Haberler

Diyarbakır'da Gözaltı Protestosuna Polis Müdahalesi

Güncelleme:

Diyarbakır'da Büyükşehir Belediyesi Başkanı Gültan Kışanak ile Fırat Anlı'nın gözaltına alınması nedeniyle protesto düzenleyen HDP ve DBP'li gruba polis müdahale etti.

Diyarbakır'da Büyükşehir Belediyesi Başkanı Gültan Kışanak ile Fırat Anlı'nın gözaltına alınmasının ardanda HDP ve DBP' nin çağrısı üzerine belediye binası önünde toplanan ve uyarılara rağmen dağılmayan kalabalığa polis müdahale etti. Polisin tazyikli suyla müdahale ettiği kişilerden aralarında eski Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zülküf Karatekin' inde bulunduğu 25 kişi gözaltına alındı.

MİLLETVEKİLLERİ MÜDAHALEDEN ETKİLENDİ

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ 'ında bulunduğu kalabalığın bir araya gelip açık alanda açıklama yapmalarının yasak olduğunu belirten polis yetkilileriyle HDP'li vekiller arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Polisin TOMA ile tazyikli suyla müdahalesi sırasında milletvekillerinin de etkilendikleri görüldü.

15 SİVİL TOPLUM KURULUŞU AÇIKLAMA YAPTI

Polisin belediye çevresinde aldığı önlem sürüyor. Bu arada aralarında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği' nin de bulunduğu iş çevrelerini temsil eden 15 sivil toplum kuruluşu, eş başkanların gözaltına alınmasıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

"SİVİL SİYASETE İNANCI ZAYIFLATMAKTADIR"

Hem ülke olarak, hem bölge olarak zor bir süreçten geçildiği, iş camiası olarak son gelişmelerden ciddi bir şekilde kaygı duydukları belirtilen açıklamada şöyle denildi; "Hepimizin bildiği üzere dün gece Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları gözaltına alınmışlardır. Böylesi bir tutum demokratik sivil siyaset alanlarını daraltmakta, sivil siyasete olan inancı zayıflatmaktadır. Yaşadığımız ve yaşamakta olduğumuz sorunları daha da derinleştirmektedir. Bizler aşağıda imzası olan iş camiasının sivil toplum örgütleri olarak şunu ifade etmek isteriz ki; siyasal görüşleri ne olursa olsun bölgemizde sivil siyaset yapanlara dönük silahlı saldırı, operasyon, ve tutuklamaları doğru bulmadığımızı açıkça belirtmek isteriz. Bu tür girişimler ve tutumlar toplum olarak ihtiyacımız olan diyalog kanallarını tıkamakta sorunlarımızı içinden çıkılamaz bir hale getirmekten başka bir işe yaramayacaktır. Geçmişte yaşadığımız deneyimler bunu bize göstermiştir. Bu açıdan herkesi ve her kesimi sağduyulu davranmaya davet ediyor ve toplumu geren bu gözaltı kararına biran önce son verilmesi gerektiğinin altını çizmek istiyoruz."

ESNAFTAN İZİNSİZ TOPLANANLARA TEPKİ

Esnaf belediye binası önünde izinsiz toplanan gruba tepki gösterdi. Tepki üzerine bazı partililerin, "bir saat sonra görüşürüz" şeklinde tehdit ettiği bir esnaf, "Bu memleketin asıl sahibi benim, her zaman buradayım." diye konuştu.

"BANA EKMEĞİ KİM VERECEK"

Yaşanan kısa süreli gerginliğin ardından esnaf, "Şov yapmayın, bana ekmeği kim verecek?" diyerek gruptan iş yerinin önünden uzaklaşmalarını istedi.

PROTESTOCULAR DARP ETMEK İSTEDİ

Bir başka esnafın da partililere tepki göstererek dağılmalarını istemesi üzerine bazı kişiler esnafı darbetmek istedi. Polisin müdahalesi ile söz konusu kişiler bölgeden uzaklaştırıldı.

Diyarbakır'da yaşanan müdahaleden fotoğraflar:





İSTANBUL'DA EŞ ZAMANLI PROTESTO

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın haklarındaki terör soruşturması nedeniyle dün gözaltına alınmasının ardından HDP İstanbul İl Örgütü tarafından Beyoğlu Galatasaray, Kadıköy Boğa ve Bakırköy Meydanı'nda eş zamanlı olarak eylem düzenlendi.

POLİSLE TARTIŞMA YAŞANDI

Galatasaray Meydanı'nda düzenlenen eyleme katılan yaklaşık 50 kişi, ellerinde pankartla bir süre slogan attı. Oturma eylemi yapmak isteyen gruba polis, oturma eyleminin yasak olduğunu belirterek, basın açıklaması yapıp ayrılmalarını söyledi.

İKİ TOMA HAZIR BEKLETİLDİ

Polisin uyarılarına rağmen oturma eylemi yapan grup, polisin müdahale hazırlığına başlaması üzerine kalkarak slogan atmaya başladı. Yoğun güvenlik önleminin alındığı meydanda çevik kuvvet polisleri ve 2 tane Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı hazır bekletildi.

Grup daha sonra basın açıklaması yaparak olaysız bir şekilde dağıldı.

İstanbul'da gerçekleştirilen eylemden kareler:




Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Zülküf Karatekin Fırat Anlı Batman Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title