Haberler

Elçi Cinayetinde Kameralara Takılan Kritik Görüntü: Kaçan Silahlı Kim?

Güncelleme:

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürüldüğü 4 Ayaklı Minare'nin bulunduğu sokağa koşan ve elinde tabanca taşıyan kişi dikkati çekti.

Diyarbakır Barosu üyeleri Sur ilçesinde basın açıklaması yaptıktan hemen sonra silah sesleri duyuldu. Çıkan çatışmanın ortasında kalan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ve bir polis hayatını kaybetti. Olayla ilgili ortaya çıkan görüntüler arasında meçhul bir kişi dikkat çekti. Polisleri öldürdükten sonra 4 Ayaklı Minare'nin bulunduğu sokağa koşan ve elinde bir tabancayı taşıyan kişi dikkati çekti.

MEÇHUL KİŞİ KİM?

Sokakta güvenlik önlemi alan polisler, yanlarından hızla geçen kişiyi görünce önce bir durakladı sonra arkasından ateş açtı. Bu kişinin kim olduğu belirlenemedi. Polis meçhul kişiyle ilgili araştırmayı derinleştiriyor.

DİYARBAKIR'DA BUGÜN NELER YAŞANDI

Diyarbakır'da daha önceki çatışmalarda hasar gören kentin simgelerinden 4 Ayaklı Minare'de bir grup avukatla basın açıklaması düzenleyen 49 yaşındaki Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, 1 kişinin silahlı saldırısında öldürüldü. Saldırının ardından çıkan çatışmada 1 polis memuru şehit oldu, 2 polis memuru ile 1 gazeteci yaralandı. Bu olayın ardından Diyarbakır Valiliği, merkez Sur İlçesi'nde bugün saat 13.00'den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan etti.


ÇATIŞMANIN ORTASINDA KALDILAR

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'nde bulunan ve kentin tarihi simgelerinden olan İslam'daki 4 mezhebi simgeleyen 4 Ayaklı Minare, hafta içinde güvenlik güçleri ile PKK'lı teröristler arasında çıkan çatışmalarda kurşunların isabet etmesi yüzünden hasar gördü. Ballırcılarbaşı Semti'ndeki tarihi minanerin hasar görmesi üzerine Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, baro üyesi yaklaşık 20 avukatla birlikte birlikte bugün saat 10.30'da minare önünde basın açıklaması yaptı. Açıklama sırasında Elçi ve avukatlar ellerinde, 'İnsanlığın mirasıyım, mirasına sahip çık' ve 'Ayaklarımdan vurdular' yazılı dövizler taşıdı.

MİNARENİN AYAKLARININ DİBİNE DÜŞTÜ

Baro Başkanı Tahir Elçi, basın açıklamasını yapmasının ardından minarenin kurşunlardan hasar gören ayaklarına dövizleri bıraktığı sırada silah sesleri duyuldu. Bu sırada açıklamaya katılan avukatlar ve gazeteciler silah sesleri üzerine dağılarak kendilerini yerlere attı. Bölgede güvenlik önlemleri alan sivil polisler de silahlarını çekerek ne olduğunu anlamaya çalıştı. Bu sırada Elçi'nin bulunduğu yerden yeniden silah sesleri duyuldu ve hemen ardından da 1 kişi elinde tabancayla bölgeden koşarak kaçmaya başlayınca, polisler bu kişiye ateş açtı. Bu arada Elçi kanlar içinde minarenin ayaklarının dibine düştü.

Elçi'nin vurulduğunu gören sivil polisler bu sırada sokak aralarından silah sesleri gelmesi üzerine karşılık vererek ateş açtı. Bu arada hafif sakallı bir kişi de de elinde tabanca ile sokaktan koşarak kaçtığı görüldü.

