Haberler

Diyarbakır Sur'da Yasak Kalktı, Çatışmaların İzleri Ortaya Çıktı (3)

Hdp VE DBP'LİLER SUR'DA HDP Diyarbakır Milletvekilleri Çağlar Demirel, Sibel Yiğitalp ve Feleknas Uca, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, parti yöneticileri ile birlikte bugün Sur İlçesi'nde sokağa çıkma yasağının yeniden konmasından önce incelemelerde bulundu.

Hdp VE DBP'LİLER SUR'DA

HDP Diyarbakır Milletvekilleri Çağlar Demirel, Sibel Yiğitalp ve Feleknas Uca, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, parti yöneticileri ile birlikte bugün Sur İlçesi'nde sokağa çıkma yasağının yeniden konmasından önce incelemelerde bulundu.

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, Kurşunlu Camisi'nde yaptığı açıklamada, yaşananları kelimelerle anlatmanın mümkün olmadığını söyledi. Kurşunlu Camisi'nin sadece tarih, inanç ve ibadet yeri olmadığını, Diyarbakır'ın kültürel mirasının en önemli eserlerinden biri olduğunu belirten an Anlı, şunları söyledi:

"Paşa Hamamı, Surp Gragos Kilisesi, buradaki birçok sivil mimari eser gibi maalesef Kurşunlu Cami de vahşetten nasibini almış durumundadır. Ülkeyi yönetenlerin akla ve vicdana ihtiyacı var. Aksi takdirde maalesef bugün Kurşunlu Cami, yarın başka bir yer olacak, bu ülkenin her yerinde bu ateş hepimizin yüreğine düşecek. Diyarbakır halkı ve şehri adına, bu şehirde yaşayan insanlar adına, sadece burada ibadet eden Müslümanlar değil bu esere sahip olan bütün halklar ve bütün inançlar adına yaşanan bu vahşeti kınıyorum. Halkımızın yanında olacağız, halkımızın mücadelesi ile birlikte olacağız. Bütün halkımıza geçmiş olsun diyoruz. Yaşamını yitirenlerin acısını paylaşıyoruz. Ailelerine başsağlığı diliyoruz. ve umarız son olur diyoruz."

Açıklamanın ardından HDP ve DBP'liler, İskenderpaşa Mahallesi ile Melik Ahmet Caddesi'nne vatandaşlarla görüştü.

CHP HEYETİ: SUR'DA MANZARA KORKUNÇ, VAHİM

CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın, Başkan Yardımcısı Mehmet Şerif Doğru, Sur İlçe Başkanı Mehmet Bayın, il yöneticileri Selim Fidancı, Esra Arslan, Şuayp Alyamaç ve Erdem Ünal'dan oluşan bir komisyon, sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı Sur İlçesi'nde incelemelerde bulundu.

CHP İl Başkanı Mehmet Sayın, dün akşam yasakların kaldırıldığının duyurulmasının ardından, sabah erken saatlerden itibaren Sur İlçesi'nde incelemelere başladıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Başkan yardımcılarımız, il yöneticilerimiz ve Sur İlçe Başkanımız ile birlikte Sur'da yaşanan tahribatı yerinde tespit etmek amacıyla Sur'a geldik. Sokak ve buradaki duvarlarda hala barut kokusu var. Hendek ve barikatların bir kısmı duruyor. Halk panik ve korku içerisinde, taşıyabildiği ev eşyalarını taşıyarak ilçeden ayrıldı. Sur İlçesi tamamen boşaldı. Gördüğümüz manzara korkunç, vahim. Halkın sağduyu içerisinde hareket etmesi gerekir. Devlet yetkililerinin Sur İlçesi'nde evi hasar gören vatandaşlar ile buradaki esnafın mağduriyetini tespit etmek amacıyla biran önce devreye girmesi lazım. Halk korku ve panik içerisinde ve kime güveneceğini de bilmiyor. Devlet yetkilileri de sağduyulu hareket ederek, vatandaşa şefkatli davranmak zorunda. Ancak Sur'da gördüğümüz manzara, halkın bize anlattıkları korkunç. İlçe tamamen boşaldı."

CHP İl Başkan Yardımcısı ve araştırma komisyonu sözcüsü Mehmet Şerif Doğru, Sur İlçesi'nde vatandaşlarla yaptıkları görüşmeleri kayıt altına aldıklarını, yaptıkları görüşme sonrası elde ettikleri bilgileri rapor haline getireceklerini söyledi. Doğru, "Bölgedeki olayları araştırmak üzere Diyarbakır İl Başkanlığı bünyesinde bir komisyon oluşturduk. Nerede bir olay, bir mağduriyet varsa komisyon olarak orada inceleme yaparak, vatandaşlarla görüşüyoruz. Yaptığımız görüşmeleri kayıt altına aldık. Daha sonra Sur İlçesi'nde yaşananları bir rapor haline getirerek, genel merkezimize göndereceğiz. Sur İlçesi'nde yaşanan olayları yakından takip edeceğiz, sorgulayan taraf olacağız. Halkın mağduriyetinin giderilmesi için de parti olarak çözüm üretmeye çalışacağız" diye konuştu.

GÖÇ SÜRDÜ

Sur İlçesi'nde sokağa çıkma yasağının kaldırdığı süre içinde vatandaşlar buldukları araçlarla tahrip olan evlerinden çıkarabildikleri eşyayı alarak ilçe dışındaki akrabalarının evine gitmeye çalıştıkları görüldü.

Vatandaşlar, hendekler nedeniyle evlerinin bulunduğu bölgelere araç sokamayınca, eşyalarını ana caddelere kadar sırtlarında ve el arabalarıyla taşımak zorunda kaldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Halkların Demokratik Partisi Çağlar Demirel Diyarbakır Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title