Haberler

Diyarbakırspor Süper Lig'den Amatöre

1968 yılında kurulan Diyarbakırspor, 45 yılın sonunda gelecek yıl Bölgesel Amatör Ligi'nde (BAL) mücadele edecek.

1968 yılında kurulan Diyarbakırspor, 45 yılın sonunda gelecek yıl Bölgesel Amatör Ligi'nde (BAL) mücadele edecek.

Süper Lig'de mücadele ettiği 2009-2010 sezonu sonunda küme düşen Diyarbakırspor, art arda Bank Asya 1'inci Lig ve 2'nci Lig'de de tutunamayıp bu yıl Spor Toto 3'üncü Lig, 3'üncü Grup'ta mücadele etmek zorunda kaldı. Mali sıkıntılar yaşayan, hatta yönetimi dahi bulunmayan yeşil kırmızılı ekip, 7'nci haftada Maltepe ve pazar günü de Kocaelispor'la oynayacağı maçlara gidemediği için statü gereği Bölgesel Amatör Ligi'ne düşürülecek.

45 YILLIK ÇINAR YOK OLUP GİDECEK

Yaşadığı sıkıntılar nedeniyle Süper Lig'den Bank Asya 1'nci Lige, aynı yıl buradan da 2'nci Lig'e ve aynı sezon da 3'üncü Lig'e düşen yeşil kırmızılı ekip, ligin 7'nci haftasında Maltepe, pazar günü Kocaelispor deplasmanına gidemedi.

Bir zamanlar Süper Lig'inin büyükleri olarak kabul edilen Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe'yle oynayan Diyarbakırspor, son yıllarda borç batağına saplandı. Diyarbakırspor'un 2009-2010 sezon sonunda Süper Lig'den düşmesinden sonra 16 Şubat 2011 tarihinde yapılan kongresinde de kulübü sahiplenen olmadı ve yeşil kırmızılı ekip 2010-20011 sezonunda Bank Asya 1'nci Lig'e de veda etti. 2011-20012 sezonunda 2'nci mali sıkıntılar nedeniyle küme düşen Diyarbakırspor, 2012- 2013 sezonunda mücadele ettiği Spor Toto 3'ncü Lig'den de düştü. Kayyum Heyeti Başkanı Nurettin Uğur'un bir süre önce istifa ettiği Diyarbakırspor'un son kongresinde kulübe kimse sahip çıkmadı.

DİYARBAKIRSPOR'UN 3'ÜNCÜ LİGDEN 1'İNCİ LİGE UZANAN HİKAYESİ

1968 yılında Diyarbakır'ın 2 gözde takımı Diclespor ile Yıldızspor'un birleşmesiyle kurulan Diyarbakırspor, renklerinin yeşilini yeşil beyazlı Diclespor'dan, kırmızısını ise sarı kırmızılı Yıldızspor'dan aldı. Dönemin Belediye Başkanı Nejat Cemiloğlu'nun ilk başkanı olduğu yeşil kırmızılı ekip, sportif anlamda ilk başarısını Ali Kahraman başkanlığında 1975-76 sezonunda 3'üncü Lig'de şampiyon olup 2'inci Lige yükselerek elde etti. Diyarbakırspor 1976-77 sezonunda da Vekin Aktan başkanlığında 2'inci Lig'de şampiyon olup 1'inci lige yükseldi. Diyarbakırspor bu yönüyle İngiltere'nin Natthingham Forest takımından sonra dünya futbol tarihinde 3'üncü ligden 1'inci lige ara vermeden çıkan 2'inci takım olma başarısını gösterdi ve bu yönüyle de Türkiye'de bir ilke imza attı.

LİGİ, BEŞİKTAŞ'IN 4 BASAMAK ÜSTÜNDE TAMAMLADI

Diyarbakırspor Necat Dilan başkanlığında 1978- 79 sezonunda en büyük başarasına ulaştı. Diyarbakırspor bu sezonda ligi 32 puanla 5'inci sırada, 29 puanlı Beşiktaş'ın 4 basamak üstünde tamamladı.

YARIM ASIRLIK KULÜP NEREDEN NEREYE GELDİ

Diyarbakırspor daha sonra Sedat Yıldız başkanlığında 1980- 81, Nurettin Dilek Başkanlığında 1985-86 ve Adnan Öktüren başkanlığında 2001-2002 sezonlarında 2'inci liglerden şampiyon olup 1'inci Lig'e çıksa da ekonomik nedenlerden dolayı kalıcı bir başarı kaydedemeyip yeniden 2'inci Lig'e düştü. Biriken yönetici, esnaf, vergi ve futbolcu alacakları nedeniyle borcu giderek kabaran Diyarbakırspor, onca sıkıntıya rağmen Dr. Abdurrahman Yakut başkanlığında son şampiyonluğunu 2008-2009 sezonunda yaşadı. Özellikle son yıllarda borçlar, temlikler ve kötü yönetimler nedeniyle iyice batağa saplanan Diyarbakırspor, Çetin Sümer başkanlığında 2009-2010 sezonunda Süper Lig'de tutunamayıp küme düştü.

2010-2011 sezonunda Bank Asya 1'inci liginden düşen yeşil kırmızılı ekip, 2011-2012 sezonunda da Nurullah Edemen başkanlığında 2'nci Lig'de de tutunamayarak küme düştü. Diyarbakırspor, bu sezon da 3'üncü Lig'de başarılı bir performans sergileyemedi. Ligde 2 maçına çıkmadığı için statü gereği gelecek yıl artık Bölgesel Amatör Ligi'nde mücadele edecek.

Türkiye Futbol Federasyonu'nun, 'puan silinmesi, ligden çıkarılma ve alt kümeye indirme" başlıklı Madde 24'ün a bendine göre, "Bir lig devresinde müsabaka kıyafeti ile belirlenen ve ilan olunan saatte sahaya gelmeyen, müsabaka sahasına gelmekle beraber müsabakaya çıkmayan veya başlamış bir müsabakayı terk eden takım hakkında hükmen mağlubiyet kararı verilmekle beraber, ayrıca mevcut puanlarından galibiyet halinde verilen puan kadar, puan silinir. Böyle durumlarda ilgili kulüp, hakemlerin masrafları ile diğer masrafları ve karşı takımın zararlarını karşılamak üzere TFF tarafından takdir edilecek tazminatı ödemek zorundadır. Bir lig devresinde ikinci defa müsabakaya gelmeyen, müsabaka sahasına gelmekle beraber müsabakaya çıkmayan veya müsabakayı terk eden takım hakkında hükmen mağlubiyet kararı verilmekle beraber, bu takım ligden çıkarılarak bir alt lige düşürülür ve bu müsabaka tarihinden itibaren bu takımla müsabakası olan diğer takımlar müsabakaları oynamaksızın hükmen galip gelmiş sayılırlar" hükmü yeralıyor.

FOTOĞRAF - Diyarbakır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Spor

Diyarbakırspor Bank Asya Beşiktaş Maltepe Spor Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500

Yorumlar (1)

Mehmet cenk:

Diyarbakir spor bence borctan degil belediyedeki teror destekcileri ve baskanlari tarafindan bile bile tarihten silip Dbb spor yo efendim amed spor diyarbekir spor diye kendilerine ozgu takim yaratmak istediler diyarbakirda tek takim var oda diyarbakir spordur biz sadece diyarbakir sporu istiyoruz ve onu destekliyoruz.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title