Haberler

Diyarbakır Serê Salê Kutlandı

Güncelleme:

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kültürel mirası korumak amacıyla, binlerce yıldır 13 Ocak gecesinde kutlanan ve yılın başlangıcı olarak kabul gören Serê Salê'yi kutladı.

Kürtler tarafından binlerce yıldan beri 13 Ocak tarihi yeni yıl başlangıcı olarak kutlanıyor. Kürtlerin asırlardan beri kutladıkları bu Güneş takvimi Mezopotamya'nın kadim halklarından Sümerler ve Babillere kadar uzanıyor. Daha sora Büyük İskender'in ardılları olan Selevkuslar bu takvimi kullanırlar. Selevkuslardan Sezar'ın isteğiyle Romalılara, buradan da Hıristiyanlara geçmiştir. Mezopotamya halkları binlerce yıldır bu takvime göre 13 Ocak tarihini yeni yılın başlangıcı olan sere salê olarak kutluyor.

Serê Salê ( Yılbaşı ) kutlamalarında kadın kılığına giren bir erkek ve erkek kılığında bir kadın ile Kalikê Sersalê (Yılbaşı dedesi) rolünde davul zurna eşliğinde kapılar dolaşılır, gidilen evlerde maniler söylenerek, skeçler oynanır, halaylar çekilir. Ev sahipleri de sere salê ekibine evde bulunan şeker, bulgur, kuruyemiş, pestil gibi gönlünden ne koparsa hediye olarak verir.

Giderek azalan bu kültürel mirasın korunması ve yaşatılması için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı, Diyarbakır Kent Müzesi, Dicle Fırat Kültür ve Sanat Derneği ve Lalebey Eşit Özgür Yurttaş Derneği ile birlikte Suriçi Bölgesi'nde etkinlik düzenledi. Cemilpaşa Konağı'nda toplanan Sur Belediyesi Eş Başkanı Fatma Şık Barut, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe, Kültür ve Turizm Müdürü Cevahir Sadak, Dicle Fırat Kültür ve Sanat Merkezi oyuncularıyla birlikte Alipaşa ve Lalebey Mahallelerinin sokaklarında davul zurna eşliğinde "Ser salê we Piroz Be" diyerek dolaştı. "Serê salê, bine salê, xwidê azadî û aşîtiyê bide her malê" diye mani okuyarak, kapısını çaldıkları evlerde ilgiyle karşılanan serê salê ekibine para ve çeşitli yiyecekler ikram edildi.

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe, binlerce yıldan beri Mezopotamya topraklarında bu kutlamanın yapıldığını anımsatarak, bulundukları Cemilpaşa Konağı'nın da kimbilir kaç kez bu yılbaşı kutlamalarına tanık olduğunu belirtti. Cebe, bu geleneksel kültürü koruyup yaşatacaklarını söyleyerek, "Umud ediyoruz ki bu geleneksel kültür tıpkı Newroz bayramı gibi halkımız tarafından sahiplenilerek, kutlanmaya devam eder" dedi.

Kutlamalar Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda devam etti. Dicle Fırat Kültür ve Sanat Derneği sanatçılarının katıldığı etkinlikte skeç ve govendin yanısara Rênas Pîro, Koma Agiren Rojê, Axin Bîro, Jiyara ve Koma Worşin'in dinletisiyle sürdü.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Mezopotamya Yılbaşı Sezar Dicle Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title