Haberler

Diyarbakır İthal Aday İstemiyor

Diyarbakır’da sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, siyasi partilere yerli aday göstermeleri çağrısında bulundu.

Diyarbakır'da sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, siyasi partilere yerli aday göstermeleri çağrısında bulundu. STK temsilcileri, toplumun sorunlarını bilen ve Kürt sorununa duyarlı kişileri Meclis'te görmek istediklerini belirtti.

Diyarbakır'da faaliyet yürüten sivil kuruluşlarının temsilcileri, 7 Haziran genel seçimleri için milletvekilli adaylarını belirleme çalışmalarını sürdüren siyasi partilere çağrıda bulundu. STK temsilcileri, ithal milletvekili istemediklerini bu nedenle yerli adayların gösterilmesi gerektiğini belirterek, toplumda karşılığı olan, sorunları bilen, Kürt sorununa duyarlı ve sadece Diyarbakırlı olan değil, aynı zamanda Diyarbakır'da ikamet eden kişileri Meclis'te görmek istediklerini vurguladı.

"MEVCUT YASA ENGEL OLUŞTURUYOR"

Konuya ilişkin İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) Başkanı Mehmet Kaya, sözlerine mevcut Siyasi Partiler Yasası'nı eleştirerek başladı. Yasanın, toplumu temsil eden adayların belirlenmesine engel olduğunu belirten Kaya, tamamen merkezin ve parti liderinin iki dudağının arasında adayların belirlendiği bir sistemin olduğunu ifade etti. Öncelikle yapılması gerekenin bu yasanın değiştirilmesi olduğuna dikkat çeken Kaya, "Bugün belki de toplumun sorunlarının Meclis'e taşınmamasının altında yatan en önemli neden gerçek alamda vatandaşın kendisini temsil eden adayı seçmemesinden kaynaklanıyor. Milletvekili ile vatandaş arasında sorunu iletme ve çözme anlamında önemli bir diyalogsuzluk var. Bunu aşmak için de partilerin o kenti temsil edecek adayları sadece kendi parti tabanlarına sorarak değil, o kentin vatandaşlarına, muhtarlarına, sivil toplum kuruluşu üyelerine ve kentin dinamiklerine sorarak oluşturması nispeten bu sorunun çözülmesine katkı sağlayacaktır" dedi.

"YÖNETİME TOPLUMU KATABİLMELİ"

Her ilin ve bölgenin kendine özgü dinamiklerinin ve sorunlarının olduğuna da işaret eden Kaya, "Bugün bölgede öncelikle Kürt sorununda diyalog ve çözüm geliştirebilen, toplumla ve sivil toplumla diyalog kurmasını becerebilen adayların belirlenmesinde fayda var. Ayrıca yönetime, sivil toplumu ve vatandaşı ortak edebilecek, katabilecek aday profili oluşturmasında fayda var. Özellikle daha çok batıya yerleştikten sonra parti tavanından gelen aday profilinin bu kente faydalı olmadığı da geçmiş dönemlerde görüldü. Onun için bu uygulamadan da vazgeçilmeli" diye konuştu.

"DİYARBAKIR'DA İKAMET EDEN KİŞİLER OLMALI"

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, bölgenin politik bir bölge olduğuna belirterek, yıllardır çatışmaların yaşandığı bölgelerde siyasi partilerin önümüzdeki seçimlerde mutlak suretle adaylarını hassasiyet içerisinde belirlemesi gerektiğine vurgu yaptı. 7 Haziran seçimlerinin önceki seçimlerden çok farklı ve kritik olduğuna işaret eden Ebedinoğlu, hem Türkiye'nin geleceğinin yeni bir inşasının söz konusu olduğunu hem de Kürt sorununun çözümü noktasında tarihi bir süreçten geçildiğini aktardı. Bu nedenle siyasi partilerin alacağı kararların bütün Türkiye'yi bağladığını ifade eden Ebedinoğlu, "Meclis'e girecek olan kişilerin mutlak suretle kendi ilindeki ve tabanındaki sorunu bilmesi gerekiyor. Geçmiş dönemlerdeki seçimlerde bizim tek istediğimiz adayların yerelden olması ve kendi ilinde ikamet eden insanlardan oluşmasıydı. Yıllardır, Diyarbakırlı olup, ancak kenti 20-30 yıl önce terk etmiş, sadece siyasi bir aktör olarak ortaya çıkan kişiler aday adayı oluyordular ve partiler de bunları aday gösteriyordu. Ancak biz bu milletvekillerini 4 yıllık dönem içerisinde belki de ilimizde 20 defa göremedik. Bazılarını hiç göremiyorsunuz. Onun için mutlak suretle halkın içinden, tabanın içinden çıkmış karşılığı olan kişilerin değerlendirilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

"HASSAS BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ"

Adayların koltuk doldurmak ya da seçim kazanmak için gösterilmemesi gerektiğini de belirten Ebedinoğlu, "Sonuçta vekil deniyor. Halkın, toplumun vekili olarak Meclis'te görev alacak olan kişilerin mutlak suretle halkın içerisinde, bu bölgede yaşayan ve bu ilde ikamet eden insanlardan oluşması gerekiyor. Aksi takdirde yine sadece koltuk doldurmak için ve seçim kazanmak için atılan adımlar ne ilimize, ne bölgemize ne de ülkemize hizmet etmeyecektir. Halkın istediği isimlerden seçilmesi gerekiyor. Aynı zamanda, hassas bir süreçten geçiyoruz. Umuyor ve diliyoruz ki, siyasi partilerimiz, çözüm süreci ile birlikte barış ve kardeşliğin yeşerdiği bu günlerde karşılığı ve Kürt sorununa duyarlı olan, sorunları temelden bilen insanları Meclis'e taşırlar" ifadelerini kullandı.

