Haberler

"Paket Eksik Ama Olumlu Gelişmeler Var"

Güncelleme:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Demokratikleşme Paketi'ne ilişkin Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşları görüşlerini açıkladı.

Paket Diyarbakır'da olumlu karşılanırken, eksikliklerinin de altı çiziliyor. Özellikle okullarda andın kaldırılmasının önemli ve devrim niteliğinde olduğu belirtildi. Diyarbakır'daki Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri 'Demokratikleşme Paketi'ni şu sözlerle değerlendirdi:

"TÜRKİYE'NİN ÖZGÜRLEŞMESİNDE ÖNEMLİ BİR ADIMDIR"

Merkezi Diyarbakır'da bulunan Güneydoğu Demokrasi Derneği Başkanı Doç. Dr. Mustafa Canoruç: "Demokratikleşme paketindeki açıklamalar genelde toplumun değişik kesimleri tarafından dillendirilen, beklenen projelerdi. Uzun yıllardan beri kullanılan x, w genel kullanılıyordu. Olumlu bir gelişme. Özellikle kamuda yapılacak değişiklik, özel okullarda ana dilde eğitimin önünün açılması ve andımızın kaldırılması bizce önemli bir gelişmedir. Türkiye'nin özgürleşmesinde önemli bir adımdır" dedi.

"SÜREÇ GELİŞTİKÇE YENİ ADIMLAR ATILACAKTIR"

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi: "Genel olarak yani başbakanın bu bir son değildir demesi bu bir aşamadır. Süreç geliştikçe yeni adımlar atılacaktır. Dolaysıyla siyasi parti ve ilgili iyileştirici hükümler var. Olumlu gördüğümüz bir yanı da seçim sistemi ile yapılacak düzenlemelidir. Bu önemli bir adımdır. Andımızın kaldırılması iyi niyetle yaklaşımını da gösteren adımlardı. Kamuda ana dilde eğitim ve terörle mücadele konusunda bir düzenlemenin yapılmaması bizi şaşırttı. Sorunların çözümünde atılmış mütevazı bir adımdır"

"TÜRKİYE'DE DEMOKRASİYİ GENİŞLETEN BİR DÜZENLEME"

Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Abdulvahap Coşkun: "Genel olarak olumlu bulduk. Türkiye'de demokrasiyi genişleten bir düzenleme. Terörle mücadelede atılması gereken adımlar ile Alevilere cem evlerine bir stat tanınması ciddi bir eksiklik olarak düşünüyorum. Kamuda başörtüsü yasağının kaldırılması ve andımızın kaldırılması, siyasi parti kanunda değişiklik yapılmasını önemli buluyorum. Seçim sisteminde dar bölge uygulamasının hayata geçirmesini daha önemli buluyorum. Andımızın kaldırılması özel okullarda farklı dillerde olanak sağlanması Türkiye'nin demokratikleşmesinde önemli buluyorum"

"KISMEN OLUMLU AMA YETERLİ DEĞİL"

TSO (Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı) Başkanı Ahmet Sayar: "Seçim sistemiyle ilgili yüzde 10 barajının aşağı çekilmesi ve hazine yardımıyla ilgili yapılan değişiklikler beklenen bazı düzenlemelerdi. Kısmen olumlu bazı maddeler var. Genel olarak beklentileri karşılamayan bir paket olarak görüyoruz. Kısmen olumlu ama yeterli değildir" dedi.

"10 YIL ÖNCE BİZ BUNLARI KONUŞUP TARTIŞAMAZDIK"

Diyarbakır Ticaret Borsası (TB) Başkanı Ebubekir Bal: "Herkes gibi bizde olumlu karşıladık. Bu bir süreçtir. Herkesi memnun etmek mümkün değildir. Bu süreçte önemli bir gelişmedir. Biz 10 yıl önce biz bunları konuşup tartışamazdık. Şimdi bunlar Türkiye'de yasalaşıyor. Allah başbakana zeval vermesin. Başbakana bir şey olursa herkes perişan olur. Herkesin bu sürece destek olmasını istiyoruz" diye konuştu.

"ÖZELLİKLE ANDIMIZIN KALDIRILMASI ÖNEMLİ BİR GELİŞMEDİR"

GÜNSİAD (Güneydoğu Sanayici İşadamları Derneği) Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu: "Paket demokratikleşme adına olumlu bir adımdır. Özellikle önümüzdeki dönemlerde hükümetin bir takım demokratik reformların yapacak olmasının işaretini vermesinin önemli bir adımıdır. KCK tutuklularının tahliye edilme ve yerel yönetimler yasasında değişiklik yapılmasına ilişkin büyük bir beklenti vardı. Bu gerçekleşmedi bir eksikliktir. Ama öte yandan köy isimlerinin değişmesi, andımızın kaldırılması, özel okullarda Kürtçe eğitim verilecek olması, siyasilerin farklı dillerde propaganda ve seçim sisteminde değişikli olması önemlidir. Özellikle andımızın kaldırılması önemli bir gelişmedir" dedi.

Engin ÖZTÜRK

Kaynak: Temsilci / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title