Haberler

Diyetisyen Türkoğlu: İftardan En Az Bir Saat Sonra Spor Yapın

Yazın bu en sıcak günlerinde oruç tutanların sağlıklarına biraz daha fazla dikkat etmesi gerekiyor.

Yazın bu en sıcak günlerinde oruç tutanların sağlıklarına biraz daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden Diyetisyen Nesibe Türkoğlu, Ramazan'da sağlıklı beslenme konusunda önemli ipuçları verirken, "İftardan en az 1 saat sonra spor yapılmalıdır" uyarısında bulundu.

Türkoğlu, hem Ramazan, hem de aşırı sıcaklarda nasıl beslenilmesi gerektiğine dair bilgiler verdi. Yaz döneminde vücutta yaşanan su kaybının, Ramazan döneminde daha da arttığına işaret eden Türkoğlu, "Özellikle Ramazan döneminde ortalama 16 saat gibi bir süre susuz kaldığımız için iftarda, sahurda, iftardan sahura kadar olan sürede az az, sık sık su tüketmemiz gerekmektedir. Bu süre zarfında iki litrenin üstüne çıkmalıyız. Sahurda uyandığımızda hem metabolizmanın hızlanması, hem de güne daha iyi başlamak için 1 bardak ılık su içmeliyiz" dedi.

-"ORUCU MEYVE İLE AÇIN, SONRA ÇORBA İÇİN"-

Protein ağırlıklı beslenmenin, kişiyi tok tutacağını, o nedenle menüde yumurta ve peynir olması gerektiğini belirten Türkoğlu, şunları kaydetti:

"Nadiren börek gibi besinler de tüketilebilir. Süt ve ekmekle sahur yemeğini tamamlayabiliriz. Meyve tüketiminin sahurun sonuna doğru yapılmasını öneriyoruz. Özellikle bol sulu ve lifli kavun, karpuz yiyebiliriz. Su tüketimini sahurda yemek sırasında olmasını önermiyoruz. Sahura uyandığımızda ve sahur bitiminde içmek en doğrusu İftarda orucumuzu herhangi bir meyve ya da hurma ile açabiliriz. Sonrasında belki yarım dilim ekmekle birlikte bir kase çorba içilebilir. Çorba ne sıcak ne de soğuk olmalıdır. Sonra 20 dakika kadar beklenilmesini öneriyoruz. Midemizi yormadan yavaş yavaş yememiz gerekiyor. 20 dakika bekledikten sonra et ve sebzeyi bir arada tüketilebilir. Kepek, çavdar, buğday ekmeği gibi ekmekler yenilebilir."

-"SPOR YAPIN, YULAF KEPEĞİ TERCİH EDİN"-

İftardan sonra su içmeye dikkat edilmesi gerektiğini, spor içinse en az 1 saat beklenilmesini öneren Türkoğlu, "İftardan en az 1 saat sonra spor yapılmasını öneriyoruz. En azından bir yürüyüş yapabiliriz. Fiziksel hareket mutlaka yapılmalıdır. Spordan sonra yoğurtla birlikte biraz meyve, dondurma tüketebiliriz. Çok önermiyoruz ama tatlı yemek isteyenler hafif bir sütlü tatlı tercih edebilirler. Bu dönemde kilo almamaya özen gösterenler yulaf kepeğini tok tutması açısından tercih edebilirler, tarçını kullanabilirler. Süt ve yoğurtla tarçın kullanımına özen gösterebilirler" dedi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Türkoğlu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title