Haberler

Diyarbakır Tahir Elçi'nin Vurulduğu Yerde Anmasına İzin Verilmedi

Tahir Elçi'nin vurulduğu yerde anmasına izin verilmedi DİYARBAKIR Barosu'nun adliye binası önünden Tahir Elçi'nin öldürüldüğü sokağa kadar yapılması planlanan yürüyüşe valiliğin bugün açıkladığı karar nedeniyle izin verilmedi.

Tahir Elçi'nin vurulduğu yerde anmasına izin verilmedi

DİYARBAKIR Barosu'nun adliye binası önünden Tahir Elçi'nin öldürüldüğü sokağa kadar yapılması planlanan yürüyüşe valiliğin bugün açıkladığı karar nedeniyle izin verilmedi. Gazi Caddesi girişine kadar yürüyen avukatlar adına açıklama yapan Baro Başkan Vekili Ahmet Özmen, sokağa çıkma yasaklarının derhal kaldırılmasını istediklerini söyledi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesinin 33'üncü gününde yapılması planlanan yürüyüş valiliğin Sur İlçesi'nde her türlü etkinliği yasaklayan kararı nedeniyle yapılamadı. Diyarbakır Barosu'nca adliye önünden Elçi'nin öldürüldüğü Dört Ayaklı Minare önüne kadar yapılması planlanan yürüyüş, yasak kararı nedeniyle dün sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı Gazi Caddesi girişine kadar sürdü. Adliye önünde toplanan avukatlar slogan ve pankartlar eşliğinde polis barikatlarının kurulduğu Dağkapı Meydanı'na kadar yürüyüş yaptı. Sur İlçesi'ne giremeyen avukatlar adına burada basın açıklaması yapan Baro Başkan vekili Ahmet Özmen, Elçi'nin katilleri bulunana kadar demokratik ve etkili eylemlerde bulunacaklarını söyledi. Elçi'nin öldürülmesinin üzerinden 33 gün geçtiğini ancak soruşturmada henüz şüpheli bulunmadığını belirten Özmen, "Başkanımızı katleden eller hala bulunmuş değil. Bugün adliye önünden başkanımızın vurulduğu yere kadar bir yürüyüş yapmayı planlamıştık"dedi.

"SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARI DERHAL KALDIRILMALI"

Elçi'nin öldürüldüğü günden bu yana süren Sur İlçesi'ndeki sokağa çıkma yasağı ve yaşanan hak ihlallerine değinmek istediğini belirten Özmen, "33 gündür Diyarbakır'ın Sur İlçesi'nde sokağa çıkma yasağı var. 33 gündür yaşam, eğitim, sağlık, beslenme ve bir çok hak ihlal edilmekte. Sokağa çıkma yasaklarının dayanağı olan İl Özel İdaresi Kanunu'na bakıldığında sokağa çıkma yasaklarının tamamen yasadışı ve hukuka aykırı olduğu ortada. Sokağa çıkma yasakları savaş, sıkıyönetim ve olağanüstü hal durumlarında ilan edilebilir. Bu durumlar olmamasına rağmen çok uzun süreler sokağa çıkma yasakları ilan edilmekte. Bu durum Türkiye Cumhuriyeti'nin Anayasa ve kanunlarına aykırıdır. Dün Gazi Caddesi'nde sokağa çıkma yasağı kaldırıldı. Yasak kaldırılmış olmasına rağmen biz Gazi Caddesi'ne giremiyoruz. Sokağa çıkma yasağı bulunmamasına rağmen Diyarbakır Valiliği bir karar verdi. Sur İlçesi'nde demokratik yürüyüş, stand açma, çadır kurma, basın açıklaması yapma gibi tüm eylem ve etkinliklere müsaade edilemeyeceği açıklandı. Bu karar temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldıran bir karardır. Cizre, Silopi, Dargeçit, Silvan, Derik ve bir çok yerde 20 Temmuz'dan bu yana uygulanan sokağa çıkma yasakları vatandaşın birçok hakkını ihlal etmekte, bir çok vatandaş öldürülmektedir. Silopi'de 6 gün sokaktan cenazesi alınamayan bir annemiz var. Böyle bir ortamda demokrasi, insan hakları, hak, hukuk ve adaletten bahsetmek mümkün değil. Diyarbakır Barosu olarak bu orantısız sokağa çıkma yasağının derhal kaldırılmasını istiyoruz. Baro Başkanımız Tahir Elçi'nin son sözlerinde söylediği gibi operasyon, silah, çatışma ve güvenlik politikaları istemiyoruz. Barış, demokrasi, hak ve adalet istiyoruz. Sokağa çıkma yasaklarının her yerde derhal kaldırılmasını talep ediyoruz"dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Tahir Elçi Silopi Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title