"YERLİ VE ÇALIŞKAN OLMALI"

Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD) Başkanı İmam Taşçıer ise Diyarbakır'ın İstanbul, Ankara ya da İzmir gibi büyük bir şehir olmadığını, bu nedenle de adayların yerli ve çalışkan olması gerektiğini kaydetti. Diyarbakırlı olup, Diyarbakır'da ikamet eden ve tanınan insanların aday olarak gösterilmesini temenni ettiklerini anlatan Taşçıer, şunları söyledi:

"Önceki seçimlere baktığımız zaman dışarıdan gelen adaylar var ya da Diyarbakırlı olup da Ankara, İstanbul gibi metropollerde yaşayan vekiller var. Bunların yeteri kadar Diyarbakır'ın sorunlarına eğilmediğini ve yeteri kadar halkı temsil etmediğini görüyoruz. Örneğin bir önceki seçimde iktidar partisinden seçilen bazı milletvekillerinin ben isimlerini bile bilmiyorum. İktidar partisi bir hizmet partisidir aynı zamanda. Vekil gelip, sokak sokak, ev ev ve cadde cadde gezecektir. Ancak ben Diyarbakır'da siyasetle uğraşan biri olmama rağmen isimlerini bile sayamam. Bu şekilde temsiliyet olmaz."

"MİLLETVEKİLİ HALKIN İÇİNDEN ÇIKMALI"

Seçimlerin il bazında yapıldığını bu nedenle yerelden adayların olması gerektiğini vurgulayan Taşçıer, şunları kaydetti:

"İl bazında seçim yaptıkları için o ilin sorunlarını daha iyi anlayan, o ili temsil edebilen, o ilde yaşayan ve halkın taleplerini bilen insanların olmasında yarar var. Milletvekilliği demek uzman insanlar değildir. O zaman profesörlerden bir meclis kurardılar. Milletvekili demek halkın içinden çıkmış, temsil gücü olan insanlar demektir. Diyarbakır'da maalesef bugüne kadar seçimlerin çoğunda bu halkın temsiliyeti yeteri kadar olmadı. Bizim temennimiz bu seçimlerde bütün partilerin tercihlerini Diyarbakır'da yaşamış, Diyarbakır'ı, kültürünü, sosyal ilişkisini ve tüm dokusunu anlayan insanları temsil edebilen adaylar göstermesidir."

"TOPLUMUN HAKİKATİNİ ÖZÜMSEMELİ"

AZADİ Hareketi Sözcüsü Adem Özcaner de Diyarbakır halkının en temel sorunlarını başında Kürt meselesi geldiğini belirtti. Bu nedenle adaylarda daha detaylı özelliklerin çok fazla öncelenmediğini anlatan Özcaner, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Doğal olarak da Kürt meselesine sahip çıkan, sağlıklı bir yaklaşım sergileyen ve bundan kaynaklanan toplumsal, sosyopolitik ve kültürel hassasiyetlerin farkında olan adaylar baz alınmalı. Ancak biliyorsunuz Kürt halkı medeni bir halktır, modernize olmuş bir halktır. Büyük çoğunluğu büyük şehirlerde yaşamaktadır. Daha farklı hassasiyetleri de var. Bunun başında sahip olduğu inanç ve onun getirdiği hassasiyet. Yoğunluğu muhafazakar bir halk. Kürt halkının en fazla benimsediği aday profili içinde dini değerleri ile barışık olan muhafazakar adayların seçilmesi öncelikli bir tercihtir. Kentin sosyopolitik meselelerinin yanında kültürel zenginliği var. Birçok dine, mezhep ve meşheplere beşiklik eden bir coğrafya. Bu nedenle, dinsel ve toplumsal dinamikleri temsil eden adayların da bulunması tercih edilecek bir kriterdir. Bir bütün olarak da medeni dünyanın siyasetine entegre olmuş, şeffaf legal ve sivil siyasete inanmış demokratik kişilikler olmalı. Hem dünya siyasetine hakim olan toplumsal dinamiklerle barışık bir diyalog üslubunu sahip olan insanlar bence toplumun benimseyeceği aday profilleridir. Bu tabi ki ithal adaydan kasıt Kürtlerin ve bölgede yaşayan insanların derdini anlamayan bir aday profili ise ben de eleştiriyorum. İthal aday olmaması gerekiyor. Toplumun gerçekliğini ve hakikatini özümsemiş insanlar olması lazım. Kürdistan halkını temsil eden aday profilinin ortaya çıkarılması en doğrusudur. Bu çok sığ yaklaşımla il düzeyinde, aşiret temelinde ya da farklı toplumsal etnik unsurlara münhasır bir seviyeye inmemesi lazım. Kürdistan'ın bir ilinde yaşayanın diğer ilinde gösterilmesi bence sorun değil. Çünkü Kürdistan'da ilden ile sorunlar değişmiyor. Ortak sorunlar yaşanıyor. Diyarbakır'da aday gösterilecek bir şahsın Van'dan olmasında ya da Batman'da olması çok doğru değil. Ama bunların belli bir ölçekte olması lazım." - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İmam Taşçıer Diyarbakır Dicle Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title