Haberler

Diyarbakır Ekibinin İzmir Temasları Sürüyor

Güncelleme:

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç ve Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran'ın yanı sıra İl Emniyet Müdürü Dr. Halis Böğürcü, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Ebubekir Bal, DTSO Başkanı Ahmet Sayar, DİSİAD Başkanı Burç Baysal, OSGİAD Başkanı Aziz Özkılıç, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Veysi İpek, iş adamları, gazeteci ve yazarlardan oluşan Diyarbakır heyeti, İzmir Gazeteciler Cemiyeti'ni, İzmir Valiliği'ni, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni, İzmir Ticaret Odası'nı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)'nı ziyaret etti.

"ÇOCUKLARIMIZA BARIŞ DOLU BİR ÜLKE BIRAKMALIYIZ"

Heyet ilk olarak Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel'i ziyaret etti.

Burada konuşan Sertel, "İzmir'de görev yaptığı süre boyunca şehre çok önemli hizmetler de bulunan Vali Mustafa Cahit Kıraç'ı ve Diyarbakır heyetini ağırlamaktan mutluluk duyduğumu belirtmek isterim. Bugün 1 Eylül Dünya Barış Günü. Barış insanlık için en önemli kavram. Bu ülke topraklarında herkesin kardeşçe yaşadığı, insanların dili, dini, ırkı, mezhebi nedeniyle ötekileştirilmediği, aynı bayrak altında herkesin demokratik hak ve hukuktan eşit yararlandığı bir ülke diliyorum" dedi.

Daha sonra bir konuşma yapan Vali Kıraç: "İzmir Enternasyonal Fuarı'nın onur konuğu il olarak buradayız. Bu anlamda Gazeteciler Cemiyeti'ni de ziyaret etmek bizim için ayrıca önemli. İEF Türkiye'nin ilk fuarı olması nedeniyle buradan alınması gereken çok ders var. Diyarbakır ile İzmir arasında kurulacak bir köprünün bu fuarla perçinleştirilmesini diliyorum. Diyarbakır kendi bölgesinde kadim bir kültür şehri. Bu anlamda Homeros'un şehri, Ege'nin incisi İzmir'le bu dostluğunu pekiştirmek zorundadır" dedi.

Diyarbakır'ı terörle anılan bir il olmaktan çıkarıp, barışla, kültürüyle, tarihi ve doğal zenginlikleriyle anılan bir şehir haline getirmek için çalıştıklarını belirten Vali Cahit Kıraç, şöyle dedi:
"Barışı tesis etmek ve kurmak savaşı yönetmekten zordur. Dünyanın kan gölüne döndüğü bir ortamda, kuruluş felsefesi insan yaşatmaya dayalı bir ülkenin evlatları olarak bu barışı ısrarla kurmak, yeniden tesis etmek, onu muhafaza etmek zorundayız. Çocuklarımıza barış dolu bir ülke bırakmalıyız"

Karşılıklı verilen hediyelerin ardından Vali Kıraç ve beraberindeki heyet toplu fotoğraf çekiminden sonra İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nden ayrıldı.


"DİYARBAKIR'I, İZMİR İLE BULUŞTURMAYA GELDİK"

Vali Kıraç'ın başkanlığındaki heyet, daha sonra İzmir Valisi Mustafa Toprak'a makam ziyaretinde bulundular.

Vali Toprak tarafından karşılanan heyet sıcak ve samimi bir şekilde ağırlandı. Ziyarette ilk olarak konuşan İzmir Valisi Toprak, "Bundan önceki görev yaptığım Diyarbakır ilimizin benim için ayrı önemi ve yeri bulunmaktadır. Diyarbakır'ın onur konuğu olarak belirlenmesinden büyük bir memnuniyet duyduğumu belirtmek istiyorum. Diyarbakır ilimiz; tarihin her döneminde büyük uygarlıkların kültürel ve ekonomik faaliyetlerin merkezi olarak kabul edilmiştir. Bu kadim şehir, burada hüküm süren tüm medeniyetlerin izlerini, tarihi ve kültürel mirasını günümüze kadar taşımıştır" dedi.

