yapılan düzenlemelerle kadına yönelik ayrımcılık içeren maddelerin büyük ölçüde kaldırıldığını dile getirdi. Çavuşoğlu, böylelikle kadınların siyasi hayata ve iş gücüne katılım oranında büyük artışlar sağlandığına vurgu yaparak şunları kaydetti:

"Memnuniyetle ifade ediyorum ki, bu olumlu eğilimlerin yansımasının en belirgin görüldüğü kamu kuruluşlarından biri bakanlığımızdır. 2002'de kadın büyükelçilerimizin sayısı 14 iken bugün bu sayı 32'ye ulaştı. Hiç şüphem yok ki bu sayı giderek artacaktır. Bakanlığımızda kadın olarak görev yapan genel müdür yardımcısı sayısı erkeklerin sayısını geçmiştir."

Kadına karşı şiddetle mücadelenin, son yıllarda hükümetin öncelikleri arasında yer alan ve titizlikle çalışılan bi konu olduğunu belirten Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığı sırasında kadına karşı şiddet alanında ilk uluslararası sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi'ni ilk imzalayan ülke olduğunu anımsattı.

Suriye'deki kriz

Çavuşoğlu, Suriye'de 2. Dünya Savaşı'ndan sonra ortaya çıkan en derin insani krizle yüzleşildiğini, dramdan en fazla etkilenenlerin yine kadın ve çocuklar olduğunu dile getirdi. Suriye'deki krizden etkilenen çocukların sayısının 5 buçuk milyon, çatışmalarda hayatını kaybeden kadınların sayısının ise 15 bin olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, 111 bin çocuğun yetim kaldığını, 3 milyon çocuğun okula devam edemediğini söyledi.

21. yüzyılda, küreselleşen dünyada bu boyutta bir drama müdahele etmek için uluslararası toplum ve gelişmiş ülkelerin seferber olmasını beklediklerini dile getiren Çavuşoğlu, dünyanın Suriye'de yaşananlara seyirci kaldığına işaret etti. Çavuşoğlu, BM ve sivil toplum örgütlerinin Suriye için yürüttüğü en temel yardım programlarının dahi kaynak yetersizliği nedeniyle durdurulduğunu ifade ederek, "Bu durum dünyanın her köşesinde yaşayan vicdan sahibi, insanlık değerini kaybetmeyen tüm bireyleri yaralıyor. Ben de bir kadın ve anne olarak uluslararası toplumun Suriye'de sergilediği kayıtsızlıktan utanç duyuyorum" dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin, savaşın acılarını yaşayan kadın ve çocuklara sahip çıkmak için çabalarını azimle sürdürdüğünü, rejimin vahşetinden kaçarak ülkelerini terkeden 4 buçuk milyon Suriyelinin 1.7 milyonuna kapılarını açtığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizler komşusu açken kendisi tok uyuyamayan bir inanç ve kültüre sahibiz. Bu anlayış, duygu ve düşüncelerle Suriyeli kardeşlerimize kucağımızı açtık. Beklentimiz uluslararası toplumun da artık yaşanan acılara kalıcı bir çözüm bulmak için gerekli adımları atması, üzerine düşen vazifeyi yerine getirmesi. Daha adil daha paylaşımcı barışın egemen olduğu, dil, din, ırk ayrımı gözetilmeksizin bir dünya yaratılması ümidiyle sözlerime son verirken derneğimize katkılarınız ve bugün bizi yalnız bırakmadığınız için hepinize teşekkürlerimi sunuyorum."

DMEDD Başkanı ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru'nun eşi Canan Koru ise, derneğin 2014 yılında CerModern Sanat Merkezi'nde düzenlenen geleneksel kermesine katılan büyükelçilliklerin temsilcilerine sertifikalarını takdim etti.

Çay programında ayrıca Beyhan Murphy ile Devlet Opera ve Balesi sanatçıları eşliğinde "Güldeste, Osmanlı'dan Günümüze Müzik ve Dansla Esintiler" gösterisi düzenlendi.

Kaynak: AA / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title