Haberler

Diyarbakır Heyeti İzmir Modelini İnceledi

Güncelleme:

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi heyeti, İzmir Belediyesinin yerelde kalkınma modeli olan Bayındır ve Tire'deki kooperatifleri yerinde inceleyerek, deneyimlerini paylaştı

İzmir Enternasyonal Fuarı nedeniyle İzmir'de bulunan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş ve beraberindeki Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe, Kültür ve Turizm Müdürü Cevahir Sadak Düzgün, Destek Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Kaya, ve Fen İşleri Daire Başkanı Bülent Uçan İzmir'deki sözleşmeli üretim modellerini yerinde inceleyerek, deneyim paylaşımında bulundu.

Diyarbakır heyetine, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ziya Çavdar, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Barış Karcı, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Konak eski Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ ile Ziraat Mühendisleri İzmir Şubesi Başkanı Ferdan Çiftçi eşlik etti.

Heyet ilk önce Torbalı ilçesinde bulunan Bayındır Çiçek Üreticileri ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne gitti. Burada kendilerini karşılayan Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy Sümerkan çalışmaları hakkında bilgilendirme yaptı.

Sümerkan, 2000 yılında kurdukları kooperatifin sivil toplum örgütleri içerisinde en güçlüsü olduğunu belirtti. Kooperatife kayıtlı 360 üreticinin bulunduğunu söyleyen Sümerkan, ilkbahar ve sonbaharda yaklaşık 4 bin kişiye istihdam sağladıklarını söyledi. Türkiye'de ilk defa sözleşmeli üretimin İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yapıldığını belirten Sümerkan, belediyenin kırsaldan kalkınmayı hedefleyen politika uyguladığını söyledi. Emeğe saygı ile yola çıktıklarını belirten Sümerkan, amaçlarının üreticinin ekmekteki dilimini arttırmak olduğunu söyleyerek, Diyarbakır'da da bu uygulamanın hayata geçmesi için katkıda bulunmak istediklerini belirtti.

ÇAĞDAŞ: YEREL EKONOMİYİ GÜÇLENDİRECEĞİZ

Çağdaş ta yerel yönetimlerin sadece altyapı çalışmalarından ibaret olmadığını ve yerel ekonomiyi güçlendirmek için de adımlar atacaklarını söyledi. Siyaseten sadece emek sömürüsüne bağlı olmayan kooperatifçilik gibi alternatif üretim biçimlerinin mutlaka olması gerektiğini önemsediklerini söyleyen Çağdaş, "Emeğin korunması amacıyla üreticinin örgütlenmesini önemsiyoruz. Siyaseten önümüze koyduğumuz bazı hedefleri buradaki üreticilerle ve sizlerin desteğiyle oluşturduğu bir yapıyı yerinde görmek, izlemek ve bu modeli Diyarbakır'da farklı alanlara taşımak amacıyla buradayız" dedi.

Heyet daha sonra İzmir'in Tire ilçesindeki Tire Süt Kooperatifi'ne gitti. Kooperatifin Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük kooperatifin çalışmaları hakkında bir sunum yaptı. Eskiyörük, 1967 yılında kurulan kooperatifin üretim maliyetini düşürüp süt kalitesini arttırarak, üreticinin daha fazla kazanç elde etmesi için birçok projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti. Eskiyörük, amaçlarının üreticinin yerinde üreterek yaşamını sürdürmesi ve bu sayede köyden kente göçün önlenmesi olduğunu söyledi.

EGE'NİN DENEYİMİNİ PAYLAŞACAĞIZ

Kooperatifçilik konusunda Ege'nin deneyimi paylaşmak için geldiklerini belirten Çağdaş da "Sistemlerin ülke ekonomisine dayattıkları tekelleşmeye karşı farklı bir ekonomik üretim şekli olduğuna dair bir kanaatin canlı örneklerisiniz. Biz küçük üreticileri örgütleyerek ülke ekonomisine fayda sağlayabiliriz" dedi. Diyarbakır başta olmak üzere bölgenin tarım ve hayvancılık konusunda muazzam potansiyele sahip olduğunu ancak bugüne kadar yanlış teşvik politikalarıyla istihdama ve üretime dönüşmediğini anımsatan Çağdaş, belediyelerin artık hizmet verdiği halkın ekonomik değerlere direk müdahil olmasını ve bunda rol almak istediklerini belirtti. Tarım ve hayvancılığı desteklemek ve üreticileri örgütlemek amacıyla Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı oluşturduklarını belirten Çağdaş şöyle konuştu: "Kendi ekonomik potansiyellerini geliştirmek ve bir o kadar da istihdama yönelik çabaları örgütleyebilmek ve bunun sonucunda da ülke ekonomisine yerelden de bir katkı sağlamayı hedefliyoruz".

İNSANLAR DOĞDUĞU YERDE DOYMALI

"Yerelde ekonomik desteklerle insanların kentte ihtiyaç duyduğu istihdam boyutunu yerinde çözebilirsiniz" diyen Çağdaş, "Sağlık, eğitim ve altyapı hizmetlerini de götürdüğünüzde insanlar doğduğu yerlerde artık doymaya da başlar. Bu ülke muazzam potansiyele ve zenginliklere sahiptir. Doğru karar mekanizmaları işlettiğinizde zoru başarabiliriz. Siz doğru bir noktaya getirmişsiniz. Bizler de kendi üreticilerimizi örgütleyecek deneyim aktarımı konusunda sizlerden destek isteyeceğiz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Mehmet Kaya Diyarbakır Tire Ekonomi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title