Haberler

DkMM: Cumhurbaşkanı Olacak Kişi Allah ve Resulü'nü Tanımalı

Güncelleme:

Cumhurbaşkanlığı seçiminin tartışıldığı Diyarbakır kMM toplantısında seçilecek olan reisi cumhurun, Allah ve Resulünü tanıması gerektiği ifade edildi.

Diyarbakır küçük Millet Meclisi (DkMM) Mayıs ayı oturumu Diyarbakır Barosu toplantı salonunda nitelikli bir katılımla gerçekleşti. Milletvekilleri ve Belediye başkanlarının yerinin boş kaldığı toplantıda Cumhurbaşkanı seçimi ve yetki ve sorumluluğu üzerinde konuşuldu.

Prof. Dr. Muhammed Çelik'in moderatörlüğünde gerçekleşen oturuma Eğitim Bir Sen, Bem-Bir Sen, 78'liler derneği, Dicle Fırat Diyalog Grubu, Tarım Orman sen, DES, Engelliler meclisi, Kuyumcular odası, GÜNGİAD, MÜSİAD, Kibele Kadın Kooperatifi, AK Parti ve Hüda-Par temsilcilerinin yanı sıra Kanaat önderleri ve Mardin kMM adına Kızıltepe STK'larından bir grup katılımcı ve izleyiciler katıldılar.


Diyarbakır küçük Millet Meclisi (DkMM) Mayıs ayı oturumunda yapılan değerlendirmelerin ardından 16 başlıkta toplanan kararlar arasında, Cumhurbaşkanının Allah ve Resulü'nü tanıması gerektiği vurgusu ve Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinde herhangi bir endişe vermeyeceğine özellikle dikkat çekildi.


BİR İKİSİ HARİÇ ŞİMDİYE KADARKİ CUMHURBAŞKANLARI HİLE HURDA İLE SEÇİLDİ


Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin önemli bir yenilik olduğu belirtilen toplantıda, şimdiye kadar seçilen Cumhurbaşkanlarından bir ikisi hariç, gerisinin hile hurda ile seçildiği ifade edildi.


ÜLKEYİ ÖNEMLİ BİR YERE TAŞIYAN ERDOĞAN'IN CUMHURBAŞKANI OLMASI ENDİŞE VERMEZ


Cumhurbaşkanının yetkilerinin çok fazla, bunun yanında sorumluluğu da olması gerektiği belirtilen toplantıda, Cumhurbaşkanının herkese eşit yakınlıkta olması, kim aday olursa olsun halkın tercihine saygı duyulması gerektiğine vurgu yapıldı. Başbakanın cumhurbaşkanı olup dediği gibi yetkilerini tam kullanmasının ülkede kaos olabileceği tek adam dönemi oluşabileceğine dikkat çekilen toplantıda, önemli bir fikir de Başbakan'ın 10 yıldır Türkiye'yi idare ettiği, ülkeyi bir yerden önemli yerlere taşıdığı, Cumhurbaşkanı olmasının ülkenin gidişatı için endişeye mahal vermediği önemle vurgulandı.


CUMHURBAŞKANI, ALLAH VE RESULÜNÜ TANIMALI


Cumhurbaşkanı adaleti elden bırakmaması gerektiği önemli bir husus olarak üzerinde durulurken, özellikle nüfusun yüzde 99'unun Müslüman olduğu belirtilen bir İslam toplumunda Cumhurbaşkanının, Allah ve Resulünü tanıması ve ilahi değerlere bağlı olması gerektiği net olarak ifade edildi. Toplantıda, adaylık için meclisten 20 vekilin imzası şartı olmasının, cumhurbaşkanlığı adaylık şartlarını taşıyan herhangi bir vatandaşın aday olmasını imkânsız hale getirdiği de belirtildi.


BAŞKANLIK SİSTEMİ KÜRTLER İÇİN FAYDA OLUŞTURUYOR


İnsanların ideolojik düşünceden kurtulması gerektiği ifade edilen toplantıda, özellikle ideolojik düşünce ile Cumhurbaşkanlık gibi önemli makamlara adam seçmenin ve sağlıklı seçim yapmanın çok zor hale geldiği zerinde duruldu. Başkanlık ya da yarı başkanlık sisteminin de konuşulduğu toplantıda, genelde Anadolu insanının, özelde Kürtler için birçok fayda içerdiği kaydedilerek, "Keşke Kürt Parti liderleri buna ön ayak olsalardı. Galiba seçildikten sonra halktan kopuyorlar. DkMM'ye gelmedikleri gibi" denildi.


Toplantıda, Erdoğan Hükümetlerinin millete, barış ve huzur adına birçok olumlu mesafe kazandırdığı da dile getirildi.

CEZAEVİNDEKİ ÇOCUKLAR YASAL DÜZENLEME İLE BIRAKILMALI

Toplantıda, PKK'nın elindeki çocukları da serbest bırakması gerektiği ifade edilerek, "PKK Cenevre sözleşmesine verdiği imzaya bağlı kalmalı ve çocukları savaşçı yapmaktan vazgeçmeli elindeki çocukları da serbest bırakmalıdır. *Ayrıca cezaevlerinde sayıları nerdeyse 2000'i bulan ve çoğunlukla Kürt çocukları olan çocukların da bir yasal düzenlemeyle serbest bırakılması gerekir. Adı üzerinde" çocuk "işte" denildi.

Toplantı, DkMM Koordinatörü Eyüphan Kaya'nın 21-23 Nisan tarihleri arasında TkMM Ankara semineri ve TBMM ziyareti hakkında verdiği kısa bir bilgiyle sona erdi.

Engin ÖZTÜRK

Kaynak: Temsilci / Güncel

Eğitim Bir Sen Muhammed Çelik Diyarbakır Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title