Haberler

Diyarbakır'da kurulacak TSO Meslek Lisesinin Temeli Atıldı

Güncelleme:

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nca Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulacak bin 500 öğrenci kapasiteli meslek lisesinin temeli törenle atıldı.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nca (DTSO) Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulacak bin 500 öğrenci kapasiteli meslek lisesinin temeli törenle atıldı.

Yaklaşık 14 bin 465 metrekare alanda, 15 milyon lira bütçe ile hayata geçirilecek "Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Meslek Lisesi"nin birinci etabının 2014-2015 eğitim öğretim dönemine kadar tamamlanarak, 650 öğrenci ile eğitime açılması planlanıyor.

Organize Sanayi Bölgesi'nde düzenlenen törende konuşan Vali Vekili Mehmet Demir, önemli bir eğitim yatırımının temelinin atıldığını belirterek, devletin eğitim sorununun çözülmesi için ciddi yatırımların yapıldığını söyledi.

Demir, Diyarbakır'da inşaatı süren 70'e yakın okul, 2 bin 200'e yakın dersliğin bulunduğunu ifade ederek, bunların tamamlanması halinde fiziki anlamda sıkıntıların büyük ölçüde sona ereceğini kaydetti.

Bu soruna Diyarbakırlıların sahip çıktığını görmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Demir, "Bu okulun temelinin Organize Sanayi Bölgesi'nde atılıyor olması da bir mesaj niteliğinde. Yüksek orandaki işsizlik meslek liselerine yapılacak yatırımla azaltılabilir. Yatırımın hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Demir, ana Organize Sanayi Bölgesi'ne doğalgazın bağlandığını hatırlatarak, ek Organize Sanayi Bölgesi'ne de bağlanması konusunda çalıştıklarını sözlerine ekledi.

- "Belediye olarak, 'Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı' kuracağız"

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak da yerel yönetimler olarak kentin gelişmesi, ekonomik ve sosyal olarak güçlenmesi için kapasitelerinin tamamını seferber edeceklerini söyledi.

Kışanak, Türkiye'de yerel yönetimlerin hizmet alanları ile görev ve sorumluluklarının sınırlandırıldığını ifade ederek, "Halkın beklentilerinden anlıyoruz ki bu sınırları biraz zorlamak, bunun dışında da bu kentte yaşayan 1 milyon 607 bin insanımızın tüm sorunlarına çare üretmek, tüm ihtiyaçlarını karşılamak ve onları daha güzel bir şehirde daha güçlü bir ekonomik yapı içerisinde yaşama imkanına kavuşturmak görev ve sorumluluğuyla karşı karşıyayız" diye konuştu.

Bu nedenle temel hedeflerinden birinin yerel ekonomiyi güçlendirmek olduğunu kaydeden Kışanak, şöyle dedi:

"Belediye olarak önümüzdeki dönem yerel ekonomiyi güçlendirme konusunda kurumsal kapasitemizi artırmak için, 'Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı' kuracağız. Zaten son yasal düzenlemeyle tarım ve hayvancılığı güçlendirmek için idari birimler oluşturma görevi yerel yönetimlere verilmiştir. Daha güçlü bir ekonomi için her türlü imkana sahibiz. Yeter ki hep beraber el ele verelim ve bu potansiyeli harekete geçirelim. Bu anlamda temelini atacağımız okulun önemli bir çalışma olduğunu ifade ediyorum. Belediye olarak burada eğitim alan genç kardeşlerimize kurumlarımızın kapılarını sonuna kadar açık tutacağız. Gerek staj imkanları gerekse iş imkanları için bize gelen gençlere kurumlarımızın tüm imkanlarını seferber edeceğiz."

Kışanak, anadilde eğitime de değinerek, barıştan, çözümden, demokratikleşmeden bahsedilen bu günlerde artık bu sorunun geride bırakılması gerektiğini savundu.

"Artık dilin bir tehdit olmaktan çıkartılması, bir zenginlik olarak kabul edilmesi ve kamusal alanda kendine bir yer açması gerekiyor. Kamusal hizmetlerin sunulmasında, eğitim hizmetlerinde ve faaliyetlerinde artık ana dil güçlendirici bir faktör olarak ele alınmalı ve eğitimlerde ana dili esas alan bir çalışma yürütülmelidir" diyen Kışanak, şunları kaydetti:

"Hepimiz biliyoruz ki Diyarbakır sadece Diyarbakır değil, Hevler'e, Kamışlı'ya Mahabad'a, Urmiye'ye açılan kapıdır. Diyarbakır'a bu gözle, bu nazarla bakmalıyız ve Diyarbakır'ın güçlenmesi için tüm imkanlarımızı seferber etmeliyiz."

- "İş dünyası mesleki eğtimde başı çeker hale geldi"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Bilgiç, Doğu'nun yıldızı Diyarbakır'da hayırlı bir törende bulunduğunu ifade ederek, projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Türkiye'nin son derece genç bir nüfusa sahip olduğunu yaş ortalamasının 29 olduğunu kaydeden Bilgiç, Almanya'da yaş ortalamasının 43, Japonya'da 44, Çin'de 35 olduğunu vurguladı.

