Haberler

Dkmp Müdürü Özyanık: Avcılar Kota ile Avlanmaya Başladı

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, Avlak Yönetim Bilgi Sistemi'ne avcıların kısa sürede alıştığını belirterek, "Avcılar, kota alarak avlanmaya başladı."

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, Avlak Yönetim Bilgi Sistemi'ne avcıların kısa sürede alıştığını belirterek, " Avcılar, kota alarak avlanmaya başladı. Sistem başarıyla işliyor. Karşılaşılan sorunların giderilmesi için de ilgili kişi ve kurumların önerisiyle iyileştirmeler yapacağız" dedi.

ANKARA Ahmet Özyanık, Avlak Yönetim Bilgi Sistemi'ne avcıların kısa sürede alıştığını belirterek, " Avcılar, kota alarak avlanmaya başladı. Sistem başarıyla işliyor. Karşılaşılan sorunların giderilmesi için de ilgili kişi ve kurumların önerisiyle iyileştirmeler yapacağız" dedi.

DKMP Genel Başkanı Özyanık yaptığı açıklamada, Türkiye'de av hayatını yakından ilgilendiren Avlak Yönetim Bilgi Sistemi'nin yürürlüğe girmesiyle birlikte avcılar avlanma kotalarını ve avlanma izin belgelerini internet üzerinden alarak avlanmaya başladıklarını belirtti. Avcıların yeni sisteme alışmaya başladığını vurgulayan Özyanık, av ve yaban hayatı kaynaklarının doğru kullanılmasını amaçlayan bu sistemin önemini kavramaya başlayan avcıların, Avlak Sistemi'nden kota alarak avlandıklarını ifade etti. 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu'na göre av ve yaban hayvanlarının doğal olarak yaşadıkları veya sonradan salındıkları sahaların, "avlak" olarak tanımlandığını hatırlatan Özyanık, şöyle dedi:

-4 FARKLI STATÜDE AVLAK VAR-

"Kanuna göre avlaklar; genel, devlet, özel ve örnek avlak olmak üzere 4 farklı statüye ayrılmak suretiyle belirlenmektedir. Bundan hareketle ülkemizdeki avcılığın bu avlaklar üzerinden sürdürülmesine yönelik çalışmalar genel müdürlüğümüzce devam etmektedir. Bütün dünyada genel kabul gören avlaklar ülkemizde de oluşturulmaya başlanmış ve avlaklarda kotalar dahilinde avcılık yapılmaya başlanmıştır. İlan edilen avlaklarda avlanacak av hayvanı türü ve sayısı envanter verilerine göre belirlenmekte, av hayvanları sahadan plan dahilinde alınmaktadır. Yapılan bu çalışmalarda temel amaç, ülkemizde av ve yaban hayatının sürdürülebilirliğini sağlamaktır."

-229 AVLAK TESİS EDİLDİ-

DKMP Genel Müdürü Özyanık, 2013-2014 av döneminde 229 adet genel ve devlet avlağı tesis edildiğini, Merkez Av Komisyonu Kararı'nda ilan edilen sahaların ülkede av yapılan alanların yaklaşık yüzde 9'u kadar olduğunu da ifade etti. Özyanık şöyle devam etti:

"Avlaklarda belirlenen kotaların avcılar tarafından internet ortamından kolaylıkla alınabilmesi, avcıların iş ve işlemlerini şube müdürlüklerine veya şefliklere gelmeden yapabilmelerini, avcılıkla ilgili bütün istatistiki bilgilerin derlenmesi için, Avlak Yönetimi Bilgi Sistemi (AVBİS) geliştirilmiştir. Program özünde sistemin işletilmesine ve sisteme kolaylık getirmesine yönelik hazırlanmış, kamu hizmetinin verimliliğini ve kalitesini arttırıcı bir bilgisayar programıdır."

-SİSTEMDE İYİLEŞTİRME YAPILIYOR-

Avlak uygulamaları ve AVBİS hakkında avcı örgütleriyle görüşmelerin, fikir alışverişlerinin devam ettiğini de dile getiren Özyanık şunları kaydetti:

"Yeni bir sistem olması nedeniyle başlangıçta şüphe ile yaklaşılan bu sistemin faydaları avcı derneklerince de kabul edilmektedir. Avcılar ve avcı kuruluşları AVBİS ile genel ve devlet avlağı uygulamasının önemini ve gerekliliğini anladıklarını, uygulamaya karşı olmadıklarını, bilakis faydalı olacağına inandıklarını ifade etmişlerdir. Dernek başkanları, sisteme özünde karşı olmadıklarını ancak göçmen türlerde sıkıntı yaşadıklarını, ayrıca grup olarak ava gitmeye karar verdiklerinde bazı arkadaşlarının kota almadıklarını ifade etmişlerdir. Başkanlar sistemde bu durumun düzeltilmesini isteyerek, kırsalda yaşayan avcıların kotaları telefon vasıtasıyla da alabilmesine yönelik çalışmaların başlatılması gibi değişik önerilerde bulunmuşlardır. Bu öneriler çerçevesinde sistemin iyileştirilmesi için çalışmalara başlanılmıştır." - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Ahmet Özyanık Türkiye Avcılar Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title