Haberler

Diyarbakır Hdp'li Erdoğmuş, Mikrofonu Ele Geçirip, 'Bomba Var' Deselerdi, Binlerce İnsan Kırımdan...

Hdp'den Diyarbakır Milletvekili seçilen eski müftü Nimetullah Erdoğmuş, Diyarbakır'da HDP mitinginde patlatılan bombaları anlatırken, Sahnedeki insanlar mikrofonu ellerine geçirip, anonslarını yapabilselerdi, 'bomba var dağılın' deseydiler, binlerce insanımız kırımdan geçecektidedi.

Hdp'den Diyarbakır Milletvekili seçilen eski müftü Nimetullah Erdoğmuş, Diyarbakır'da HDP mitinginde patlatılan bombaları anlatırken, Sahnedeki insanlar mikrofonu ellerine geçirip, anonslarını yapabilselerdi, 'bomba var dağılın' deseydiler, binlerce insanımız kırımdan geçecektidedi.

SONUÇLARI BİLİYORLARDI, BOMBALAR SEÇİMİN İPTALİNE YÖNELİKTİ

Hüda-Par üyesi Yeni İhya-Der Başkanının öldürülmesinin ardından çıkan olaylarda yaralanan DHA muhabirleri Canan Altıntaş ve Serdar Sunar için DHA Diyarbakır Bürosunu ziyaret eden HDP Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, Diyarbakır'da HDP mitinginde bomba patlatılması ve sonrasında yaşanan olaylar ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

HDP'li Erdoğmuş, öncelikle bu olaylar esnasında ayrımsız vefat eden herkese Allah'tan rahmet dilediğini belirterek, Olaylar müstakil ve tesadüfü olaylar değildir. Bu olaylar birbirine bağlı ve belli bir plan dahilinde devreye konulan, planlanan olaylardır. Miting gününde planlanan, tertiplenen o büyük hadise kanımca söylemek istiyorum, seçimlerin iptaline yönelik bir plan vardı. Çünkü, bugün gördüğümüz seçim sonuçları bizce de az veya çok tahmin ediliyordu ama belli mahfiller seçim sonuçlarını çok net biliyorlardı. Kendi üslup ve yöntemleriyle o sonuca gidebileceklerini artık tahminden öte bir kanaat taşıyorlardı. Amed mitingindeki o büyük planlamayla seçimleri iptale yönelik bir tezgahtıdedi.

HDP'nin Diyarbakır mitinginde patlatılan ve 4 kişinin ölümü 100'den fazla kişinin yaralanması ile sonuçlanan olayı da anlatan HDP Diyarbakır Milletvekili eski Müftü Nimetullah Erdoğmuş, Biz platformdaydık, kendi konuşmam bittikten sonra İdris Baluken konuştu. Konuşmasının tam biteceği esnada birinci patlama oldu. Biz çöp kutusundaki patlamayı gördük. Ardından trafonun yanında bir patlama oldu. Oradaki sunucu arkadaşın gerçektende basireti bir çok olayı engelledi. Sunucu arkadaşımız hemen orada 'bu bir kazadır, trafo patlamasıdır lütfen kimse panik olmasın' şeklinde açıklamalarda bulundudedi. HDP'li Erdoğmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü

BİRİ BANA, 'HOCAM BEN BİLİYORUM ŞU ANDA 150 BOMBA YERLEŞTİRİLMİŞ DURUMDA' DEDİ

Oradaki insanlar çok acil bir şekilde müdahale yapılması gerektiğini, bizimle işaret diliyle temastaydılar. Orada iki büyük başarı ve gayreti fark ettim. Birincisi, bizim organizasyonun disipliniydi. Bir koridor açtılar ve hemen müdahale ettiler. İkincisi de hastanelerde yapılan acil müdahaleler oldu. Biz sahnedeyken, bu olaylar geliştikten sonra, bizim fazla kimseyle paylaşmadığımız, gözümüzle gördüğümüz ve bizzat yaşadığımız provokasyonlar oldu. Sahnenin önüne kadar çıkanlar oldu. Orada bir genç yanıma geldi, 'Hocam, ben biliyorum şuan 150 bomba yerleştirilmiş durumda' dedi. Amaç bir panik oluşturup, kitleyi izdihamla katliamla karşı karşıya bırakmaktı. Daha sonra mikrofona bir müdahale oldu. Biz sahneyi bırakmadık. Bütün ısrarlara rağmen, hem bizim yanımızdaki sorumlu arkadaşlar hem de platform görevlileri tarafından bizim oradan ayrılmamız gerektiği ısrar etmelerine biz ayrılamayız dedik. Çünkü, gözümüzün önünde insanlar yaralanmış, kolu bacağı kopanlar var. Bizim o anda orayı terk edip, gitmemiz hem içimize sinmezdi hem de kendimizi halktan ayıracak durumda değildik. Bizleri oradan uzaklaştırmak için sahnenin altında da bir bombanın olduğunu, varil bombasının olduğunu, her gelen bir şeyler söylüyordu. Kulağıma seslenip burada bomba var diyen genç, bunun duyurusunun yapılmasını istedi.