Vali Toprak'tan sonra bir konuşma yapan Vali Mustafa Cahit Kıraç; "Daha önce altı buçuk yıl çalıştığım İzmir'e tekrar gelmekten mutlu oldum. Başlamış olan bu kardeşlik köprüsünü güçlendirmek için Diyarbakır'ı kültürüyle, sanatıyla, değerleriyle ve insanıyla İzmir'le buluşturmaya geldik. Ayrıca bugünün 1 Eylül Dünya Barış Günü, ülkemizin barışa atmış olduğu adımların daha da perçinlenmesi gerekir. Sayın Vali Mustafa Toprak'a ev sahipliği için teşekkür ederim" dedi.
Karşılıklı verilen ardından Vali Kıraç ile beraberindeki heyet toplu hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra üçüncü durak olan İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne geçtiler.

"İKİ ŞEHİR DE MEDENİYETLERE EV SAHİPLİĞİ YAPMIŞ"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu tarafından karşılanan Vali Kıraç ve beraberindeki heyet daha sonra makama geçti.

Diyarbakır heyetini ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirten Başkan Aziz Kocaoğlu: "İki kent arasında dostluk köprüsü kurulması, ülkede kalıcı barışın sağlanması ve bölgelerin birbirlerini tanıması açısından önemli. Tanıyarak, konuşarak, hayatı ve kaderi paylaşarak kalıcı barışın halk tarafından sağlanacağına inanıyoruz. Bunun için bir adım attık" dedi.

Başkan Kocaoğlu'dan sonra bir konuşma yapan Vali Kıraç: "İzmir ülkenin batıya açılan önemli bir penceresi, Diyarbakır ise doğuya ve orta doğuya açılan önemli bir kenti. İki şehir de medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Bu iki şehrin mutlaka oturarak, konuşarak, düşünerek üreteceği projeler olmalıdır. Bunu da ancak sivil düşünce derneklerinin bir araya gelmesiyle gerçekleştirebiliriz. Umarım bu girişim giderek artan diyaloglara sahne olur. Ev sahipliğinize teşekkür ederiz. İzmir günden güne daha da güzelleşiyor. Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığınız hizmetlere de teşekkür ediyoruz. Bugün aynı zamanda Dünya Barış Günü. Barış daim olsun. İnsanlık geçmişte yaşadığı acıları geride bıraksın, savaşlar dursun, dünyada akan kan son bulsun" dedi.

"DİYARBAKIR EN GÜVENLİ İLLERDEN BİRİ"

Sıcak bir ortamda gerçekleşen sohbetin ardından Vali Kıraç İzmir Emniyet Müdürlüğünde temaslarda bulunmak üzere İzmir Büyükşehir Belediyesinden ayrıldı. İl Emniyet Müdürlüğüne yaya olarak geçen Vali Kıraç, Dicle Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sabri Eyigün, Diyarbakır Emniyet Müdürü Dr. Halis Böğürcü ve bir gurup gazeteci, İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya tarafından karşılandı.

Sıcak bir ortamda ve samimi bir sohbetle geçen ziyarette ilimiz Diyarbakır'ın aslında en güvenli illerden biri olduğu ifade edildi. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren İzmir Emniyet Müdürü Uzunkaya Diyarbakır'ın ülkemizin nadide tarihi şehirlerinden bir olduğunu ve manevi değerlerinin üst düzeyde olduğunu söyledi. Vali kıraç ise Diyarbakır'ın özellikle Eğil ilçesinde bulunan peygamber türbelerine dikkat çekti.

"İZMİR, TÜRKİYE'NİN BATISINA, DİYARBAKIR İSE DOĞUSUNA AÇILAN KAPISI"

Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran Başkanlığındaki heyet ise İzmir Ticaret Odası'na ziyaret etti. Ziyarette İzmir Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "O tarihte hazırladığımız rapor bugün de geçerliliğini koruyor. Diyarbakır'da elbette o yıllara göre gelişmeler var ama bunlar yeterli değil. En batıdaki İzmir ile en doğudaki Diyarbakır'ın birlikte gelişmesi ülkemizi de geliştirir" şeklinde konuştu.

