Haberler

Diyarbakır Resmi Kayıtlara Göre 97 Yaşında Olan Şahi Ninenin 5 Kuşaktan 450 Torunu Var

Resmi kayıtlara göre 97 yaşında olan Şahi Ninenin 5 kuşaktan 450 torunu varDİYARBAKIR'da, yaşayan resmi kayıtlara göre 97, ama yakınlarına göre 130 yaşında olduğu belirtilen ve başından 3 evlilik geçen Şahi Tayurak'ın 5 kuşaktan 450 torunu olduğu belirtildi.

Resmi kayıtlara göre 97 yaşında olan Şahi Ninenin 5 kuşaktan 450 torunu var

DİYARBAKIR'da, yaşayan resmi kayıtlara göre 97, ama yakınlarına göre 130 yaşında olduğu belirtilen ve başından 3 evlilik geçen Şahi Tayurak'ın 5 kuşaktan 450 torunu olduğu belirtildi. Yakınları, hiç bir rahatsızlığı bulunmayan, burnundan her gün tütün çeken Şahi Tayurak'ın yaşam sırrını ise kahvaltısından eksik etmediği yoğurt ve yumurtaya bağlıyor.

Merkez Sur İlçesinde müstakil bir evde yaşayan resmi nüfus cüzdanında 1919 doğumlu olan ancak yakınları tarafından gerçek yaşının 130 olduğu belirtilen Şahi Tayurak'ın 5 kuşakta 450 torunu olduğu belirtildi. Şahi ninenin kimlikteki doğum tarihi 1919 yazması ve kızı Telliye Tayurak'ın kimliğinde doğum tarihinin 1926 yazması nedeniyle yakınları resmi kayıtların yanlış olduğunu Şahi Tayurak'ın 130 yaşında olduğunu belirtiler.

Başından üç evlilik geçen Şahi ninenin ilk evliliğinden 2, ikinci evliliğinden ise 5, üçüncü evliliğinden çocuğu olmayan Şahi Tayurak, oğlu Cemal Tayurak ve ailesiyle birlikte yaşıyor. Yıllara meydan okuyan Şahi Tayurak'ın oğlu Cemal Tayurak, annesinin beşinci kuşaktan torununu gördüğünü, üç yıl önce yaptığı bir hesaplamada toplam torun sayısının 450 olduğunu belirterek, "Annemle bazen sohbet ederken geçmişi anlattığında çok duygulanıyorum. Annem açlık, sefalet yıllarını anlatıyor. İnsanların elbisesinin, ayakkabısının olmadığı yılları anlatıyor. Şimdi annemin kesin torunlarını hesaplamak için tüm kardeşlerimi, kuzenlerimi, yeğenler ve torunlarının arayıp liste yapmam gerekecek" dedi.

Şahi Tayyurak'ın en büyük çocuğu 90, en küçük çocuğu ise 60 yaşında olurken, en büyük torununun 70, en küçük torunu ise 2 yaşında olduğu belirtildi. Yakınları, şimdiye kadar sadece bir kez Safra kesesinden taş alınan Şahi Tayyurak'ın hiç bir rahatsızlığı bulunmadığını, yaklaşık 15 yıl önce yapılan kemik muayenesinde yaşının 97 olduğu belirtiler. 1945'teki İskan Kanunu'ndan sonra köy muhtarı tarafından nüfusa kaydı yapılan Şahi Tayurak'ın gerçek yaşının belirlenmesi için çocukları bir kez daha kemik yaşının tespitini istiyor.

Sol gözü görmeyen kulağı da ağır işiten Şahi Tayurak'ı görmeye gelen 90 yaşındaki kızı Telliye Tayurak, annesini görünce gözyaşlarını tutamadı. Kürtçe konuşan Şahi Tayurak, "Atatürk görmedim ama Silvan'a geldiğini söylediklerini hatırlıyorum. Büyük kıtlığı hatırlamıyorum ama ikinci kıtlıkta, dağ köylerinden insanlar gelip köyümüzden pancar toplardı. Bir de Şeyh Sait İsyanı'nı çok iyi hatırlıyorum. Benim yaşım çok büyük, bence ben 150 yaşındayım"dedi.

Yıllara meydan okuyan ve tarihe tanıklık eden Şahi Tayurak'ın sağlıklı yaşam sırrını çocukları, sabah kahvaltılarında yediği yoğurt ve yumurtaya bağlıyor. Yoğurt ve yumurtayı sofrasından eksik etmeyen Şahi Tayurak yıllardır burnundan çektiği tütünü de eksik etmezken, çocukları, çok fazla ekmek yemediğini yağlı ve sulu yemeği de fazla tüketmediğini söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Silvan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title