Haberler

Diyarbakır Sur'da 293 Ölümcül Nokta

Güncelleme:

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'nde 'özyönetim ilanı' soruşturmasını tamamlayan savcılık ilçedeki 293 kritik noktanın tespitini yaptı. Bu noktaların çoğunda patlayıcı tuzakları olduğu belirtilen iddianamede 8 ayrı yerde keskin nişancı bulunduğu belirtildi. Görevden alınan Sur Belediyesi Eş Başkanları Seyit Narin ve Fatma Şık Barut'un da aralarında bulunduğu 6 sanık hakkında, özyenitim ilanı terör eylemleriyle birlikte değerlendirilerek 'Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istemiyle dava açıldı.


Diyarbakır'da 2 Aralık'tan bu yana sokağa çıkma yasağı sürdürülen Sur İlçesi'nde 14 Ağustos günü 'özyönetim ilan' edilmesine ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. İddianamede, Sur Belediyesi Eş Başkanları Fatma Şık Barut ve Seyit Narin'in de aralarında olduğu 4 tutuklu ve 2 tutuksuz sanık hakkında 'Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istendi.


SAVCI: PKK, BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN HEDEFİNDEN ASLA SAPMADI

PKK'nın öncelikle sözde özerk, daha sonra konfederal ve bağımsız bir devlet kurma amacına yönelik planlamalar yaptığı vurgulanan iddianamede, bu kapsamda sözde özerk bir yönetim oluşturmaya yönelik girişimlerin yoğunlaştığı kaydedildi. Savcı, PKK'nın kurulduğu günden beri Türkiye, Irak, Suriye ve İran toprakları üzerinde 'Birleşik bağımsız Kürdistan' devleti kurma hedefinden asla sapmadığını ve günümüze kadar bu hedefe bağlı hareket ettiğini kaydetti.

Savcı, örgütün 2015 yılı Ağustos ayından itibaren sözde özyönetim ilan ettiğini bunun yapılanmasının örgütün anayasası kabul edilen KCK sözleşmesinde yer aldığını belirtti. 14 Ağustos günü 'Sur Halk Meclisi' isimli grubun, terör örgütü çağrısı üzerine özyönetim açıklaması yaptığını kaydeden savcı, açıklamanın ardından çok sayıda terör eylemi olduğunu vurguladı.


AÇIKLAMANIN İÇERİĞİ HAKKINDA BİLGİM YOKTU

İddianamede, sanıklardan Sur İlçesi'ndeki özyönetim ilanına ilişkin açıklamayı okuyan Güneş Ölmez'in ifadesinde içerik hakkında önceden bilgisi olmadığını söylediği belirtildi. Ölmez, ifadesinde "Açıklama metnini tanımadığım bir anne bana verdi. İçeriğini bilmiyordum. Devlete karşı tutumum yok. Özyönetimin suç olmadığını düşünüyorum" dedi. Diğer sanık DBP Sur İlçe Eş Başkanı Ali Rıza Çiçekli ise "Basın açıklaması hakkında önceden bilgim yoktu. Metni biz hazırlamadık. Davet üzerine oraya gittim" dedi.

"METİNDEN HABERİM YOKTU"

Sur Belediyesi Eş Başkanı Fatma Şık Barut açıklamanın yapıldığı gün Hasırlı Mahallesi'ne gittiklerini belirterek, "Dernekte mahalleli bir grup bulunuyordu. Basın açıklaması yapılacağını öğrendik ama metin hakkında bilgim yoktu. Öz yönetim çağrılarından bilgim yok" dedi.

Sur Belediyesi Eşbaşkanı Seyid Narin ise, açıklamaya örgüt çağırıları ile katılmadığını söyledi.

BÖLÜNMEZ BÜTÜNLÜĞÜ HEDEF ALAN SALDIRILAR

İddianamede, terör örgütü yöneticilerinin talimatı doğrultusunda başlatılan özyönetim ilanları ile bölge illerinde hendeklerin kazıldığı ve bomba ile tuzaklandığına dikkat çekildi.

