Haberler

Diyarbakırlı Eğitimcinin Arşiv Merakı

Diyarbakır'da edebiyat öğretmeni Abakay, Diyarbakır'a ait gazete, dergi ve fotoğrafları toplayarak arşiv yapıyor Abakay: "Bu şehrin kültür arşivini oluşturdum"

Diyarbakır'da edebiyat öğretmeni Mehmet Ali Abakay, Diyarbakır'a ait gazete, dergi ve fotoğrafları toplayarak arşiv yapıyor.

Edebiyat öğretmeni ve Türkiye Yazarlar Birliği üyesi olan Abakay, lise yıllarında başladığı gazete, dergi ve fotoğrafları biriktirme işinin daha sonra kendisinde tutku haline dönüştüğünü söyledi.

Osmanlılar döneminin son yıllarından başlayarak, Cumhuriyet tarihi boyunca Diyarbakır ile ilgili tüm basılı materyal ve fotoğrafları arşivlediğini anlatan Abakay, 35 yıldır fotoğraf, gazete ve dergi biriktirdiğini bildirdi.

Kıymetli yazıların, makalelerin yıllar sonra unutulduğunu vurgulayan Abakay, şöyle dedi:

"Sanal ortamın olmadığı, gazete ve dergilere ulaşımın kısıtlı olduğu yıllarda Diyarbakır'a gazete ikindi vakti gelir, ertesi gün ilçeye ulaştırılırdı. Dış dünya ile bağlantı sadece radyo idi. Ali Emiri Efendi'yi okumam, kitabın değerini anlamamı sağladı. Diyarbakır ile ilgili yayınlanan kitapları otuz bölümde ele alarak, buna göre sınıflandırma yaptım. Diyarbakır'ın ve ilçelerinin 50 bin civarında kendi çektiğim fotoğraflardan oluşan ve son dönemde bir araya getirdiğim dijital formatta olan belgesel çalışmaları da arşivimde mevcut. Bu şehrin kültür arşivini oluşturdum."

Sanat alanında emek harcamış insanların unutulmaması gerektiğini kaydeden Abakay, Hattat Hamid Aytaç, Sezai Karakoç, Ahmet Arif, Ziya Gökalp, Esma Ocak, Süleyman Nazif, Celal Güzelses, Ali  Emiri Efendi, Şevket Beysanoğlu ve daha birçok ismin kitapları ve haklarında yazılan gazete ve dergi haberlerini arşivlediğini aktardı.

Hayatın her alanını içine alan Şehir Araştırmaları Merkezi kurulması gerektiğini belirten Abakay, "150 yıl önce şehirle ilgili yayınlanan bir eseri sahiplenmek gün ışığına çıkarmak önemlidir. Şehri anlamak için dünü bilmek gerekir. İlimize ait bilgilerin bulunduğu bir şehir araştırma merkezi kurulması gerekir" ifadelerini kullandı. - Diyarbakır

Kaynak: AA / Yerel

Ali Emiri Efendi Diyarbakır Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title