Haberler

Diyarbakır Mahkemesi Eşbaşkanlık Uygulamasını Durdurdu

Güncelleme:

Mahkeme'den HDP'ye şok! Belediyelerdeki "eşbaşkanlık" uygulamasıyla ilgili yürütmenin durdurulmasına karar verildi.

Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi; Çınar, Hani, Silvan, Bismil, Lice, Sur ve Bağlar ilçe kaymakamlıklarının, belediye meclisince alınan "Eşbaşkanlar çalışma yönetmeliği" kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması yönündeki başvuruyu değerlendirdi.

Mahkeme, yaptığı incelemenin ardından eş başkanlık uygulamasının hukuka uygun olmadığını kararlaştırdı.

Kararda, belediye meclis kararıyla kabul edilen yönetmeliğin, usule göre seçilmiş belediye başkanına ait yetkilerin yasalarda düzenlenmeyen ve "eşbaşkan" olarak tabir edilen bir kişi ile paylaşılmasını öngördüğü ve belediye başkanını yetkilerini tek başına kullanmakta işlevsiz kıldığı vurgulandı.

Mahkeme, kararında şu ifadelere yer verdi:

"Anayasa, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nda ve başka yasalarda belediye eş başkanlığıyla ilgili bir düzenleme yapılmadığı, yasada belediye organlarının, belediye meclisi, belediye encümeni ve belediye başkanını ifade ettiğinin belirtildiği, eş başkanlık kurumuyla ilgili olarak sadece Siyasi Partiler Kanunu'nda bir düzenleme yapıldığı, yönetmeliğe dayanak alınan Belediye Kanunu'nda ise belediye eş başkanı müessesine yer verilmediği; dolayısıyla yasalarda öngörülmeyen belediye eş başkanlık hususunun yönetmelik ile düzenlendiği anlaşılmaktadır. Bu durumda 'Belediye eş başkanları çalışma yönetmeliği'nin kabulüne ilişkin meclis kararında hukuka uygunluk görülmemiştir."

"TELAFİSİ GÜÇ ZARARLAR ORTAYA ÇIKARACAK"

"Dava konusu işlemin uygulanmaya devam edilmesi halinde, belediye eşbaşkanlığı yönetmeliği ile belediye başkanı dışında getirilen ve 'eşbaşkan' olarak tabir edilen kişinin belediye başkanı sıfatıyla yapacağı iş ve işlemlerin usulsüz ve geçersiz olacağı, bunun da idari işleyişte ileride telafisi güç ya da imkansız zararları ortaya çıkaracağı da açıktır" denilen kararda, söz konusu gerekçelerle yürütülmesinin durdurulmasına karar verildiği kaydedildi.

Diyarbakır Valiliği de bir süre önce mahkemeye yaptığı başvuruda, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin "Eşbaşkanlar çalışma yönetmeliği" ile ilgili aldığı kararın hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle, iptali ve yürütmenin durdurulmasını istemişti.

Valiliğin başvurusu üzerine açılan dava Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi'nde görülüyor.

YASAL DEĞİŞİKLİK TALEBİ

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, söz konusu karara ilişkin, Türkiye'deki bir siyasi parti ve çok sayıda belediyenin eş başkanlık uygulamasını fiilen gerçekleştirdiğini belirterek, "Bunun dünyada örnekleri bulunmaktadır. Yargı yürürlükteki yasalara uygun görmediyse TBMM'nin yasal değişiklik yaparak konuyu yasal hale getirmesi gerekir" dedi.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Bismil Silvan Lice Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500

Yorumlar (7)

Mechul:

ULEN BUNLARIN KENDİLERİ İNSAN VASIFLARINA UYGUN DEĞİLKİ YAPTIKLARIDA HUKUKA UYGUN OLSUN SALLAYIN GİTSİN

26
4
yanıtYanıtla
amedli:

buna oy veren de bunun gibi tipsizdir

19
6
yanıtYanıtla
diyarbekirli:

sapiktir demek istiyorsun:)

yanıt0
yanıt0
TURKİYE:

Bence bağlar belediyesindeki eşbaşkanlığı eşref kazansın :)

3
2
yanıtYanıtla
ERZURUMLİ:

ADAM ERKEKLİĞİNDEN SOĞUR LA BU NE

3
0
yanıtYanıtla
GAZI KARTAL:

KISANAK HALKIN VERGILERI ILE ULKEYI BOLMEYE, AYRISTIRMAYA, KAN AKITMAYA HIC HAKKIN YOK ALDIGIN MAAS HARAM OLSUN, DEVLET GOREVI HALKA HIZMET ICINDIR. TORERIZE ETMEK DEGILDIR

1
0
yanıtYanıtla
nowa:

lan bukadarmi dustunuz acaba 1 miliyun turk dirnagi yaparmi kendi kendinize dengezizce konusuyursunuz

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title