SUNUCU DARP EDİLDİ, İL BAŞKANI HAKARETE UĞRADI

HDP'li Erdoğmuş, patlamadan sonra sahneye çıkan bir kaç gencin sunucuya müdahale ederek darp ettiklerini ve il başkanlarına hakaret ettiklerini de ifade ederek, Orada planlanan şuydu, mikrofonu kapıp, bunun duyurusunu yapacaklardı. Burada bomba var, herkes burayı terk etsin diye bir anons planlanmıştı. Organizasyondaki arkadaşlarımızın gösterdikleri o basiretle o da bertaraf edildi. Sahneye çıkan takriben 10 kişilik bir gruptu. Provokasyonlar tarafından sahneye bir süre el konuldu. Sonra onlar sahnenin dışına çıkarıldı. O yaralıların tahliyeleri yapıldıktan sonra, biz de alandan ayrıldık. O mitingde trafo da patlamış olsaydı, sahnedeki insanlar mikrofonu ellerine geçirip, anonslarını yapabilselerdi, bomba var dağılın deseydiler, binlerce insanımız kırımdan geçecektidiye konuştu.

PARNTİMİZ, ISRAR İLE ŞİDDETİN YANINDA EŞİĞİNDE TUTULMAK İSTENİLDİ

Mitingden patlayan bombalar ve seçim sonrasında Hüda-Par üyesi bir Dernek başkanının öldürülmesi ve ardından 3 HDP'linin öldürülmesini de değerlendiren HDP Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, Çıkan sonuç, vicdanlara direk hitap eden ve vicdanları etkileyen bir sonuçtu. Bu Kürt coğrafyasının tümünde aynı sonucu getirdi. Burada, Kurmanci ifadesiyle artık Kürt coğrafyasındaki insanlar, 'Hawar' diyerek, artık barışı hep beraber el ele vererek, Türkiye'nin doğusuyla batısıyla birlikte bu sahici barışa adım atma zamanının geldiğini bütün vicdanlara, orada o seçmenin vermiş olduğu mesaj, böyle bir çağrıydı. Bu, ayrıca büyük başarıydı. HDP sayısal anlamda oylarını yüzde 100 artıran ve bu seçiminde eğer illa bir galibi düşünülecekse, seçimin mutlak galibi olarak da bu şekilde bir seçim sonucunda partimiz kendisini izhar etti. Tabi bu seçimin bir de galibi olmayan daha açık söyleyeyim mağlubu olanlar var. Özellikle bölgemizde seçimin mağlubu olanlar var. Birincisi, bu mağlubiyetin demokratik bir ahlakla hazmedilmesi ve taktir edilmesi gerekiyor. Bu bir seçimdir, sonuç bu şekilde tecelli etti, kazanan demokrasi deyip, toplumun teskin edilmesi gerekiyordu. Ama ısrarla partimiz ve halkımız şiddetin yanında, şiddetin eşiğinde tutulmak istenildidedi. Son yaşanan olaylarla birlikte önlerinde iki eşik olduğunu gördüğünü ifade eden Erdoğmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü

İKİ EŞEĞİN ARASINDA BEKLİYORUZ, TABUTUN MU BARIŞIN MI BİZ BARIŞI TERCİH EDİYORUZ

Önümüzde iki eşik var ve biz de arafta duruyoruz. İki eşiğin arasında bekliyoruz. Birinci eşik, tabutun eşiğidir ki, bütün olayları ben ona yorumluyorum. Yani bizi tabutun eşiğine doğru sevk eden, yönlendirmeye çalışan bir anti-demokrat, anti-Kürt baskı var. Partimizin şu anda gösterdiği demokratik başarıyı gölgeleyerek, geçmişteki bir takım şiddet ve olaylarla da bütünleştirerek, hem dünya kamuoyuna, özelde Türkiye kamuoyuna aslında bu kesimin bu ülkede barış, istikrar istemediğini, insanları bu şekilde inandırmaya çalışarak yanıltmaktı. Bunun için de bizi zorla o tabutun eşiğine zorla sevk ettiler. Biz de diyoruz ki, siz, bizi diri diri veya öldürerek tabuta koyamazsınız. Biz ikinci eşiğin kapısına doğru bütün irademizi ortaya koyuyoruz. İkinci eşik de, barış eşiğidir. Birinci eşik nasıl tabut eşiğiyse ikinci eşik de barışın eşiğidir. Bizim şu anda tercihimiz, yönelişimiz, irademiz, düşüncemiz, inancımız buna yöneliktir. Bütün varlığımızla biz o barış eşiğinde içeri girmek istiyoruz.

BİZ HÜKÜMETİ DÜŞÜRDÜK AMA İNŞAA SÜRECİNDE DE ÜZERİMİZE DÜŞENİ YERİNE GETİRİCEĞİZ

HDP Diyarbakır Miletvekili Nimetullah Erdoğmuş, koalisyon tartışmaları ile ilgili ise, AK Partinin iktidardan düşmesine sebep olan ve düşüren parti, bizim partimizdir. AK Parti kendi pozisyonunu kaybetmemiş olsaydı bugün bunları konuşmamış olacaktık. Bunun için MHP ve CHP siyasetten bize borçludurlar. Bu, aslında yeni durumun nasıl şekilleneceğinin de bir işaretidir. HDP işin mesafeli tarafından da olsa, bu görüşme trafiğinin merkezinde de olsa HDP ile birlikte yeni durumun ortaya çıktığını hep birlikte görüyoruz. Her halükarda biz hükümeti düşürdük ama inşa sürecinde de aktif olarak üzerimize düşen görevi yerine getireceğizdiye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Halkların Demokratik Partisi Nimetullah Erdoğmuş Diyarbakır Müftü Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title