Haberler

Diyarbakır'da Toplumcu Pazar Anlayışı Tartışıldı

Güncelleme:

Demokratik Toplum Kongresi tarafında düzenlenen "Ticaret, Finans ve Toplumcu Pazar Anlayışı" atölyesinde toplumcu pazar anlayışı üzerinde tartışmalar yapıldı.

DTK tarafından düzenlenen, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası dahil bölgedeki pek çok kurum ve kuruluşun destek verdiği Demokratik Ekonomi Konferansı'nın hazırlık toplantılarından biri olan "Ticaret, Finans ve Toplumcu Pazar Anlayışı" atölyesi Sümerpark Resepsiyon Salonu'nda yapıldı. Atölyeye akademisyenler, sanayiciler, uzmanlar, sivil toplum örgütleri, kadın ve ekolojiaktivistleri ile kurum temsilcileri katıldı.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası uzmanlarından Meryem Özdemir Aydın, "Uluslararası Ticaret Ağları ve Anlaşmaları" konusunda bir sunum yaptı. Dünya ticaretinin için 1995 yılının bir milat olduğunu belirten Aydın, dünya ticaret sıralamasında 149 milyar dolar ihracatı ile 11. sırada olan Çin'in 2009 yılında 1.3 trilyon dolar ile 1. sıraya yerleştiğine dikkat çekti. 1980'lerde dünya ticaret hacminin 1.1 trilyon dolar olduğunu ifade eden Aydın, 1990'da 3.4 trilyon dolar, 2012'de ise 18.3 trilyon dolara yükseldiğini söyledi. Türkiye'nin dünya mal ihracatındaki payı 2013 yılında yüzde 0,81, dünya mal ithalatındaki payının ise 1,33 olduğunu belirten Aydın, Türkiye'nin dünya hizmet ihracatındaki payı 2013 yılında yüzde 0,95, ithalatındaki payının ise yüzde 0,51 olduğunu kaydetti.

Artan dünya ticaret hacmine paralel olarak Serbest Ticaret Bölgeleri, Gümrük Birliği, Ortak Pazar, Ekonomik ve Parasal Birlik gibi pek çok uluslararası Ekonomik Bütünleşme Modelleri'nin ortaya çıktığını anlatan Aydın, alternatif modeller üzerinde tartışma yürütülürken bunların bilinmesinin yararlı olduğunu ifade etti.

Uluslararası Ticaret Ağları ve Anlaşmaları konusunda yapılan tartışmaların ardından DİSA koordinatörü, araştırmacı Murad Akıncılar, "Alternatif Yerel Deneyimlerde Başarısızlık Riskleri" konusunda bir sunum yaptı. Akıncılar, başarısızlık kriterlerini sıraladıktan sonra dünya deneyimlerinden yola çıkarak "İnsani-örgütsel-etik başarısızlıklar", "Ekonomik-hukuksal rejim karşısında direnememe" ve "Siyasal yenilgi" konularında uyarıcı nitelikte bir tartışma açtı. Abdullah Aysu'nun "Toplumcu Pazar Anlayışı", "Adil Ticaret Ağları" ve "Yerel Deneyimler" konusunda sunum yaptı. Atölyenin üçüncü bölümünde Erdal Balsak'ın kolaylaştırıcılığında Yahya Madra "Çoklu Ekonomide Kaynak Yaratımı ve Kaynakların Örgütlenmesi", Orkun Doğan da "Katılımcı Banka Modelleri" konusunda sunumlar yaptı. Yapılan tartışmalardan sonra Atölyenin değerlendirmesi yapıldı.

Hazırlık toplantılarının ardından Eylül ayı sonunda Van'da Demokratik Ekonomi Konferansı düzenlenecek.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Demokratik Ekonomi Konferansı Türkiye Aydın Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title