Bilgiç, başka ülkeler hızla yaşlanırken Türkiye'nin genç ve dinamik bir nüfusa sahip olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Bizim petrol veya doğalgaz gibi diğer ülkelerin önüne geçmemizi sağlayacak kaynaklarımız yok ancak sahip olduğumuz genç nüfus en büyük sermayemiz. Bu sermayeyi yeterince değerlendirip, doğru yatırımla yönlendirirsek Türkiye muazzam bir sıçramayı gerçekleştirebilir. Artık bu avantajı lehimize çevirecek durumdayız. İşin sırrı bu büyük enerji ile eğitimi buluşturmak, amacımız ise daha zengin, tüm halkına refah sağlayan bir Türkiye inşa etmektir. Bizi bu hedefe eğitimli genç nüfusumuz ulaştıracak. Bunun kaliteli eğitim, yani eksiksiz mesleki eğitimden geçtiğini bilmeliyiz. Ülkemizin en büyük sorunlarından biri mesleksizlik. İş adamlarımız nitelikli eleman bulamıyor, işsizler işsizlikten yakınıyor. Mesleksizliğe çare bulmak amacıyla Türkiye'de ilk kez TOBB olarak kamu özel sektör ve üniversite işbirliğini hayata geçirerek, 'UMEM Beceri 10' projesini başlattık. İş dünyası mesleki eğitimde başı çeker hale geldi."

Meslek liselerinin mesleki eğitimdeki önemine değinen Bilgiç, Türkiye'de yıllarca meslek liselerinin en son tercih edilen okullar haline getirildiğini savundu.

Bilgiç, "Sonunda ara eleman yetiştirmede meslek liselerinin temel eğitim kurumu olduğunu yeni yeni fark ettik. Bu okul, Diyarbakır gibi geleceğin sanayi devi olma potansiyeline sahip şehir için bu yatırım ciddi bir adım. Diyarbakır yeni meslek lisesiyle nitelikli iş gücü yetiştirme seferberliğinde, 'ben de varım' demektedir. Böylece geleceğine yatırım yapmayı tercih etmiştir. Burada aslında bir okulun değil, daha zengin, müreffeh, huzurlu bir Diyarbakır'ın da temeli atılmaktadır" şeklinde konuştu.

- 15 milyon liralık yatırım

DTSO Başkanı Ahmet Sayar, mesleki eğitimin Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olduğunu söyledi.

Sayar, genç nüfusun yüksek işsizlik oranı ve işe düşük katılım oranı açısından bölgenin Türkiye'den çok geride olduğunu ifade ederek, genç nüfusun mesleki ve teknik eğitimle işgücüne katılımının sağlanması gerektiğini vurguladı.

Diyarbakır TSO olarak, sorunun çözümüne katkı sunmak, gençlerin istihdamını, işletmelerin kalifiye eleman ihtiyacının karşılanmasını sağlamak için geçen yıl meslek lisesi kurmak için çalışma başlattıklarını anlatan Sayar, şunları dile getirdi:

"14 bin 465 metrekarelik alanın yer tahsisini yaptık. Bu alanda 2017 yılına kadar 15 milyon liralık yatırımla toplam 13 bin 300 metrakerlik kapalı alana sahip bir meslek lisesi kuracağız. Toplam 8 alanda ve 16 farklı dalda eğitim ve öğretim yapmayı düşünüyoruz. Bu alanda iki okul ana binası ve atölyeler yer alacak. Bu binalardan birini tamamlayıp önümüzdeki eğitim öğretim yılında 650 öğrencimize mesleki eğitim vermeyi planlıyoruz. Atölyelerin donanımı kapsamında sunduğumuz bir proje kapsamında Karacadağ Kalkınma Ajansı'ndan yaklaşık 600 liralık destek aldık. Okulda teknik ve mesleki eğitimi bir arada vermeyi düşünüyoruz. Katkı sunan herkese teşekkürler."

- Çözüm süreci

Sakarya TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, dün yaklaşık 60 iş adamı ile Diyarbakır'a geldiklerini belirterek, amaçlarının ülkede 1,5 yıldır süren kardeşlik için atılan adımları yerinde görmek ve iş adamları ile duygusal anlamda bunu yaşamak olduğunu söyledi.

Kösemusul, ziyaretlerinin ve temeli atılacak meslek lisesinin sürece katkı sunmasını arzu ettiğini kaydetti.

Diyarbakır OSB Yönetim Kurulu Başkanı Vekili Abdulkadir Karavil ise Diyarbakır organize sanayi bölgesinin yaklaşık 6 bin kişiye istihdam sağladığını, ilave organize sanayi bölgesinde inşa edilecek yeni tesisler ve mevcut alandaki bir kısım tesislerin revize edilmesiyle 2 yılda 10 bin, 5 yıl içinde de 15 bin kişinin istihdamının mümkün olacağını vurguladı.

Karavil, Diyarbakır organize sanayi bölgesine doğalgazın gelmesiyle yatırımcıların talebinin arttığına işaret ederek, "Bu anlamda yolların asfaltlanması için de gerekli desteğin verileceğine yürekten inanıyoruz. Bu meslek lisesinin organize sanayi bölgesinin ihtiyaç duyduğu ara eleman ihtiyacını karşılayacağını düşünüyoruz. Meslek lisesi Diyarbakır ve bölgemize hayırlı olsun" dedi.

Törende, AK Parti milletvekilleri Cuma İçten ve Oya Eronat da birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından davetlilerin katılımı ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Meslek Lisesi'nin temeli atıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Organize Sanayi Bölgesi Ahmet Sayar Diyarbakır Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title