Haberler

Diyarbakır İş Dünyası ile Buluşma" Toplantısı (2)

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Bir sistem değişikliğine gitmek gerekir. Çünkü bu ulus devlet modeliyle yaklaşık 100 yıldır Türkiye, bu süreç içerisinde sorunlarını çözemedi. Bu sürede yeni sorunlar oldu" dedi.

Eker, Diyarbakır Ticaret Borsası'nda, Diyarbakır İş Dünyası ile Buluşma Toplantısı'nda, Türkiye'de ulus devlet modelinin değişmesi gerektiğini belirtti. Bu konunun siyasi olarak üzerinde durularak çözülmesi gerektiğini söyleyen Eker, şöyle konuştu:

"Amaç; Türkiye'yi daha demokratik, daha sivil bir rejimle yönetilir hale getirmek. Türkiye'nin demokratikleşmesini bunun için gerekli dönüşümü sağlamak. Bunun için gerekli olan bir anayasa yapmak. Bir sistem değişikliğine gitmek gerekir. Çünkü bu ulus devlet modeliyle yaklaşık 100 yıldır, Türkiye bu süreç içerisinde, sorunlarını çözemedi. Bu sürede yeni sorunlar oldu."

"Huzura barışa susamış şehir Diyarbakır'dır. Bu bölgedir, çünkü en çok kan kaybeden, en çok gözyaşı döken bölgemizdir burası" diyen Eker, Çözüm Süreci'ne herkesin kendinden yola çıkarak katkı sunması gerektiğini vurguladı. Eker, "Başkasını, ötekini eleştirmeden, onu suçlamadan, kendimizle ilgili 'acaba biz neyi eksik yaptık, hangi yeni adımı atarsak en doğru yola bizi götürür', bunun hesabını yapmamız lazım" dedi.

Son 12 yılda Diyarbakır'a birçok alanda toplamda 24 milyar lirayı bulan yatırım yapıldığına aktaran Eker, son 10 yılda Diyarbakır'da ihracatın yüzde 39 arttığına vurgu yaptı.

Yapılan proje ve yatırımların tamamlanmasının huzur, güven ve istikrarın olmasına bağlı olduğuna dikkati çeken Eker, şöyle devam etti:

"Huzur ve güven olmazsa, eğer istikrar olmazsa bu sulama yatırımları ve barajların yapımı gecikir. Problem burada, çünkü bunu istemeyenler var. Buraya saldırılar düzenleniyor, kimsenin sesi çıkmıyor. Yani yatırım, su ve sulamanın kimsenin ideoljisine zararı yok, sadece verimi artırır."

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise Türkiye, bir taraftan büyüyüp gelişirken, diğer taraftan da kendi içerisindeki dengesizlikleri aşma çabası içerisinde olduğunu söyledi.

Son yıllarda Diyarbakır ve bölgesinde çok daha güçlü bir kalkınma perspektifi ortaya konulduğunu kaydeden Yılmaz, şu ifadelere yer verdi:

"Bu bölgemizde uzun süredir uyuyan bir potansiyel var. Varlık içinde yokluk çekiyoruz. Yoksulluğun ve işsizliğin bu bölgede yaşanmaması gerekiyor. Tarihi ve kültürel değerlerimiz çok güçlü. Tarımsal düzenlemelerimiz muazzam. Silvan Barajımız bittiği zaman 200 bin kişiye istihdam sağlayacak."

(Bitti)

Kaynak: AA / Yerel

Mehmet Mehdi Eker Cevdet Yılmaz Diyarbakır Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title