BÖLGEYE AMBULANSLAR GİREMEDİ

Çatışmada 3 polis ile Anadolu Ajansı muhabiri Aziz Aslan yaralandı. Basın açıklamasını izleyen gazeteciler ile avukatlar çatışma arasında kaldı. Çatışma nedeniyle bölgeye uzun süre ambulans giremeyince, Elçi'nin cenazesi ile yaralılar alandan alınamadı. Çatışmanın bitmesiyle birlikte yaralılar ile Elçi'nin cenazesi alınarak hastanelere götürüldü.

Hastaneye götürülen yaralı polislerden 1'i Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılan tüm müdahaleye rağmen şehit oldu. Diğer 2 yaralı polisin durumlarının da ciddi olduğu belirtildi. Kolundan kurşunla yaralanan Anadolu Ajansı muhabiri Aziz Aslan'ın tedavisi ise sürüyor. Olayın ardından güvenlik güçleri bölgeyi çembere alarak giriş ve çıkışlara kapattı. Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Elçi'nin yapılan ön otopside ensesinden giren tabanca kurşununun sol kaşının üzerinden çıktığı belirlendi.

VALİLİK AÇIKLAMASI

Diyarbakır Valiliği, Baro Başkanı Tahir Elçi'nin silahlı saldırıda öldürülmesiyle ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "28.11.2015 tarihinde saat 11.00 dolaylarında ilimiz Sur İlçesi Dört Ayaklı Minare civarında Diyarbakır Barosu tarafından bir basın açıklaması programı yapıldığı esnada güvenlik görevlilerimize saldırıda bulunulmuş; bu saldırıda 1 polis memurumuz şehit olmuş, 2 polis memurumuzda yaralanmıştır. Olay sırasında ve akabinde aynı yerde meydana gelen çatışmada, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi hayatını yitirmiştir. Konuyla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma açılmış olup konunun detayları incelenmektedir. Konuyla ilgili detaylı açıklama kamuoyuyla daha sonra paylaşılacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.

SUR'UN 6 MAHALLE, 1 CADDESİNDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Diyarbakır Valiliği, Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesinin ardından merkez Sur İlçesi'nin 6 mahallesi ile 1 caddesinde bugün saat 13.00'den itibaren ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildidiğini açıkladı. Açıklamada, şöyle denildi:

28 Kasım 2015 Cumartesi günü saat: 13.00'dan geçerli olmak üzere ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Söz konusu yasağa vatandaşlarımızın uyması kendi can ve mal güvenlikleri açısından önem arz etmekte olup, sokağa çıkma yasağının bitim süresi ayrıca duyurulacaktır."

BARO: SUİKAST SONUCU ÖLDÜRÜLDÜ

Diyarbakır Barosu, başkanları Tahir Elçisi'nin silahla saldırıda öldürülmesi üzerine Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Baro Başkanımız Av. Tahir Elçi suikast sonucu öldürülmüştür" dedi.

ELÇİ'NİN SON KONUŞMASI

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, silahlı saldırıda öldürülmeden dakikalar önce, çatışmalarda hasar gören 4 Ayaklı Minare önünde yaptığı basın açıklamasında konuşmuştu. Elçi, son konuşmasında şunları söyledi:

"Yıllar önce Afganistan'da Taliban güçlerinin Buda Heykeli'ni bombalama görüntülerini hep birlikte dehşet için de izledik. Yine son birkaç yıl içinde IŞİD denilen o barbar grupların Palmira'da, Mısır'da, Ezidi yurdu Şengal'de o insanlığın tarihi birikimlerine yönelik suikastlarını, bombalamalarını hep endişeyle, kederle izlerdik. ve Türkiye toplumu olarak hep şunu derdik, aman bunlar bizden uzak olsun ne yazık ki çok kısa bir süre içerisinde bizim de tarihi eserlerimize, tarihi değerlerimize yönelik benzer girişimler söz konusu oldu. Şu anda içinde bulunduğumuz Diyarbakır'ın tarihi Suriçi bölgesi 9 bin yıllık geçmişe sahip bu alan içerisinde surlar, camiler, kiliseler ve daha başta tarihi yapılar bulunmaktadır. Diyarbakır deyince zihinlerimizde en çok canlanan Diyarbakır isimiyle en çok anılan zihinlerimizde en çok sembolize olan Dört Ayaklı Minare'yi ne yazık ki iki gün önce şuan da gördüğünüz gibi ayağından vurdular. Şunu diyoruz tarihi Dört Ayaklı Minare insanlığa sesleniyor. Beni ayağımdan vurdular ne savaşlar ne felaketler gördüm ama böyle ihanet görmedim diyor bize. Bu tarihi yapı Anadolu'da örneği tek olan bir eserdir. Dünyada bunun bir örneği daha yoktur. Diyarbakır sallanamelere göre, buradaki yazıtlara göre İslam'dan önce inşa edilmiş tahminen bir Çan Kulesi gibi tasarlanmış ancak İslamiyet'ten sonra fetihten sonra Akkakoyunlu hükümdarlığı döneminde Sultan Kasım tarafından hemen yanı başımızda Mutahar Cami inşa edilmiş ve bu güne kadar bir çok felaketten sağ kurtulmuştur bu eser."

"SİLAH, ÇATIŞMA, OPERASYON İSTEMİYORUZ"

Elçi, Diyarbakırlılara çağrıda bulunan tarihi eserlere sahip çıkılmasını istedi. Elçi, "Biz Diyarbakırlılar olarak Diyarbakır barosu olarak tarihi değer ve eserlerimize insanlığın bin yıllık emeğine birikimine bu kadim şehre sahip çıkalım. Biz buradan çağrı yapmak istiyoruz. Biz bu tarihi bölgede bir çok medeniyete beşiklik etmiş ev sahipliği yapmış bu kadim bölgede insanlığın bu ortak mekanında silah, çatışma, operasyon istemiyoruz. Savaşlar, çatışmalar, silahlar, operasyonlar bu alandan uzak olsun diyoruz. Bu amaçla bugün arkadaşlarımla Diyarbakır barosu üyesi arkadaşlarımla ve Diyarbakırlılara birlikte buradayız. Buradan demokratik tepkimizi ifade etmek için buradayız. Bu davranışı tarihe yönelik bu şiddet eylemini tarihe bir değere yönelik bu suikastı saygısızlığı kınıyoruz. Tarihine, tarihsel değerlerine tarihsel mirasına sahip çıkmayan toplumlar doğru ve güvenli bir gelecekte kuramazlar. Bu nedenle tarihimize değerlerimize tarihi ve kültürel mirasımıza sahip çıkalım diyoruz" dedi.

TAHİR ELÇİ KİMDİR?

Elçi, 1966 yılında Şırnak'ın Cizre İlçesinde doğdu. İlk,orta ve lise tahsilini Cizre'de tamamlayan Elçi, 1991 yılında D.Ü.""Dicle Üniversitesi) Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 1992 yılından beri Diyarbakır'da serbest avukatlık yapıyordu.

Türkiye'de gündemde kalan çok sayıda davayı yurt içindeki mahkemeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde temsil ederek bölgede en çok tanınan avukatlar arasında yerini aldı. Almanya'da bulunan Avrupa Hukuku Akademisinde (ERA) uluslar arası ceza hukuku ve ceza yargılaması eğitimi gördü.

1998-2006 yılları arasındaDiyarbakır Barosunda yöneticilik yaptı. Türkiye Barolar Birliği (TBB) İnsan Hakları Merkezi Bilim Danışma Kurulu üyesi de olan Elçi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Kurucular Kurulu üyesi ve bir çok sivil toplum örgütünün kuruluşu ve çalışmalarında yer alıyor.

Elçi evli ve iki çocuk babasıydı.

İlgili Haberler
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Diyarbakır Valiliği Tahir Elçi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
title