Haberler

Diyarbakırlı Celal, Görünmez Yaptığı Cep Telefonu Ekranını Gözlükle Görülür Hale Getirdi

Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'nde cep telefonu bayiliği ile tamirciliği yapan 40 yaşındaki Celal Göğer, cep telefonlarının ekranını görünmüz kılan ve chip takılı özel tasarım gözlükle ancak görünebilir hale getirdi.

Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'nde cep telefonu bayiliği ile tamirciliği yapan 40 yaşındaki Celal Göğer, cep telefonlarının ekranını görünmüz kılan ve chip takılı özel tasarım gözlükle ancak görünebilir hale getirdi.

Göger, " İstanbul'da tramvayda giderken cep telefonumdan maillerimi okurken yanımdaki bir sürekli cep telefonuma bakıyordu. Çok rahatsız oldum. 4 ay süren çalışmayla görünmez hale getirdiğim, cep telefonu ekranındaki menü, ancak gözlük takıldığında görülebiliyor. Bu çalışmayla, Diyarbakır'ın sadece çatışmalarla değil bilimle de anılmasını istedim" dedi.

Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'nde cep telefonu bayiliğinin yanı sıra tamiratını da yapan ortaokul ve lise diplomalarını dışarından alan Celal Göğer, görenleri şaşırtan bir buluşa imza attı. Küçük yaşlardan bu yana elektronik aletlere meraklı olan Göğer, İstanbul Sirkeci'de cep telefonu tamirciliği yaptıktan sonra 1999 yılında Bismil'e dönerek kendi işyerini açtı. Daha önce bir markanın ürettiği cep telefonuna

Kürtçe yazılım yapan Göğer'in firmaya yaptığı Kürtçe yazılım dilinin eklenmesi talebini firma geri çevirdi.

İş toplantısına katılmak üzere 4 ay önce İstanbul'a giden Celal Göğer, tramvayda cep telefonuna gelen mailleri okurken, yanında oturan bir kişinin sürekli bakmasından rahatsız olunca, döndüğü Bismil'deki iş yerinde 4 ay boyunca bir çalışma yaparak, cep telefonunun ekranını sadece beyaz görünür ve özel tasarladığı bir gözlükle bakıldığında ekrandaki menüyü görenebilir hale getirdi. Cep telefonunu başkasının görmesini istemeyen kişileri buluşunun rahatladığını söyleyen Göğer, şunları anlattı:

"İstanbul'da tramvayda giderken şirket tarafından bana mail atıldı. Maile acil bakmam gerekiyordu. Yanımda oturanların ben mailimi okurken sürekli cep telefonuma bakmasından çok rahatsız oldum. Mailimi okuduktan sonra, özellikle toplu taşıma araçlarında seyahat edenlerin akıllı cihazlarıyla işlem yaparken başkası tarafından yaptıkları işlemin gözükmesini haklı olarak istemeyeceklerini düşünerek böyle bir buluşa ihtiyaç olduğu kanaatine vardım. Bismil'e döndükten sonra da bunun üzerinde çalışmaya başladım. Cep telefonda işlemci ile ram'in arasına yazılım yüklü bir chip koyarak ekrandaki menünün görünmez hale gelmesini başardım. Telefon ekranı bakıldığında menü görünmüyor ve bembeyaz. Buna bağlantılı olarakta bir gözlüğün her iki camının üzerine birer chip yerleştirdim. Gözlüğün numaralı olup olmaması fark etmiyor. Gözlükle telefon ekranına bakıldığında menü normal telefondaki gibi görünüyor ve istediğiniz işlemi yapabiliyorsunuz. Maddi imkansızlıklara rağmen bunu başardım ve şu anda işin başındayım. Bana göre bu uluslararası boyutta bir buluş. Görünmez hale olan cep telefonu ekranındaki menüyü gözlüğü taktıktan sonra görenler hayli şaşırıyor ve olumlu tepki veriyor. Devlet büyüklerimiz bana destek verilirse yakın zamanda gözlüğe takacağım bir on-off düğmesiyle cep telefonu ekranındaki menünün görünüp görünmemesini sağlayacak bir sistem geliştireceğim. İstenildiğinde gözlükteki bu düğmeye basılarak bluetooth kullanılarak anında cep telefonu ekranındaki menünün görünür veya görünmez olması sağlanabilecek. Yani telefon ekranındaki Menü'nün görünüp görünmemesi telefonu kullanan vatandaşın elinde olacak."

