Haberler

Gökalp: Kobani Harabeye Dönmüş

Güncelleme:

Kobani'de, 16-23 Şubat tarihlerinde inceleme yapan Türkiye Tabipler Birliği Merkez Konsey üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp, kentin harabeye döndüğünü söyledi.

Suriye'de Kürtlerin yaşadığı ve dün Kürt güçlerinin eline geçen Kobani'de 16-23Şubat tarihlerinde inceleme yapan Türkiye Tabipler Birliği Merkez Konsey üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp, kentin harabeye döndüğünü söyledi.

Dün IŞİD'ten temizlenerek Kürt güçlerinin eline geçen Kobani'de 16-23 Şubat tarihlerinde inceleme yapan TTB Merkez Konsey üyeleri ve Bölge Tabipler Odaları, gözlemlerini bugün Diyarbakır Tabipler Odası'nda açıkladı.

ÖLEN HER 10 KİŞİDEN 9'U SİVİL

TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp, Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Dr. Cengiz Günay, Diyarbakır Tabipler Odası üyeleri Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Özgür Korkmaz, Anestezi Uzmanı Dr. Ali İhsan Sert, Şanlıurfa Tabipler Odası üyesi Aile Hekimi Dr. Bülent Yaşar'dan oluşan heyet adına açıklama yapan Dr. Şeyhmus Gökalp, savaşlarda ölen her 10 insandan 9'nun siviller olduğunu özellikle de en çok etkilenen grubunda çocuk ve kadınların oluşturduğunu söyledi.

SAVAŞ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNU

Savaşın bir halk sağlığı sorunu olduğunu dile getiren Gökalp, "İnsanlık adına Kobani halkı IŞİD'e karşı askeri bir zafer elde etmeyi başarmıştır. Ancak Kobani, bir savaş ortamının yarattığı tüm olumsuz etkilerden nasibini almıştır. Alt yapısı, kanalizasyon sistemi, şehrin elektrik tesisatı, barınma yerleri, binalar, sokaklar ve bütün olarak Kobani kenti adeta harabeye dönmüştür. Daha önce hizmet veren 3 hastane havan saldırıları sonucu harabeye dönmüştür ve onlarca sağlık çalışanı yaralanmıştır. Aynı şekilde ambulanslar kurşun ve bombaların hedefi olmuş ve kullanılamaz hale gelmiştir" dedi.

''PROSEDÜR, EMNİYET MENSUPLARININ İYİLİĞİNE VEYA KÖTÜLÜĞÜNE GÖRE DEĞİŞMEMELİ''

Gözlemlerinde sağlık hizmetini veren binanın güvenlikli olması nedeniyle seçildiğini belirten Gökalp, "Sağlık hizmetinin verildiği bina nispeten daha güvenlikli bir yer olması nedeniyle seçilmiş ancak sağlık hizmeti sunmaya uygun alt yapı koşulları yetersizdir. Alt yapı ve personel eksiği olan Kobani hastanesi tüm ameliyatların yapabildiği, her türlü hastalığın tedavi edilebildiği bir kapasiteye sahip değildir.

Hastalara, yaralılara tiraj yapılıp ilk müdahale yapılabilmektedir. Kobani'nin tek nefes aldığı yer Mürşitpınar Sınır Kapısı'dır. Mürşitpınar'daki güvenlik prosedüründe hasta sevkleri açısından daha çok kolaylıklar sağlanmalı ve sürekli açık tutulmalıdır. Kapının işleyiş prosedürü kapıda görevli emniyet mensuplarının iyiliği veya kötülüğüne göre değişmemelidir" dedi.

Ulusal ve uluslararası tüm kamuoyunu duyarlı olmaya davet eden Gökalp, Kobani'nin yeniden inşa edilmesi sürecinde sağlık emekçilerini, erişebilir, kaliteli, ücretsiz bir sağlık hizmeti için destek ve yardımcı olmasını istedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Diyarbakır Türkiye Suriye Kobani Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title