Haberler

Diyarbakır Sur'da Biriken Çöp Yığınları Hastalık Saçıyor

Güncelleme:

Diyarbakır'da kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılan evlerin bulunduğu alana biriken çöpler toplanmayınca hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Diyarbakır Merkez Sur ilçesi Turistik Caddesi'nin üzerinde bulunan ve Mayıs ayı sonunda Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yıkılan evlerin olduğu alana atılan çöp yığınları, hastalık saçıyor. Yetkililerin ilgisizliğinden yakınan vatandaşlar, biran önce çözüm bulunmasını istiyor.

'ÇOCUKLARIMIZ HASTALANACAK'

Evlerinin hemen önündeki çöplerin yanından geçmek zorunda kalan vatandaşlardan Mahmut Bahadır, yetkililerin ilgisizliğinden şikayet ederek, "Yaklaşık altı ay önce buradaki evler yıkıldı. Zaman zaman çöpler atılıyordu ama hiç bu kadar birikmemişti. Bir aydan beri çöpler atılıyor ve toplanmıyor. Mahalle sakinleri çöp yüzünden oluşan kokulardan rahatsız oluyor. Çocuklarımızın hastalanmasından endişe ediyoruz. Belediye bir an önce buraları temizlemeli" dedi.

SORUMLU KİMSE TEMİZLESİN

Çöplerden rahatsız olan mahalle sakinlerinden Halime Özel isimli kadın ise, "Sözde buraları yıkıp yerine daha güzel tarihi evler yapacaklardı. Ne burada biriken inşaat atıklarını ne de bu çöpleri topluyorlar. Yıkımdan sonra kalan molozlar toplanmadığı için mahalle dışından getirilen çöp ve inşaat atıkları buraya atılıyor. Belediye'nin TOKİ'nin ve müteahhit firmanın da bu görüntünün oluşmasında kusuru var. Yetkililerin bir an önce gelip temizlemesi lazım." dedi.

ÇÖPÜ MAHALLELİ ATMIYOR

Lalebey Mahallesi Muhtarı Abdullah Çelik, çöplerin mahalleliye ait olmadığını iddia ederek, "Çevre mahallelerden, Şehitlik'ten, Ziya Gökalp'ten ve hatta Yenişehir'de oturanlar dahi getirip atıyor. Evinde, işyerinde tadilat yapanlar, bir motor ya da traktörü çağırıp yüklüyor. Onlar da gece yarısı getirip buraya atıyorlar. Mahalleli kendi çevresini neden bu hale getirsin? Sözde kentsel dönüşüm uygulanıyor. Fakir olanlar evinden çıkmak istemiyor. Birçoğu asansör, kapıcı, yakıt ücretini ödeyemeyecek kadar yoksul olan insanlar. Tam bir boşaltma yapılmadan buraları da düzelmez. Hem yıkımı yapan müteahhit bu molozları neden kaldırmadı. Tek suçlu belediye değil." dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDEKİ BELİRSİZLİK

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Sur Belediyesi Temizlik Şubesi ve ilgili diğer birimler, sorunun hem müteahhit firmanın işini tam yapamamasından, hem de Kentsel Dönüşüm sürecinde yaşanan belirsizlikten kaynaklandığını belirterek, şunları söyledi:

"Alandaki moloz yığınları tam olarak tamamlanmadığı için tam bir temizlik yapamıyoruz. Böyle bir temizliği yapacak ekipmanlarımız da yok. Belediye olarak rutin temizliğimizi yapıyoruz. Fakat bölge dışından buraya atılan hem inşaat molozları hem çöpler sorun oluyor. Söz konusu alan çöp ve moloz döken birçok motor ve traktöre cezalar uygulayıp, ruhsatlarına el koyduk, yine de önüne geçemedik. Alanda kalan moloz yığınları yüzünden tam anlamıyla temizlik de yapamıyoruz. Diğer Belediyelerimiz ve müteahhit firma ile görüşüp en yakın zamanda temizlemek için çalışacağız."

KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI TAMAMLANDI

Söz konusu alanın "Ne olacağı ve ne zaman hayata geçirileceği" şeklinde sorumuza yanıt veren yetkililer, şu bilgileri verdiler:

"Sadece söz konusu alan değil, Kentsel Dönüşüm kapsamındaki Alipaşa ve Lalebey Mahalleleri ile ilgili Koruma Amaçlı İmar Planımızı tamamladık. Bu plan 1990 yılında çizilmişti. Günün şartlarına uygun olmadığı için revize edip Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve Büyükşehir Belediyesi'nin onayıyla yürürlüğe girdi. Oluşturulan İmar planına uygun makro plana göre projeler geliştirilecek. Söz konusu yerlerde zemin artı bir katlı olacak şekilde bazalt taşı ve ahşap uygulamalı kentin ve sokakların tarihi dokusuna uygun yapılar inşa edilecek. Bunun için birçok proje uygulamasını TOKİ hayata geçirecek. Bunları yaparken de Belediye bünyesinde oluşturulacak Danışma Meclisi'ne başvurup onay alacak. Tüm bunların ne zaman hayata geçirileceği ile ilgili net bir yanıt veremiyoruz. Bu proje, sadece Sur Belediyesi değil, Büyükşehir, TOKİ ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun koordinasyonu ile birlikte hayata geçirilecek."

Kaynak: Temsilci / Güncel

Güncel Haberler

title