"TABLET, BİLGİSAYAR, TELEVİZYONA DA UYGULANABİLİR"

İlk etapta cep telefonlarında kullanılabilen bu sistemin tablet, bilgisayar ve televizyonlarda da uygulanabileceğini belirten Celal Göger, "Söz konusu gözlükle büyük veya küçük yaş gözlüğü olabilir veya numaralı gözlüklere de uygulanabilir. Bu fark etmiyor. Kimse görmeden her türlü işlemini yapabiliyorsunuz. Bu uygulamayı talep olursa tabletlere, televizyonlara, bilgisayarlara da aynı şekilde uygulayabilirim. Yani kimse rahatsız edilmeden tabletlerde, bilgisayarlarda işlemler yapılabilir. Televizyonda izlediğiniz kanal ve filmi kimse görmeden gözlük takarak izleyeiblirsiniz. Tabletlerinizle, cep telefonlarınızla işlem yaparken veya televizyonda film izlerken başkaları ise bu ekranları bembayaz görecek. Destek alırsam çok yakında yollarda vatandaşların ellerinde ekranı bembeyaz olan telefonlara sıkça rastlamaya başlayacağız. Düşünün yolda bir adam yürüyor ve bembeyaz telefon ekranına bakıp parmaklarıyla bir şeyler yapıyor. Tabiiki durumdan habersiz olanlar şaşıracaktır. Mesela ben ilk önce kahvehanede denedim. Oturdum bembeyaz görünen telefon ekranında gözlük takıp sürekli işlem yaptım. Tabi diğer vatandaşlar bakıp merak etti. 'Ekranda bir şey yok delimisin ne yapıyorsun' dediler. Gözlüğü onlar da takınca şaşırıp kaldılar ve bu telefonların ne zaman piyasaya çıktığını sordular. Telefon menüsünü kullanırken bunun başkası tarafından görünmemesini istemek vatandaşın en doğal hakkı. Yazılım dosya haline getirip patent için başvurmayı düşünüyorum. Patent alırsam üretime geçeceğim. Üretimde çok ucuz. Şu anda bir gözlüğü 3 dolara mal ediyorum. Telefona yüklediğim yazılımla birlikte toplamda 4 dolar ediyor. Ama ikinci safhaya yani bluetooth ile tek düğmede görünür veya görünmez hale getiren son aşamaya gelindiğinde ise gözlüğün fiyatı 10 doları bulacak. 10 Dolarlık gözlüğü kullanarak telefonun ekranındaki menünüsü görünür veya görünmez hale getirebiliyorsunuz" dedi.

YENİ HEDEF TIKALI DAMARI GÖREN GÖZLÜK

Kendisine imkan tanınması halinde tomografiye gerek duyulmadan gözlükle insan vücudundaki tıkalı damarları görecek gözlük yapmayı hedeflediğini belirten Göger, en büyük hedefinin ise CERN'de görevli Türk profesörlerin kendisine davet göndermesi. Göger, "Benim için sağlık çok önemli. İnsan vücudunun içindeki Allah korusun kanserden tutunda kötü huylu olan bütün mikropları bu gözlüğün biraz daha gelişmişi ile görebiliriz. Özellikle tıkalı damarları tomografi kullanmadan anında görebilen bir gözlüğü yapabileceğime inanıyorum. Yeterki bana destek verilsin. Böylesi bir gözlük olursa zaman geçirilmeden hastaya doktorlarımız anında farklı müdahalelerde bulunabilir. Bir dönem art niyetli insanlar çıplak gösteren gözlük ürettiklerini söylemişlerdi tabiiki bu insanlığın yararına olmadığı için tutmadı. Benimkisi ise insanlık adına faydalı olacak bir şey olacak. Röngten Cern'de bilim adamları tarafından tesadüfen farklı bir araştırma yapılırken keşfedildi. İnsanlar tomografiye sokulmadan bende tıkalı damarları gösteren gözlüğü destek olursa icat edebilirim. Bu tür icatlar neden Türkiye'de de yapılamasın. Cern'de çalışan Türk profesörlerimiz de var onlardan da destek bekliyorum. Benim oraya davet etmelerini istiyorum" dedi.

"DİYARBAKIR ÇATIŞMALARLA DEĞİL BİLİMLE DE ANILSIN"

Diyarbakır'ın sürekli çatışmalarla anılmasını istemediğini de belirten Göger, "Buluşların öldürmeye değil yaşatmaya yönelik olmasını istiyorum. Sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Diyarbakır sürekli bir çatışmayla anılmasın, bilimle de anılsın. Bir Diyarbakırlı imkan ve fırsat verilirse insanlık yararına çok güzel şeyler yapabilir" dedi.

VATANDAŞLAR ŞAŞIRDI

Bismil'de beyaz ekranlı cep telefonu menüsünü gözlük taktıktan sonra gören ve işlem yapan vatandaşlar ise şaşkınlığını gizleyemedi. Vatandaşlar, "Bu nasıl obaliriz? Bembeyaz telefon ekranı gözlüğü takınca aniden görünür hale geldi. Süper bir icat bu. Gizlilik şart. İlk defa böylesi bir şey gördük. Bu uygulamanın bütün telefonlarda olması lazım" dedi. Bazı vatandaşlar ise gözlüğü takıp menüyü gördükten sonra "gözlerimizmi bozuk, telefonmu bozuk anlamadık" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Diyarbakır İstanbul Bismil Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title