Haberler

Diyarbakır Güneydoğu'da Buruk Noel Bayramı

Diyarbakır'da Hz. İsa'nın doğum günü olarak kabul edilen Noel, tarihi Meryem Ana Kilisesi'nde düzenlenen ayinle kutlandı.

Diyarbakır'da Hz. İsa'nın doğum günü olarak kabul edilen Noel, tarihi Meryem Ana Kilisesi'nde düzenlenen ayinle kutlandı. Kutlamaya Hıristiyanlar'ın yanı sıra Müslümanlar da katıldı. Ayinde, Papaz Yusuf Akbulut, Ortadoğu'daki savaşlara değinerek hep barış gelmesini istediklerini ancak bunu bir türlü görmediklerini belirterek, "Hep 'Barış' diyoruz ama barışı görmüyoruz. Bayram ancak biz bu bayramı buruk kutluyoruz. Ortadoğu'da insanlar boşuna ölüyor. Kaçırılan 2 metropolitimizden ise halen haber yok" dedi.

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'nde bulunan tarihi Meryam Ana Süryani Kadim Kilisesi'nde Hz. İsa'nın doğum günü olarak kabul edilen Noel Bayramı nedeniyle düzenlenen ayine Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fırat Anlı, Sur Belediye Başkanı Seyid Narin, bazı sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı. Papaz Yusuf Akbulut'un düzenlediği ve yaklaşık 1 saat süren ayinde kentte az sayıda kalan Hıristiyanlar toplu halde dua etti.

"BARIŞ' DİYORUZ AMA GELMİYOR"

Ayin sonunda Noel Bayramı'nın başta Ortadoğu olmak üzere bütün dünyaya barış getirmesini dileyen Papaz Yusuf Akbulut sürekli barışı dile getirmelerine rağmen bunu görmediklerini anlattı. Akbulut, şöyle dedi:

"Hıristiyanlar olarak çok buruk bir bayram geçiriyoruz. Suriye'de, Irak'ta boşuna ölen insanlar için çok üzülüyor ve üzüntümüzü dile getiriyoruz. Buruk bir bayram geçiriyoruz. Suriye'de 2 Metropolitimiz kaçırıldı halen onlardan ses yok. Metropolitler barışın sembolüydü. Onların bir an önce bulunmasını istiyoruz. Bulunmazlarsa zaten onlar isa mesih uğuruna şehit olmuşlardır. Onun için Noel'in bütün dünyaya barışı getirmesini istiyoruz."

ANLI: BUGÜN HERKESİN İHTİYACI BARIŞTIR

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fırat Anlı, bütün din ve inançların barış için var olduğunu ve barışa hizmet ettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Hırisitiyanlık geldiği dönem için zulme karşı, insanların ezilmesine karşı barışı yaymak için hizmet etti. Bugün Hz. İsa'nın doğum günü. Tabii Müslümanlar için de Hz. İsa son derece önemli bir Peygamber. Bizler için de ayrı bir değeri var. Bunun ötesinde Ortadoğu'da son yaşananlar belki bugünler de daha bir anlam kazanıyor. Bugünleri kutlamak, bir arada olmak bence çok daha anlamlı. Bugün birçok Müslüman cemaatinin ileri gelenleri burada Hıristiyan insanlarımızla Hz. İsa'nın doğmunu beraber kutlamaları büyük bir mesajdır. Milyarlarca insan elbette bugünü kutluyor ama burada Ortadoğu'da bir çatı altında birlikle aynı bayramı kutlayabilmek bence çok değerli ve kıymetlidir. Hemen yanı başımızda IŞİD gibi vahşi bir çetenin yaptıklarının yanında asıl insani değerlerin burada olduğunu görüyoruz. Diyarbakır'da birçok temsilci ve kurumumuzun burada, bu bayramda birlikte olması ayrı bir mesajdır. Herkes; hepimiz barış diyoruz. Çünkü bugün en büyük ihtiyaç barıştır. Mezopotamya bütün uygularlıkların beşiği; farklı dil, kimlik, kültür ve inançların doğduğu, buluştuğu ve bir arada yaşadığı coğrafyadır. Bu geleneğin mirasçılarıyız. Belediye olarak Hıristiyan, Ezidi, zulme uğramış herkesin yanındayız. İster Ermeni, Keldani, Süryani, Asuri, Boşnak; hangi milletten olursa olsun İsrail'in Filistin'deki zulme de, IŞİD'in yaptığı zulme de karşı çıkacağız. Yeni bir yaşamı beraber kardeşçe kimliğimiz, rengimiz ve kendi sesimizle bu coğrafyada yaşatabileceğimize inanıyoruz."

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili, ayinden sonra kilisenin avlusunda toplanan başta Papaz Yusuf Akbulut olmak üzere Hıristiyanlar'ın bayramını kutladı.

MARDİN'DE AYİN

Mardin'deki Süryani Kırklar Kilisesi'nde yapılan ayini Mardin-Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen ile Başpapaz Gabriel Akyüz yönetti. Kilisedeki törene Mardin Valisi Mustafa aşkesen, vali yardımcıları, savcılar, İl Emnhiyet Müdürü Mehmet Şahin, İl Jandarma Komutano Albay Alaattin Karsavuran, sivil toplum örgütü üyeleri ile Suriye'deki iç savaştan kaçarak gelen Süryaniler katıldı. Vali Mustafa Taşkesen, şöyle dedi:

"Öyle şehirler vardır ki binlerce yıllık tarih ve medeniyet birikimiyle üzerinde yaşayanlara kimlik verir. İşte Mardin dünyadaki bu nadir şehirlerden birisidir. Gök kubbesinde Ezanların, çanlarla birlikte huzur içinde yüzyıllardır yankılandığı bu şehirde aynı yaradana inanan, aynı gelenekleri paylaşan, sevinç ve tasada birlikte olan Süryani ve Ermeni hemşehrilerimiz ile yeni yılı birlikte idrak etmenin güzelliğini yaşıyoruz. Bu duygularla, Doğuş Bayramı'nı tebrik ediyor, bayramın başta Mardinli hemşehrilerimiz olmak üzere tüm insanlığa barış, huzur, sağlık ve güzellikler getirmesini diliyorum."

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yusuf Akbulut Meryem Ana Diyarbakır Mardin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title