Haberler

Diyarbakır Vantilatör ve Klimalara Yöneldi

Güncelleme:

Diyarbakır'da yaz mevsimiyle birlikte artan sıcaklık, vantilatör ve klima satışlarına da yansıdı.

Diyarbakır'da yaz mevsimiyle birlikte artan sıcaklık, vantilatör ve klima satışlarına da yansıdı. Aşırı sıcak havadan bunalan Diyarbakırlılar maddi durumlarına göre, 'Fakirin kliması' denilen vantilatör ve klimalara yöneldi. Bu iki ürünün satıcılarının ise satışlardan dolayı oldukça memnun, havaların iyiden iyiye ısınmasıyla bunun satışlarına da yansıyacağını düşünüyorlar.


Diyarbakır'da hava sıcaklığının her geçen gün daha da artması ve Ramazan ayının da gelmesiyle halk vantilatör ve klimalara yöneldi. Sıcak havadan bunalan halk çareyi soğutucu özelliklerdeki ürünleri satın almakta buluyor.


Ürünlerin yüksek verim ve ekonomik olması tercih sebebi


Maddi durumunda ön planda olduğu alışverişte vatandaşlardan maddi durumu yetersiz olanların 'Fakirin kliması' olarak adlandırılan vantilatör, daha iyi durumdaki vatandaşların da klima satın aldığı gözlendi. Vantilatörü satın alan vatandaş portatif olması ve yüksek verimli olmasına dikkat ederken, klima satın alan vatandaşların da dikkat ettiği hususların başında da klimanın verimli, estetik ve kullanışlı olmasının yanında mutlaka ama mutlaka ekonomik olması da önem taşıyor.


Karakaş: Klimalar pahalı

Klima satın almak için mağaza mağaza dolaşan vatandaşlardan Mehmet Süleyman Karakaş, gezdiği mağazalarda bütçesine uygun bir klima bulamadığından yakınarak, "Yaklaşık 3-4 mağaza gezdim ama bütçemize uygun ve elverişli bir klima bulamadım. Bazıları fiyat olarak uygun değil, bazıları da kullanışlılık anlamında uygun değil. En iyisini bulmaya çalışıyorum. Artan sıcaklık öyle gösteriyor ki her geçen gün daha fazla can sıkıcı hale getirecek. Üstüne bir de mübarek Ramazan ayı geldi. Kısa süre içerisinde eğer istediğim uygun fiyat ve elveriş koşullarında klima bulamazsan bir vantilatör alırım artık" dedi.


Toprak: Mevcut klimalar bölge iklimine uygun değil


Bir başka Diyarbakırlı Ferhat Kaplaner ise, klimaların bölge sıcaklarını kaldıracak güçte olmadıklarını iddia ederek, "Klimalar Ankara iklimi baz alınarak ithal ediliyor. Hâlbuki bölge iklimi ile Ankara iklimi arasında dağlar kadar fark var. Bizim gece sıcaklığımız, onların gündüz sıcaklığından bile daha fazla bu durumda nasıl olacak. Klima üreticileri bölge için hem daha ekonomik hem de daha uygun klimalar üretmesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Klima satıcıları: Müşteriler genel olarak fiyatlardan şikâyetçi


Klima satıcısı Mehmet Şerif Tuz da, klima satışlarının normal seyrinde devam ettiğini belirterek, "Klima satışlarımız başladı ve satışlarda fena değil. Firmalar ardı ardına klimalarla ilgili olarak kampanyalar başlatıyor. Klima fiyatları geçen seneye göre hemen hemen aynı küçük bir farklılık var. Gücüne göre, bin TL ile 3 bin 500 TL arasında klimalar mevcut. Daha büyük istendiği takdirde 8 bin TL'ye kadar büyük klimalar da bulunuyor. Bölge sıcak bir iklime sahip olduğu için genellikle klimalar soğutmada kullanılıyor. Ancak iki özelliği de iyi olanlar tercih ediliyor. Yani kişi klimasının hem iyi soğutmasını hem de iyi ısıtmasını istiyor. Bunu isterken tabi biraz fiyatta artış gösteriyor. Ağırlıkta müşterilerimiz, yeni ev kuranlar veya yeni işyeri açanlar klima alıyor. Müşteriler genel olarak fiyatlardan şikâyetçi fiyatların biraz daha uygun olmasını bekliyorlar" dedi.


Klima satıcıları: Satışlar havalar ısındıkça artacak


"Havaların her geçen gün artmasıyla klima satışlarımız da artacağını düşünüyoruz" diyen bir başka satıcı Cemal Amuran da, "Vatandaşlar ne yapsın. Sıcak bir bölgede yaşıyoruz ve bu sıcaklardan kurtulmanın yolu ancak soğutuculardır. Bizde bütün bir yıl yaz mevsimini bekliyoruz klima satışları için. Kışın nasıl olsa insanlar küçük bütçelerle kendini ısıtabiliyor ancak sıcaklarda aynı durum söz konusu değil. Mesele ekonomik olan vantilatörler sürekli rüzgar yapıyor ve sağlıklı olmadığını düşünüyorum. Ancak yeni nesil klimalarda öyle değil hem çok az enerji tüketiyor hem de içerinin havasını temizliyor yani çok sağlıklıdır. Bu uzmanlar tarafından da onaylıdır. Hesap ortada, bunları göz önüne aldığınızda klimalar çok daha avantajlıdır. Biz klima satıcıların olarak havaların ısınmasıyla satışların günden güne artacağını düşünüyoruz" diye konuştu.


Vantilatör satıcıları: Vantilatör fakirin klimasıdır


Geçen seneye göre bu sene klima fiyatlarının doların yükselmesinden dolayı arttığını söyleyen vantilatör satıcısı Ahmet Gür ise, "Bu sene klimalarda önceki seneye göre fiyatlarda dolar üzerinden olduğu için büyük bir zam var. O nedenle vatandaşlar 'Fakirin Kliması' olan vantilatöre yöneldi. Sıcaklar artık tam olarak hissediliyor ve Ramazan ayı da geldi. Biz özellikle vantilatör satışlarının yükseleceğini düşünüyoruz. Sulu klimalarda son zamanlarda tercih edilmeye başlandı. Sulu soğutucu (İran kliması) fiyatları 400 ile bin 100 TL arası değişiyor. Fakirin kliması olan vantilatörlerin fiyatları 50 ile 200 TL arasında değişiyor. Vatandaşlar durumlarına göre sulu klima, sulu soğutucu ve vantilatör alıyor. Vantilatör biraz daha uygun olduğundan daha çok fakir kesimin tercihidir" ifadelerini kullandı.


KAYNAK: ÖZGÜR HABER GAZETESİ

Kaynak: Temsilci / Güncel

Diyarbakır Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title