Haberler

Diyarbakır Köy Tavuğuna Özlem Duyanlar Için Üniversitede Organik Tavuk Yetiştiriliyor

Köy tavuğuna özlem duyanlar için Üniversitede organik tavuk yetiştiriliyorDİCLE Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından 'Organik Tarım Kümelemenme Projesi' kapsamında üniversitesinin kampüsünde, köy tavuğu etine özlem duyanlar için organik tavuk yetiştiriliyor.

Köy tavuğuna özlem duyanlar için Üniversitede organik tavuk yetiştiriliyor

DİCLE Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından 'Organik Tarım Kümelemenme Projesi' kapsamında üniversitesinin kampüsünde, köy tavuğu etine özlem duyanlar için organik tavuk yetiştiriliyor.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nca yürütülen ve Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından "Organik Tarım Kümelemenme Projesi" kapsamında organik tavuk yetiştirme projesi hayata geçti. Projenin koordinatörlüğünü kapan Ziraat Fakültesi Zooteknik Bölüm Başkanı Doç.Dr. Muzaffer Denli, organik etlik tavuk yetiştiriciliği bölgede ilk kez uygulandığını ifade ederek, bu faaliyetin bölge için bir örnek model olma özelliği taşıdığını söyledi. Organik tavuk yetiştiriciliğini yaygınlaştırmayı hedeflediklerini dile getiren Doç.Dr.Denli, şunları söyledi:

"Projemiz GAP Kırsal Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nca yürütülen 'Organik Tarım Kümelemenme Projesi 'kapsamında, Karacadağ Kalkınma Ajansı'nca desteklenen pilot bir uygulamadır. Proje kapsamında bölgemizde organik tavuk yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak istiyoruz. Proje kapsamında hem üretimimiz söz konusu olacak. Özellikle bölgemizde bir alternatif hayvancılık faaliyeti olarak, bu işe gönül verenler, yapmak isteyenlere özel uygulamalı bir eğitim vermeyi düşünüyoruz. Bu işi yapacak olanların sürdürülebilir bir şekilde, önce bu işin bilimsel olarak nasıl yapıldığını öğrenmesi ve daha sonra kendi kuracakları işletmelerde sürdürebilir bir üretim faaliyetini yapmalarıdır. Organik tavukçulukta, aynen köylerdeki gibi hayvanların doğal davranışlarını sergileyebilecekleri bir yetiştirme ortamı sunuyoruz. Burada önemli olan durum, havyanların çok güvenli yem tüketmelerini sağlamaktır. Çünkü, yemlerinde kullanacağımız tüm yem ham maddeleri hepsi tam kontrollerden geçmiş, özellikle antibiyotik kullanılmadığı, kalıntının olmadığı, güvenilir yemlerle beslenmesi, üretim alanınında önplana çıkıyor. Diğer önemli bir özellik hem köy tavukçuluğunda hem de endüstriyel tavukçuluktan yetiştirme sistemi çok farklıdır. Burada hayvanlar gezebilecekleri kadar dışarı çıkabiliyorlar. Kümesteki iç alanlar daha çok geniş ve daha fazla alan ayrılmış durumda. Bir diğer önemli özellik ise normalde endüstriyel tarımda tavuklar 45 günde kesime gönderilirken, burada ise süre 2 katına çıkıyor. Yani 90 gün sonra kesime gönderiliyor. Hem beslenme hem de kesim süresinin uzun olması buradaki tavukların, köy tavuğu etine benzer üretim oluyor. Bu da özellikte tüketicinin köy tavuğuna duyduğu ihtiyacı karşılayabilecek bir üretim modeli oluyor."

"YILDA 10 BİN TAVUK YETİŞTİRECEĞİZ"

Doç.Dr.Muzaffer Denli, proje kapsımda yılda 10 bin tavuk yetiştireceklerini ifade ederek, satışları ise organik pazarlarda gerçekleştireceklerini Söyledi. Denli, "Oluşturduğumuz tesislerde yılda 4 dönem şeklinde her dönemde 2 bin 500 tavuk yetiştirerek, yılda 10 bin adet tavuk yetiştirmeyi planlıyoruz. Diğer yanda organik yem üretimimiz de söz konusu olacak. Günde yaklaşık 16 ton organik tavuk yemi üretebileceğiz. Bu da çok önemli, çünkü bölgemizde organik tavukçuluk yapmak isteyenlere organik yem tedariği sağlamaları için adım atmış olacağız. Tavukların pazarlama konusu ise taleple ilgilidir. Eğer iç pazarda telep olursa, birinci önceliğimiz iç pazardır. Bizim burada amacımız üretimizi çoğaltmak değil, bir model oluşturmaktır. Bu modeli çiftçilere öğretmektir. Tüketiciler bu et tadını aldıklarında buna daha fazla ilgi duyacaklarını umut ediyoruz. Bu şekilde girişimciler bu faaliyet alanına girecekler. Ziraat Fakültesi'nin döner sermayesi bunların satışlarından sorumlu olacaktır. Dışarıda oluşan organik pazarlarda da ürünlerimiz satışa sunulacaktır" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Dicle Üniversitesi Karacadağ Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title