Diyarbakır Vali Yardımcımız Ahmet Dalkıran ise, İEF'nin bu yılki ana teması olan lojistik konusunda İzmir ve Diyarbakır'ın önemli avantajlara sahip kentler olduğuna işaret ederek, "İzmir, Türkiye'nin batısına, Diyarbakır ise doğusuna açılan kapısı. Bu iki şehir arasında bu alanda işbirliği geliştirmek istiyoruz. İzmir ve Diyarbakır da bu iki kent bağlantılı güçlü lojistik firmalarının kurulmasının yararlı olacağına inanıyoruz" dedi.

Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran başkanlığındaki heyet daha sonra 1 Eylül Barış Günü münasebetiyle barışın simgesi beyaz güvercinler uçurduktan sonra Ege Bölgesi Sanayi Odası'na geçmek üzere bölgeden ayrıldı.

"İKİ İLİMİZ DE KADİM ŞEHİRDİR"

Daha sonra Vali Kıraç'ın da katıldığı heyet EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Başkanı Ender Yorgancılar tarafından karşılandı. Burada gerçekleştirilen toplantıda konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, doğunun parlayan yıldızı olarak nitelendirilen Diyarbakır'dan gelen misafirleri burada ağırlamaktan onur duyduklarını belirtti.

Toplantıda Diyarbakır Valiliği tarafından hazırlanan "Suzan Suzi" klibi izletildi. Daha sonra bir konuşma yapan Vali Kıraç: "Diyarbakır Heyetinin Diyarbakırlıların özellikle Kuzey Mezopotamya'nın selamını, saygısını ve muhabbetlerini sizlere getirdim. İzmir'in Heyetimize Diyarbakırlılara göstermiş olduğu ilgiye teşekkür ediyorum. Amacımız iki şehir arasındaki tarihi kültürel dostluk ilişkilerinin daha da geliştirilerek ileri götürülmesidir. Diyarbakır'ın İzmir'den alacağı kayda değer birikimler vardır, İzmir'in de Diyarbakır'dan alacağı birikimler vardır. Çünkü ikisi de kadim şehirdir" dedi.

Vali Kıraç ve beraberindeki heyet buradan İzmir Ticaret Borsası'na geçmek üzere ayrıldılar.

"TÜRKİYE'NİN EN PRESTİJLİ BORSALARINDAN BİRİNDEYİZ"

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli tarafından karşılanan Vali Kıraç ve beraberindeki heyet tarihi İzmir Ticaret Borsası binasını gezdiler. Vali Kıraç ve beraberindekiler tarihi binada Üzüm ve pamuk borsa odalarını gezdiler. Daha sonra tarihi odada küçük bir bilgilendirme toplantısı yapıldı.

İzmir Ticaret Borsası'nın tanıtım sunumunu yapan Başkan Işınsu Kestelli: "Bundan önceki görev yeri İzmir olan Sayın Valimizi ve Diyarbakırlıları ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğumu belirtmek isterim. Diyarbakır ve İzmir iki kardeş şehirdir. Bu iki kardeş şehrin ilişkilerini daha da arttırılması gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Vali Kıraç ise "Türkiye'nin en prestijli borsalarından birindeyiz. Özellikle Başkanı'nın bayan olmasını belirtmeme gerek yok zaten. Işıl Hanım gerçekten önemli bir sivil toplum örgütünün başında. Ege Bölgesinde en çok faaliyet gösteren kurumlardan bir tanesi. Ben 6 buçuk yıllık İzmir Valiliğimde en fazla ziyarette bulunduğum kurumlardan bir tanesiydi" dedi.

Vali Kıraç ve beraberindeki heyet daha sonra fuar alanına geçti. Grup Ezgi tarafından verilen konser ile Diyarbakır standında yine yoğun bir kalabalıkla karşılaşan Vali Kıraç ve beraberindeki heyet konserde vatandaşlara eşlik etti. Geceye renk katan diğer bir isimse Diyarbakırlı Sanatçı İzzet Yıldızhandı. Vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gösterilen Yıldızhan söylediği şarkılarla davetlilere unutulmaz bir müzik ziyafeti sundu.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Mustafa Cahit Kıraç Mustafa Toprak Cahit Kıraç Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title