Haberler

Diyarbakır'daki Kum Ocakları Denetlendi

Güncelleme:

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Valilik Yatırım İzleme Komisyon Başkanlığı ile Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ruhsat verilen kum ocaklarını denetledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Valilik Yatırım İzleme Komisyon Başkanlığı ile Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ruhsatları verilen kum ocaklarını denetledi, ruhsatsız satış yapan iki işletmenin çalışmalarını durdurdu. Çevre Kontrol ve Denetleme Şube Müdürü Remzi Akgül, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na yapılan başvurular üzerine Dicle Nehri'nde artık kum ocakları için ruhsat verilmediğini, aktif kum ocaklarının ise ruhsat süresi dolduğunda kapatılacağını söyledi.


Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı'na bağlı Çevre Kontrol ve Denetleme Şube Müdürlüğü, Valilik Yatırım İzleme Komisyon Başkanlığı ile Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ruhsatları verilen kum ocaklarına yönelik denetimlerini sürdürüyor.


Büyükşehir Belediyesi Çevre Kontrol ve Denetim Şube Müdürlüğü, Valilik Yatırım İzleme Komisyon Başkanlığı, ilçe belediyeleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü temsilcilerinden oluşan bir ekip, Ambar Çayı üzerinde bulunan kum ocaklarını denetledi. Ekipler, daha sonra Silvan yolu üzerinde Dicle Nehri kenarında yaptıkları denetimde ruhsatsız çalışma yürüten iki işletmenin faaliyetlerini durdurdu.


Denetimin ardından bir açıklama yapan Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Çevre Kontrol ve Denetleme Şube Müdürü Remzi Akgül, son bir yıl içerisinde özellikle Dicle Nehri Havzası'nda bulunan kum ocakları ile küçük maden işletmelerine yönelik Yatırım İzleme Komisyon Başkanlığı ve diğer kamu kurumlarıyla ortak çalışma yürüttüklerini belirtti.


Denetimlerde, kum ocaklarının mevcut sınırları içinde çalışıp çalışmadıklarını, nehir havzasına zarar verip vermediklerini kontrol ettiklerini söyleyen Akgül, nehir üzerinde 25 kum ocağının bulunduğunu, bunlardan 11'inin Devlet Su İşleri'nin (DSİ) baraj yapımında kullanılacak maddeler için kurulduğunu ifade etti.


Ruhsatsız satış yapan iki işletmenin çalışmaları durduruldu


Dicle Nehri üzerinde bulunan bir kum ocağının kapatıldığını hatırlatan Akgül, dün yapılan denetimde ise ruhsatsız satış yapan iki işletmenin çalışmalarının durdurulduğunu açıkladı. Silvan yolu üzerindeki iki işletmenin gerekli yasal altyapı oluşturulana kadar çalışmasına izin verilmeyeceğini kaydeden Akgül, denetimlerin devam edeceğini söyledi.

Akgül: Başvurumuz üzerine artık kum ocaklarına ruhsat verilmeyecek

Akgül, Yatırım İzleme Komisyon Başkanlığı'yla birlikte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na yapılan başvurular neticesinde Dicle Nehri üzerinde artık kum ocakları için ruhsat verilmediğini, aktif kum ocaklarının ise ruhsat süresi dolduğunda kapatılacağını bildirdi.

'Alternatif olarak bazalt taşı kullanılsın'

Kum ocaklarının inşaat altyapı malzemeleri için önemli olduğunu, ancak nehir üzerinde yapılan çalışmaların nehir havzasına ve endemik canlı türlerine zarar verdiğini vurgulayan Akgül, bunun yerine Diyarbakır'ın bazalt taşının kullanılmasını önerdi. Kırma eleme tesisleriyle, nehir havzasında elde edilen kum ve çakılın, bazalttan da elde edilebileceğini ifade eden Akgül, ayrıca bazalt alanlarında taşların temizlenmesinden sonra tarıma uygun arazi elde edileceğini, istihdam alanının da sağlanacağını kaydetti.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Silvan Dicle Yerel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mehmet Ali Yılmaz'ın ölüm nedeni ne? Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın ölüm nedeni belli oldu mu? Merkez Bankası'nın faiz kararı açıklandı mı? MB Faiz kararı ne zaman açıklanacak? Survivor Berna elendi mi? Survivor'da dün akşam kim elendi? 25 NİSAN YEMEKTEYİZ YENİ BÖLÜM FRAGMANI #128105 Yemekteyiz 594. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Survivor'da elenen kim oldu? 24 Nisan Survivor'da adaya kim veda etti? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri mi döndü? Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 25 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! 25 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Toz taşınımı nedir, zararları neler? Çöl tozu hangi illeri etkileyecek? Toz taşınımı neden olur? Bugün okullar tatil mi? 25 Nisan Perşembe okul var mı, resmi tatil mi? Bugün ders var mı, işlenecek mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 25 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Ankara'da toz taşınımı ne zaman bitecek? #127781 Toz taşınımı nedir, zararları neler? Bugün hava nasıl olacak? #127781 Meteoroloji'den toz taşınımı uyarısı! Toz taşınımı hangi illerde görülecek, ne zaman bitecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title