Hendekleri kapatmaya giden güvenlik güçlerine silahlı ve bombalı saldırı yapıldığını kaydeden savcı, çok sayıda güvenlik görevlisinin şehit olduğunu ve yaralandığını vurguladı. İddianamede, Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü hedef alan saldırıların artarak devam ettiği belirtildi. Bugüne kadar 17 ayrı özyönetim ilanı yapıldığını belirten savcı, özerklik ilanı sonrasında düzenlenen saldırılarda ciddi artış olduğunu söyledi.

SUR'DA 293 ÖLÜMCÜL NOKTA

İddianamede özyönetim ilanının ardından Sur İlçesi'nde yaşanan fiziki değişikliğe vurgu yapılırken, ilçede 293 kritik noktanın tespit edildiği belirtildi. Savcı, Sur İlçesi'nde 293 noktada barikat, hendek, perdeleme, rögar tuzaklaması, parke altında tuzaklanmış bomba, bomba kablolarının çekildiği evler, mayın, tuzaklanmış hendek, büyük mayın tuzaklamaları, hendek-barikat tuzaklamaları ve mevziler bulunduğunu belirtti. İddianamede, kilise ve camii gibi çok sayıda kutsal mekanın çevresine de bombalı tuzak döşendiği belirtildi. Tespit edilen noktalarda roketatar mevzisi bulunduğu belirtilen iddianamede, 293 noktanın 250'den fazlasına tuzaklanmış patlayıcılar yerleştirildiği vurgulandı.

8 NOKTADA KESKİN NİŞANCI

İddianamede, Sur'da 8 önemli noktada PKK'nın keskin nişancılarının olduğu belirtildi. 8 noktanın 4'ünde 'Zagros' adı verilen zırh delici keskin nişancı tüfeği bulunduğunu belirten savcı, bir noktada da keskin nişancı mevzisi kurulduğunu kaydetti. İddianamede Sur içinde bir noktaya tahrip gücü yüksek, 'kazan mayını' tuzaklandığı ifade edildi. Hendek ve barikatların çevresinde sanayi tüplerinden mayınlı tuzaklama yapıldığını kaydeden savcı, bazı noktalarda anahtar modüllü patlayıcı kullanıldığını, bir sokak içinde 2 leğen boyutunda kablolu mayın döşendiğini belirtti.

TÜRBENİN ETRAFI BOMBA HATTI

İddianamede, Diyarbakır'ın İslam ordularınca fethedilmesi sırasında öldüğü belirtilen Halid Bin Velid'in oğlu Hazreti Süleyman ve 27 sahabe türbesinin bulunduğu Hazreti Süleyman Camii'nin ön ve arka girişlerine komple bomba hattı döşendiği belirtildi. Uzmanlar bombanın patlatılması durumunda tarihi Hazreti Süleyman Camii'nin büyük oranda hasar göreceği endişesi taşıdıklarını söyledi.


MASUMANE BİR DÜŞÜNCE AÇIKLAMASI DEĞİL

Özyönetim ilanı yapılan yerin terör eylemlerinin odak noktası haline gelen Sur İlçesi'nde olduğunu belirten savcı, bunun masumane bir düşünce açıklaması olmadığını vurguladı.

Şüphelilerin halk üzerindeki etki ve yönlendirme gücünün bilindiğini kaydeden savcı, açıklamanın düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğini vurguladı.

"ÖZYÖNETİM PKK EYLEMLERİNDEN AYRI DÜŞÜNÜLEMEZ"

İnsanları şiddete yönlendiren açıklama içeriğinin Anayasa'ya aykırılık teşkil ettiği ve 'Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma' suçu oluşturduğunu belirten savcı, açıklamanın Türkiye Cumhuriyeti'nin bütünlüğü ve egemenliğine aykırı olduğunu vurguladı.


Açıklamadan sonra terör örgütü mensuplarının fiillerinin Türkiye Cumhuriyeti'nin birliğini bozmaya, bağımsızlığını zayıflatmaya ve egemenliği altında bulunan toprakların bir kısmına devlet idaresinden ayırmaya yönelik olduğu kaydedilen iddianamede, açıklamanın PKK/KCK terör örgütü eylemlerinden ayrı düşünülemeyeceği kaydedildi. Savcı, örgüt çağrıları, özyönetim açıklaması ve terör saldırılarının bir sistem içerisinde ve planlı yapıldığını vurguladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sur Belediyesi Seyit Narin Diyarbakır Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir?
title